Αυστρία: Ο καγκελάριος Κουρτς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Μπλιούμελ στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης

Με δύο ιδιαίτερα δυσάρεστα ζητήματα για το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έχει να ασχοληθεί η έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της αυστριακής Βουλής που ξεκινά το απόγευμα, καθώς στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρίσκονται ο ίδιος ο καγκελάριος και ο υπουργός του των Οικονομικών Γκέρνοντ Μπλιούμελ σε σχέση με την "Υπόθεση Ίμπιζα".

Αρχικά, η έκτακτη συνεδρίαση προβλεπόταν για την άρνηση του υπουργού Οικονομικών να παραδώσει έγγραφα στην Εξεταστική

Επιτροπή της Βουλής γι' αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, άρνηση που είχε οδηγήσει το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο να ζητήσει από τον ίδιο τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν να ενεργήσει ως δικαστικός κλητήρας και να κατασχέσει τα έγγραφα, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της χώρας.

Τώρα, στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας προστίθεται η γνωστοποίηση την περασμένη εβδομάδα της έρευνας της Εισαγγελίας Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη κατά του καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή για την "Υπόθεση Ίμπιζα", με το τεκμήριο της αθωότητας ωστόσο να ισχύει και στις δύο περιπτώσεις.

Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες, από την αντιπολίτευση συζητείται ένας συντονισμός για υποβολή προτάσεων μομφής με το μεγαλύτερο κόμμα της, το Σοσιαλδημοκρατικό, να μην την υποστηρίζει προς στιγμήν και το δεύτερο κόμμα, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων - που συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019 -- να προωθεί μία τέτοια πρωτοβουλία.

Απόφαση για μια ενδεχόμενη ποινική προσφυγή εναντίον του Σεμπάστιαν Κουρτς θα μπορούσε να υπάρξει το ερχόμενο φθινόπωρο, ανέφερε σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο Ρόμπερτ Κερτ, καθηγητής Οικονομικού Ποινικού Δικαίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε κάθε περίπτωση η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς θα πρέπει να έχει τις καταθέσεις του κατηγορούμενου - του καγκελάριου, σε αυτή την περίπτωση -- ενώ θα πρέπει να αναμένονται και καταθέσεις μαρτύρων, και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν θα διαρκέσει μόνον "λίγες εβδομάδες", αλλά "αρκετούς μήνες".

Ο ίδιος ο καγκελάριος έχει απορρίψει επανειλημμένα τις κατηγορίες για ψευδή κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την "Υπόθεση Ίμπιζα" επαναλαμβάνοντας ότι έχει πει την αλήθεια, ότι έχει "καθαρή τη συνείδηση" του και ότι μοναδικός στόχος της αντιπολίτευσης είναι να τον απομακρύνει από το αξίωμα του.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε την πολιτική κουλτούρα της χώρας καθώς, όπως είπε, οι μηνύσεις χρησιμοποιούνται τώρα όλη την ώρα και αυτή η Επιτροπή προσπάθησε "πολύ σκόπιμα με ερωτήσεις και κατηγορίες" να δημιουργήσει μια "πολύ έντονη ατμόσφαιρα" και, κατά την άποψή του, γίνονται προσπάθειες "να αντιστραφούν τα λεγόμενα κάποιων" και οδηγούνται άνθρωποι να κάνουν ψευδείς δηλώσεις.

Για την αντιπολίτευση, αιτία της κριτικής δεν ήταν μόνο οι έρευνες για την υποψία ψευδούς κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή για την "Υπόθεση Ίμπιζα" και την "Υπόθεση των Καζίνων", αλλά επίσης οι επ' αυτών δηλώσεις του Σεμπάστιαν Κουρτς, "που δείχνουν πόσο χαμηλά έχουν πέσει στο μεταξύ ο καγκελάριος και το κόμμα του, προκαλώντας τεράστια ζημία στη χώρα", τονίζει ο Κρίστιαν Ντόιτς, ο γενικός γραμματέας των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών.

"Οι αμήχανες αντεπιθέσεις του Σεμπάστιαν Κουρτς κατά της Δικαιοσύνης και κατά της Βουλής καθιστούν σαφές ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι οδηγεί το Λαϊκό Κόμμα και όλη την κυβέρνηση σε μία πραγματική κρίση και, εάν προκύψει απαγγελία κατηγορίας, ο καγκελάριος πρέπει να παραιτηθεί", επισήμανε ο Κρίστιαν Ντόιτς ως την "κόκκινη γραμμή" των Σοσιαλδημοκρατών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΠΛΙΟΥΜΕΛΚΟΥΡΤΣΑΥΣΤΡΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυστρία, Κουρτς, Οικονομικών Γ, Μπλιούμελ,afstria, kourts, oikonomikon g, blioumel