Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας: «Χτίζουμε βήμα-βήμα το νέο ΕΣΥ»

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε στη Healthy Today για τις προτεραιότητες ως επικεφαλής του υπουργείου, τα απογευματινά χειρουργεία, τις επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα αλλά και τις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας αυτήν τη στιγμή ως επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας; Πού εστιάζετε και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Οι προτεραιότητές μου είναι, πρώτον, ο σχεδιασμός του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας έτσι ώστε να είναι ισχυρό και δυνατό, για να αντέξει τις επόμενες δεκαετίες και, δεύτερον, η μείωση του clawback έτσι ώστε η αγορά να συνεχίσει να λειτουργεί ευρύθμως. Αν και είμαι λίγους μόλις μήνες στο Υπουργείο Υγείας, νομίζω ότι έχουμε δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης «τρέχουμε» ένα πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για τη μεγαλύτερη αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών που έχει υπάρξει ποτέ σε 90 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα. Από τον κρατικό προϋπολογισμό κάνουμε τις περισσότερες μαζικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού όλων των εποχών και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι τα απογευματινά χειρουργεία ή η δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου, δημιουργούμε συνθήκες ευελιξίας, που κάνουν τη δουλειά του γιατρού και του νοσηλευτή στο ΕΣΥ πραγματικά ελκυστική. Χτίζουμε βήμα-βήμα το νέο ΕΣΥ και πιστεύω πως με σχέδιο και εντατική δουλειά θα τα καταφέρουμε.

Έχει συμπληρωθεί περίπου ένας μήνας από την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων. Ποια είναι τα μηνύματα από αυτό το πρώτο διάστημα; Τι απαντάτε στην κριτική που έχει ασκηθεί σχετικά;

Ο πρώτος μήνας πήγε εξαιρετικά καλά, πολύ καλύτερα από τις δικές μας αρχικές προβλέψεις. Εμείς περιμέναμε τους πρώτους μήνες, σίγουρα όχι τον πρώτο μήνα, τα απογευματινά χειρουργεία να έχουν σποραδική μόνο εφαρμογή και σε λίγα νοσοκομεία. Σήμερα έχουμε σχεδόν 100 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα που τον πρώτο μήνα έκαναν πάνω από 300 χειρουργεία και συνεχίζουμε με πολύ περισσότερα τον δεύτερο μήνα. Η κριτική που έχει ασκηθεί είναι κυρίως από ανθρώπους που έχουν ιδεολογικές παρωπίδες και επιμένουν στις απαγορεύσεις. Εμείς είμαστε υπέρ της ελευθερίας. Είμαι πεπεισμένος ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα πάνε πολύ καλύτερα τους επόμενους μήνες, γιατί οι πολίτες πάντα αγκαλιάζουν κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Πρόσφατα παρουσιάστηκαν οι σημαντικές επενδύσεις στις οποίες προχωρούν ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, αξιοποιώντας το αναπτυξιακό clawback. Ποιο είναι το σχόλιό σας για τη δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αλλά και για την επιτυχία και τη συνέχιση του μέτρου, στη δημιουργία του οποίου συντελέσατε;

Η Ελλάδα, αν και είναι μια μικρή χώρα, έχει καταφέρει να χτίσει μια σημαντική φαρμακοβιομηχανία. Αν και εκπροσωπούμε το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, παράγουμε το 10% του ευρωπαϊκού φαρμάκου. Έχουμε πολλές μεγάλες ελληνικές εταιρείες, κυρίως στον τομέα των γενοσήμων, οι οποίες παράγουν και εξάγουν φάρμακα εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Έτσι, έχουμε αποδείξει ως χώρα ότι έχουμε το σωστό περιβάλλον για την παραγωγή φαρμάκου, έχουμε το κατάλληλο προσωπικό, έχουμε πολύ καλούς επιστήμονες, έχουμε ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον και πλέον έχουμε και ένα πολύ μεγάλο κίνητρο, το οποίο είναι το επενδυτικό clawback.

Είμαι περήφανος που ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ψήφισα το επενδυτικό clawback και ως Υπουργός Υγείας το συνεχίζω τώρα, με δρομολογημένες επενδύσεις -μεταξύ 2020-2026- πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στην Τρίπολη, στην οποία αναφερθήκατε, έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα παραγωγής φαρμάκων που ήταν αδιανόητου βεληνεκούς πριν από μερικά χρόνια. Γνωρίζω άλλες τουλάχιστον εφτά φαρμακοβιομηχανίες που έχουν ξεκινήσει διαδικασία για να βρεθούν στην Τρίπολη σε αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες. Τα εργοστάσια που γίνονται εκεί είναι εξαιρετικά και νομίζω ότι μπορούμε σε αυτόν τον τομέα να εξελιχθούμε πάρα πολύ γρήγορα.

Στη σχετική εκδήλωση στην Τρίπολη καλέσατε και τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Εκτιμάτε πως η βελτίωση της οικονομίας θα οδηγήσει σε σχετικές κινήσεις στο άμεσο μέλλον;

Η Τρίπολη, μια μικρή επαρχιακή πόλη, εξελίσσεται όπως σας είπα σε μεγάλο φαρμακευτικό hub για όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε σοβαρές κινήσεις και από πολυεθνικές εταιρείες. Το επενδυτικό εργαλείο δουλεύει και αποκλείεται να μη δουν κάποια στιγμή ότι όλο αυτό είναι προς το συμφέρον τους.

Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που προέκυψε κατά τη γνώμη σας από την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των εταιρειών και ενώσεων-μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA);

Είχα την τύχη να είμαι στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση με τους CEOs των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό που επέλεξαν να κάνουν την ετήσια συνάντησή τους στην Αθήνα. Έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, και αυτό που εγώ ξεχώρισα, είναι η αναγνώρισή τους ότι η χώρα μας ξέφυγε από την κρίση και η διάθεσή τους να ερευνήσουν πώς θα επενδύσουν στην ελληνική αγορά.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδος και του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία, τι ακριβώς αφορά και πού στοχεύει;

Οι συζητήσεις για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ κρατούσαν πάρα πολλά χρόνια. Όταν παρέλαβα τις σχετικές λίστες, αποφάσισα να τις προχωρήσω πολύ γρήγορα, γιατί πιστεύω ότι από το Ισραήλ έχουμε να διδαχθούμε πολλά. Το Ισραήλ θεωρείται ότι έχει ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα υγείας στον κόσμο, με πολύ μεγάλη εξυπηρέτηση για τους πολίτες του. Πρέπει, λοιπόν, να διδαχθούμε από αυτούς, για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Ήδη, ξεκινάμε την πρώτη συνεργασία για διαχείριση ειδικών συστημάτων για τις εφημερίες, ώστε να μειώσουμε πολύ τους χρόνους αναμονής.

Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας θεσμοθέτησε μια επιτροπή που θα λειτουργεί σαν μηχανισμός ελέγχου για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης φαρμάκων, τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Γιατί ήταν αναγκαία αυτή η κίνηση;

Η κίνηση ήταν αναγκαία όταν διαπιστώσαμε ότι γράφονταν κατά κόρον φάρμακα εκτός ενδείξεων και φάρμακα που δεν είχαν έγκριση από τον ΕΜΑ, παρά μόνο έγκριση από τον FDA. Και αυτό το πυροδότησε η ιστορία του νευρολογικού φαρμάκου “Relyvrio” και της απόσυρσής του από την παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, ήδη στην Ελλάδα είχε συνταγογραφηθεί από το 2023 αρκετές φορές, με κόστος 20 εκατ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο. Είναι απόλυτη ευθύνη μας να διαχειριστούμε τα χρήματα που με κόπο μαζεύει ο ελληνικός λαός από τη φαρμακευτική δαπάνη με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα.

Οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Θεωρείτε πως έχει αλλάξει το πολιτικό κλίμα στη χώρα μετά την πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή; Ποια είναι η εκτίμησή σας για το εκλογικό αποτέλεσμα;

Η Νέα Δημοκρατία περνάει μια φάση αποσυσπείρωσης, κυρίως διότι η έλλειψη αντιπάλου έχει αποσυσπειρώσει τους δικούς μας ψηφοφόρους. Έχουμε 60 μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές να πείσουμε τον κόσμο γιατί είναι σημαντικό να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη. Η Ελλάδα, αν το αποτέλεσμα είναι κακό για τη Νέα Δημοκρατία, θα εισέλθει από την επόμενη κιόλας μέρα σε περίοδο μεγάλης πολιτικής αστάθειας.

Motto

Είμαι πεπεισμένος ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα πάνε πολύ καλύτερα τους επόμενους μήνες, γιατί οι πολίτες πάντα αγκαλιάζουν κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα