Άδειες σε εταιρείες για κρυπτονομίσματα από την κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς στην Κύπρο εξήγησε ότι έγιναν δεκτές αιτήσεις από αριθμό εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να προσφέρουν πλατφόρμες διάθεσης ψηφιακών νομισμάτων.

Την ώρα που η Ισπανία προσπαθεί να ελέγξει την αγορά των κρυπτονομισμάτων ως προς τις διαφημίσεις, η Κύπρος ετοιμάζεται να αντλήσει ωφέλη από την ανάπτυξή τους, προχωρώντας στην αδειοδότηση εταιρειών για κρυπτονομίσματα, καθώς υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν

στον τομέα των νέων ψηφιακών νομισμάτων. Τις σχετικές άδειες θα τις χορηγήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της ΕΚΚ για το 2022, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Θεοχαρίδης, σημείωσε η Επιτροπή έχει αναλάβει την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών στα κρυπτονομίσματα.

Ο κ. Θεοχαρίδης εξήγησε ότι έγιναν δεκτές αιτήσεις από αριθμό εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να προσφέρουν πλατφόρμες διάθεσης ψηφιακών νομισμάτων.

Πρόσθεσε ότι πλέον τα ψηφιακά νομίσματα είναι παντού και σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να γίνεται εποπτεία, ενώ σημείωσε ότι η διαδικασία για αδειοδότηση των πλατφόρμων θα είναι ενδελεχής.

Ερωτηθείς από το βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη εάν έχει θεσπιστεί σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, ανέφερε ότι αναμένεται σύντομα ευρωπαϊκή οδηγία για την εποπτεία των ψηφιακών νομισμάτων. Πρόσθεσε ότι προς το παρόν η κάθε χώρα έχει θεσπίσει διαφορετική νομοθεσία.

Ο κ. Θεοχαρίδης τόνισε ότι «θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπούμε στη συγκεκριμένη αγορά και να αρχίσουμε να την εποπτεύουμε», ενώ επεσήμανε ότι έχει γίνει τεράστια προεργασία προς την κατεύθυνση αυτή, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή έφερε ειδικούς εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για την ενημέρωση τους.

Ερωτηθείς για τις χώρες που είναι πιο προχωρημένες σε θέματα κρυπτονομισμάτων ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε την Αμερική και τη Σιγκαπούρη, ενώ όσον αφορά την Ευρώπη είπε ότι οι πλείστες χώρες βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο.

Ο κ. Θεοχαρίδης επεσήμανε ότι ο χώρος των ψηφιακών νομισμάτων έχει τεράστιο ρίσκο, σημειώνοντας ότι είναι και ένας από τους λόγους που θα αρχίσει η εποπτεία. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μεγάλος αριθμός των νέων νομισμάτων θα εξαφανιστούν, ενώ όσο αφορά τα ρίσκα που προκύπτουν από τη χρήση τους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε υποθέσεις ξεπλύματος μέσω των κρυπτονομισμάτων, αλλά και σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης του κόσμου με την απώλεια χρημάτων.

Σε δηλώσεις εξάλλου ο κ. Παντελίδης επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η θέσπιση εποπτικού πλαισίου, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν φαινόμενα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ή εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα