Wall Street: Τί βουτιά ήταν αυτή!

Απώλειες 26,4% για τη μετοχή της Meta Platforms (Facebook) ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για το εάν οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα δημιουργήσουν αστάθεια στο μέλλον στις αγορές. 

Η τιμή των μετοχών της Meta Platforms Inc (πρώην Facebook Inc) υπέστη πανωλεθρία καθώς έχασε το 26,4% την Πέμπτη, αφού ο κολοσσός των social media αργά το βράδυ της Τετάρτης εξέδωσε μια πρόβλεψη που απογοήτευσε τους επενδυτές για έσοδα

μικρότερα από τις προβλέψεις, κατηγορώντας μάλιστα για τις αλλαγές σχετικά με το απόρρητο την Apple Inc και τον αυξημένο ανταγωνισμό. Η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση των καθημερινών ενεργών χρηστών το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο για πρώτη φορά, καθώς ο ανταγωνισμός κυρίως από το TikTok, που ανήκει στην κινεζική ByteDance, εντείνεται.

Ήταν η μεγαλύτερη πτώση που έγινε ποτέ για τη μετοχή της εταιρείας.

Η τεράστια πτώση της τιμής της Meta διέγραψε πάνω από 200 δισ. δολάρια από τη συνολική χρηματιστηριακή της αξία της και όπως ήταν φυσικό, επεκτάθηκε στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα και έσυρε τον δείκτη Nasdaq Composite 3.74% χαμηλότερα στις 13.878,82 μονάδες. Ήταν η χειρότερη ημέρα για τον Nasdaq από τον Σεπτέμβριο του 2020. Απώλειες 23,6% σημείωσε η μετοχή της Snap και 5,5% η μετοχή της Twitter.

Ο S&P 500 είχε επίσης τη χειρότερη μέρα εδώ και 12 μήνες υποχωρώντας 2,44% στα 4.477,44 μονάδες.. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 1,45% και έκλεισε στις 35.111,16 μονάδες.

Οι επενδυτές τώρα ανησυχούν για το εάν οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα δημιουργήσουν αστάθεια και στο μέλλον στις αγορές.

Από την πτώση της τιμής χαίρονται όσοι είχαν παίξει στο στοίχημα της πτώσης της και είχαν λάβει θέσεις short, δηλαδή είχαν πουλήσει δανεισμένες μετοχές και ανέμεναν υποχώρηση της τιμής ώστε να αγοράσουν τις μετοχές χαμηλότερα και να τις επιστρέψουν στους αγοραστές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα πιθανά κέρδη από τις πωλήσεις short υπολογίζονται συνολικά σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Microsoft και η Facebbok είχαν τα τελευταία χρόνια καταγράψει μεγάλες αποτιμήσεις και πλέον έχουν γίνει πιο επιρρεπείς σε κάθε αρνητική είδηση.

Η Apple έχασε σχεδόν 180 δισ. στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ η Microsoft έχασε 177 δισεκατομμύρια δολάρια στις 16 Μαρτίου του ίδιου έτους. Ωστόσο, το τεράστιο selloff της Meta ήταν το μεγαλύτερο όλων.

Συνολικά από τις αρχές του 2022 οι μετοχές των εταιρειών Meta (Facebook), Amazon, Apple, Netflix και Alphabet (Google) έχουν χάσει περίπου 400 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα