Wall Street: Μικρή ανάκαμψη μετά από την χθεσινή πτώση

Κέρδη καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, έπειτα από τη χτεσινή πτώση που έσπασε το 5ήμερο ανοδικό σερί και προκλήθηκε από τα σχόλια του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για πληθωρισμό και επιτόκια.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 288,87 μονάδες ή 0,84%, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 26,33 μονάδες ή 0,60% και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει κέρδη 82,42 μονάδες ή 0,60%.

Η Wall Street προέρχεται από μια

συνεδρίαση μεγάλων διακυμάνσεων, μετά τις δηλώσεις Πάουελ περί "υπερβολικά υψηλών επιπέδων πληθωρισμού" και τη δέσμευσή του η Fed να αναλάβει την αναγκαία δράση για τη χαλιναγώγησή του. Τα σχόλια έρχονται λιγότερο από μία εβδομάδα από την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από το 2018.

"Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να κινηθούμε πιο επιθετικά με το να αυξήσουμε το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων με ρυθμό άνω των 25 μονάδων βάσης σε μία ή και περισσότερες συνεδριάσεις, θα το πράξουμε", δήλωσε ο κ. Πάουελ τη Δευτέρα.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς αναθεώρησαν έτσι τις προσδοκίες τους για τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, με τη Goldman Sachs να προβλέπει ήδη ως επικρατέστερο σενάριο την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed του Μαΐου και του Ιουνίου.

"Οι πιθανότητες για κάποια ή κάποιες αυξήσεις 50 μονάδων βάσης είναι πλέον αυξημένες", ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για τις ΗΠΑ Jonathan Pingle.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε εξάλλου νωρίτερα το 2,37%, στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Μάιο του 2019.

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου κινούνται ανοδικά, μαζί με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, με εκείνες των JPMorgan και Bank of America να προσθέτουν άνω του 2%.

Η μετοχή της Nike κινείται ισχυρά ανοδικά, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το γ' τρίμηνο χρήσης, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τόσο ως προς τα κέρδη όσο και ως προς τα έσοδα, με όχημα κυρίως την ισχυρή ζήτηση στη Βόρεια Αμερική.

Οι επενδυτές συνεχίζουν εξάλλου και την Τρίτη να παρακολουθούν τις πολεμικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, μετά και τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Πούτιν "είναι στριμωγμένος", καθώς ο πόλεμος που εξαπέλυσε στην Ουκρανία έχει "βαλτώσει".

Την ίδια ώρα, η Ρωσία εντατικοποιεί τις επιθέσεις της από αέρος και θαλάσσης κατά ουκρανικών στόχων, ενώ ο κ. Μπάιντεν κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες να εντείνουν την προσοχή τους έναντι του κινδύνου κυβερνοεπιθέσεων από πλευράς της Ρωσίας.

Αναλυτές της Goldman Sachs σημειώνουν ότι οι αγορές έχουν γενικά ανακάμψει από το αρχικό σοκ της ουκρανικής κρίσης, ωστόσο μόνο τα εμπορεύματα και το δολάριο έχουν ξεπεράσει τα πρόσφατα (προ 24ης Φεβρουαρίου) υψηλά τους.

Η τάση και των τριών βασικών χρηματιστηριακών δεικτών είναι να κλείσουν τον Μάρτιο με κέρδη, παρά τους έντονους γεωπολιτικούς κινδύνους και τη γραμμή νομισματικής σύσφιγξης της Fed.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 27 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις 3 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Nike, JP Morgan Chase και American Express, ενώ απώλειες καταγράφουν μόνον εκείνες των Home Depot, Johnson & Johnson και Salesforce.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα