Wall Street: Χορεύει σε ρυθμό ρευστοποιήσεων, με πτώση 3,5% η εβδομάδα για Dow Jones

Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας ο Dow Jones έχασε 533 μονάδες. 

Οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές εντάθηκαν στη Wall Street την Παρασκευή με αποτέλεσμα ο Dow Jones να σημειώσει τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Οκτώβριο. Το κλίμα, που ήταν ήδη βαρύ μετά την ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη που επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους για τον πληθωρισμό, επιβάρυναν περαιτέρω οι δηλώσεις αξιωματούχου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας,

του Jim Bullard (St. Louis Federal).

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 533,37 μονάδες ή 1,58% στις 33.290,08 μονάδες, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3,5%. Πρόκειται για το δεύτερη διαδοχική πτωτική εβδομάδα του δείκτη των blue chips και για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2020.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 τερμάτισε με απώλειες 1,31% στις 4.166,45 μονάδες, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα 1,9% χαμηλότερα.

Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 0,92% και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 14.030,38 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο κλάδος της ενέργειας σημείωσε απώλειες 5,2%, της βιομηχανίας 3,8%, ενώ ο κλάδος των χρηματοοικονομικών σημείωσε βουτιά άνω του 6%.

Ο Bullard μιλώντας στο CNBC υποστήριξε την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στάσης από τη Fed προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια της - που σήμερα είναι στο ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25% - ακόμα και από τα τέλη του 2022.

Την Τετάρτη αξιωματούχοι της FED αναθεώρησαν ανοδικά στις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό και έφεραν νωρίτερα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κάνοντας λόγο για δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Ταυτόχρονα, συζήτησαν και τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων από την κεντρική τράπεζα, που σήμερα ανέρχονται στα 120 δισ. δολ. τον μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα