Thrakon: Νέο εργοστάσιο στα Οινόφυτα, 20 εκατ. ευρώ επενδύσεις στην πενταετία και τζίρος 40 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ από το 1996. 

Σε 2.700 τμ, στην βιομηχανική περιοχή των Οινοφώτων εκτείνεται το νέο έκτο εργοστάσιο της εταιρείας παραγωγής χρωμάτων και οικοδομικών υλικών Thrakon στην Ελλάδα, μια επένδυση, η οποία άγγιξε τα 6 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε να δημιουργείται βήμα βήμα τον Ιανουάριο του 2022, με την έναρξη των εκσκαφων στο λατομείο της εταιρείας στην

Ερέτρια.

Σε αυτό το καινούργιο βήμα της Thrakon, βέβαια, υπάρχει ένα - αρκετά συχνό - παράδοξο: Ο σχεδιασμός του εργοστασίου ξεκίνησε το 2018, ''σκάλωσε'' εν μέσω οικονομικής κρίσης και πανδημίας και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό, με το συνολικό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας να αγγίζει, την ερχόμενη πενταετία τα 20 εκατ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τη διοίκηση, θα δαπανηθουν σε νέο εξοπλισμό, καινουργιες αγορές και καινοτόμα προϊόντα.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε τελικά και επίσημα η λειτουργία του εργοστασίου, το οποίο, κατά πληροφορίες του Businessnews.gr, μπορεί να παράγει μέχρι και 130 τόνους κονιαματος την ημερα. Πρόκειται για μια σύγχρονη εγκατάσταση, με προηγμένο σύστημα logistics και αυτοματισμούς, η οποία, στην παρούσα φάση έχει 15 εργαζόμενους και παράγει 300. 000 τόνους κονιαματων ετησίως, με την εταιρεία να διπλασιάζει με αυτόν τον τρόπο την παραγωγική της δυνατότητα.

Μάλιστα, η εταιρεία παράγει 150 κωδικούς κονιαματων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις οικοδομικες κατασκευες. Προσεχώς, δε, αναμένεται η ολοκλήρωση κέντρου έρευνας και ανάπτυξης (R&D), με τη συμμετοχή 30 μηχανικών και έναρξη παραγωγής στην Ιταλία.

Εν ετει 2023, η εταιρεία διαθέτει θυγατρικές σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, ενώ προϊόντα Thrakon βρίσκονται σε σημαντικά έργα όπως στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και τον Mercury Tower.

Σύμφωνα με τον ΔΣ του ομίλου Μανώλη Παπαδάκη "πρόκειται για το πιο σύγχρονο εργοστάσιο κονιαμάτων στην Ελλάδα, με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές" με τον ίδιο να προσθέτει ότι η εταιρεία διαθέτει τρία κέντρα παραγωγής και έξι εργοστάσια στη χώρα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, εξάλλου και ο Πρόεδρος του ΔΣ της Thrakon, John Sjoborg τόνισε ότι" σήμερα ζούμε το επιστέγασμα ενός ονείρου, η οικονομική κρίση το σταμάτησε για λίγο, αλλά εμείς το συνεχίσαμε και δεν σταματήσαμε" προσθέτοντας ότι η τοποθεσία που επιλέχθηκε για το εργοστάσιο δεν είναι τυχαία.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα που παράγει η εταιρεία βρίσκονται στο επίκεντρο της κατασκευαστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η Thrakon αντιμετωπίζει πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού στο νέο της εργοστάσιο, όπως αναφέρει στο Businessnews.gr ο διευθυντής των εργοστασίων της στην Ορεστιάδα Γιώργος Μυλωνάς.

Αυτό, δε, συμβαίνει παρά το γεγονός ότι εξασφαλίζει τη μετακίνηση στους εργαζόμενους της, προσφέρει άνω του βασικού μισθού στον πρωτοπροσλαμβανομενο υπάλληλο, αλλά και λειτουργεί μια μόνο οκτάωρη, πρωινή, βάρδια στο εργοστάσιο και όχι κυλιόμενες μέσα στο 24ωρο.

Πως ξεκίνησαν όλα

Η Thrakon έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1996, οπότε και ξεκίνησε η παραγωγή κονιαματων στο πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ορεστιάδα. Το 2008 ιδρύεται η Thrakon Βουλγαρίας, λίγα χρόνια μετά η εταιρεία αποκτά παραγωγικές εγκατάστασεις στη Θεσσαλονίκη και το 2014 ξεκινά η παραγωγή κονιαματων με εναλλακτικά καύσιμα. Η ανάπτυξη της εταιρείας συνεχίστηκε το 2016, οπότε και η Thrakon αποκτά εμπορικό δίκτυο σε Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία. Το 2022 ξεκίνησαν οι εκσκαφές, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία κατασκευής του νέου εργοστασίου στα Οινόφυτα, με την εταιρεία, ήδη, να ετοιμάζει ένα ακόμα τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Thrakon κλείνει τη χρονιά με τζίρο 40 εκατ. ευρώ, την ώρα που την τελευταία δεκαετία, συνολικά, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 399%. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από τα στελέχη της, μέσα στο 2024 θα ξεκινήσει σε όλα της τα εργοστάσια, σε Αττική, Ορεστιάδα και Θεσσαλονίκη η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, με τη διαδικασία του net metering.

Γίνεται, εξάλλου, ήδη και σχεδιασμός για την έναρξη νέου λατομείου στα Σκουρτα Βοιωτίας για την παραγωγή ανθρακικού ασβέστη μέσα στο 2024.

Συνολικά, η εταιρεία έχει κάνει από το 1996 επενδύσεις πάνω από 55 εκατ ευρώ και από την οικονομική κρίση έως και σήμερα πάνω από 35 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα