SpaceX: Νέα αποτυχία στη δοκιμή του πυραυλικού συστήματος Starship του Ίλον Μασκ
Όπως και στην προηγούμεη δοκιμή τον Ιανουάριο, η εταιρεία SpaceX του πολυδισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ έχασε και πάλι σήμερα το δεύτερο όροφο του γιγάντιου διαστημοπλοίου της, του Starship, όμως κατάφερε εντούτοις να ανακτήσει τον πρώτο όροφο με ένα θεαματικό ελιγμό.
«Χάσαμε την επαφή με το σκάφος», ανακοίνωσε ο Νταν Χιούοτ, ένας υπεύθυνος της SpaceX.
«Αυτό είχε συμβεί και την προηγούμενη φορά, συνεπώς έχουμε αποκτήσει μια κάποια εμπειρία στο θέμα αυτό», πρόσθεσε με έναν υπαινιγμό ειρωνίας και διευκρίνισε ότι η επιχείρηση εργάζεται «σε στενή συνεργασία με τις αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας».
Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή αεροπορίας, η FAA, ανακοίνωσε πως, μετά την αποτυχία της δοκιμής, ανέστειλε μερικές απογειώσεις και «επιβράδυνε για λίγο τα αεροσκάφη» ώστε να αποφύγει ενδεχόμενη σύγκρουσή τους με τα συντρίμμια.
Η FAA έδωσε επίσης εντολή στη SpaceX να διεξαγάγει, όπως και τον Ιανουάριο, έρευνα γι' αυτό το νέο επεισόδιο. Το βράδυ, η εταιρεία επιβεβαίωσε μέσω του X ότι στο διαστημόπλοιο σημειώθηκε έκρηξη κατά την άνοδό του.
«Πριν ολοκληρωθεί η άνοδος, ένα ενεργειακό γεγονός στο πίσω τμήμα του Starship επέφερε την απώλεια κινητήρων Raptor. Αυτό επέφερε απώλεια ελέγχου συμπεριφοράς και τελικά απώλεια επικοινωνίας με το Starship. Η τελική επαφή με το Starship έλαβε χώρα περίπου 9 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση», διευκρίνισε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Στη διάρκεια της προηγούμενης δοκιμαστικής πτήσης στα μέσα Ιανουαρίου, το εν λόγω πυραυλικό σύστημα είχε την ίδια τύχη, προκαλώντας μια βροχή από φλεγόμενα συντρίμμια πάνω από την Καραϊβική και μικρές υλικές ζημιές στα νησιά Τερκς και Κάικος, που βρίσκονται σε απόσταση περισσότερων από 2.500 χιλιόμετρα από τον τόπο εκτόξευσης.
Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζονται συντρίμμια να πέφτουν φλεγόμενα από τον ουρανό πάνω από τις Μπαχάμες. Η κυβέρνηση του αρχιπελάγους δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχόλιο.
Με ύψος 123 μέτρων, δηλαδή όσο μια πολυκατοικία περίπου 40 ορόφων, το πυραυλικό σύστημα Starship, το οποίο έχει αναπτύξει η εταιρεία για ταξίδια στη Σελήνη και τον Άρη, εκτοξεύθηκε στον ουρανό του Τέξας χωρίς προβλήματα λίγο μετά τις 17:30 (τοπική ώρα, 01:30 σήμερα ώρα Ελλάδας).
Μερικά λεπτά μετά την απογείωση και το διαχωρισμό των δύο ορόφων, ο προωθητικός πύραυλος με την ονομασία Super Heavy άρχισε ελεγχόμενη κάθοδο προς την εξέδρα εκτόξευσης, πριν ακινητοποιηθεί από μηχανικούς βραχίονες εγκατεστημένους στον πύργο εκτόξευσης.
Πρόκειται για έναν πολύ περίπλοκο ελιγμό που η εταιρεία κατάφερε χθες για τρίτη φορά, υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των ομάδων της.
Λίγο μετά, το διαστημόπλοιο φάνηκε να βρίσκεται σε περιδίνηση. Η εταιρεία ανακοίνωσε στη συνέχεια πως έχασε τον έλεγχο.
Ο Ίλον Μασκ φιλοδοξεί για την εταιρεία του να καταφέρει κάποια στιγμή να ανακτήσει αυτό το διαστημόπλοιο ονόματι Starship, που αποτελεί το δεύτερο όροφο του πυραύλου και δίνει το όνομά του στο σύνολο του συστήματος, ώστε ο πυραυλος να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ολόκληρος, κάτι που θα επέτρεπε να μειωθουν σημαντικά τα κόστη και οι απαραίτητοι πόροι.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Οι βιτρίνες του Μαρτίου στο Meat News
- Ν. Δένδιας από Βουλή: Τα Τέμπη μία αποτυχία του κράτους στο σύνολό του
- Χανιά: Νεκρός εντοπίστηκε ο ψαροντουφεκάς που αγνοείτο
- Τι γίνεται με τις τιμές του καφέ; – Οι επενδυτές αναμένουν πτώση έως και 30% στον Arabica
- Τσιάρας: Εθνικό ζήτημα η επιβίωση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα
- Morgan Stanley: Βασικές επιλογές για το 2025 Alpha Bank και Πειραιώς – Αυξάνει τις τιμές στόχους
- Τραμπ: Κατηγορεί τους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης για το sell-off των μετοχών
- Κίνα: Οι ΗΠΑ δεν έπρεπε να "αντιδράσουν με αχαριστία" - Θα απαντήσουμε "σθεναρά" στις πιέσεις
- DBRS και Moody’s «εξετάζουν» Ελλάδα: Γιατί παίζει δυνατά η αναβάθμιση;
- Τρεις φοιτητές νεκροί σε τροχαίο στη Σπάρτη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Τελευταία Νέα Businessnews
- SpaceX: Νέα αποτυχία στη δοκιμή του πυραυλικού συστήματος Starship του Ίλον Μασκ
- Ευρωαγορές: Θετικό κλείσιμο των συναλλαγών της Πέμπτης
- ΟΝΥΞ: Έρευνα για γεωθερμία στην περιοχή Sani Χαλκιδικής
- Παπαστεργίου: Αξιοποιούμε την τεχνολογία προς όφελος των πολιτών - O ρόλος της Ελλάδας στην εποχή AI
- Viohalco: Βελτίωση λειτουργικής κερδοφορίας και καθαρού δανεισμού το 2024 - Στα €6,6 δισ. ο τζίρος
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ προετοιμάζει τη διάλυση του υπουργείου Παιδείας (αμερικανικά ΜΜΕ)
- ΔΝΤ: Προειδοποιεί πως οι δασμοί θα πλήξουν τις οικονομίες του Μεξικού και του Καναδά
- Optima Bank: Διανομή μερίσματος στο 30% της κερδοφορίας - Οι εκτιμήσεις για το 2025
- Σε διαβούλευση ΚΥΑ για επιχειρηματικά πάρκα και μητρώο αδρανών βιομηχανικών κτιρίων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Οι αποφάσεις και τα ποσά για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για ζωονόσους
- Στον εξωδικαστικό και τα χρέη προς τους δήμους - Διορίες, κριτήρια και εξαιρέσεις
- Με ηλεκτρονική αίτηση η λήξη ασφάλισης ΟΓΑ για αγρότη του ειδικού καθεστώτος
- Ν. Δένδιας από Βουλή: Τα Τέμπη μία αποτυχία του κράτους στο σύνολό του
- Διακοπή για τις 13 Μαρτίου στη δίκη "Σπαρτιατών" και Κασιδιάρη για εξαπάτηση εκλογέων
- Χανιά: Νεκρός εντοπίστηκε ο ψαροντουφεκάς που αγνοείτο
- Ο Όμιλος Sani/Ikos και το Κέντρο «Διοτίμα» στηρίζουν τις γυναίκες
- Κρατούν ζεστή την αγορά τρακτέρ τα τρέχοντα Σχέδια Βελτίωσης
- Football Party στον ΟΠΑΠ για τον αγώνα Άρης-ΑΕΚ και την τελευταία αγωνιστική της Super League
- Ο Όμιλος Motor Oil τιμά την Ημέρα της Γυναίκας