Sonoco: Λουκέτο σε εργοστάσια της στην Ελλάδα

Μετά από 30 χρόνια λειτουργίας.

Μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, κλείνουν δύο εργοστασία της Sonoco Ελλάς Α.Ε, θυγατρικής της αμερικανικής πολυεθνικής στον κλάδο της συσκευασίας Sonoco Products Co., με έδρα στο Hartsville της Νότιας Καρολίνας, στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης και στο Σταυροχώρι στο Κιλκίς.

Οι εργαζόμενοι στη Sonoco, στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη,

έμαθαν ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά λίγες μέρες πριν. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τους επιτελείς της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει η Sonoco Alcore Sarl. Σημειώνεται, ότι στο Κιλκίς απασχολούνται 60 εργαζόμενοι και στη Θεσσαλονίκη άλλοι 30.

Με αιτιολογία το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο κρίθηκε δυσβάσταχτο, η ελληνική εταιρεία αναμένεται να κλείσει οριστικά στις 31 Μαΐου, προκειμένου να εξυπηρετήσει εως τότε τις παραγγελίες που υπάρχουν. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία είχε προβεί, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σε επένδυση αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα επένδυσε περί τα 3 εκατ. ευρώ στην κατασκευή αναερόβιου βιολογικού αντιδραστήρα με ταυτόχρονη παραγωγή βιοαερίου. Ωστόσο δεν μπόρεσε να προχωρήσει στη δεύτερη φάση (αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας) καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν την ενέταξε στο δίκτυο λόγω έλλειψης χωρητικότητας.

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας στο ΓΕΜΗ για την οικονομική χρήση του 2021, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 19.932.910 ευρώ αυξημένος κατά 34% σε σχέση με το 2020. Παρά τις θετικές επιδόσεις στον τζίρο, το αποτέλεσμα της χρήσεως προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκε σε ζημιά 350.761 ευρώ. Ζημιογόνο ήταν και το αποτέλεσμα μετά φόρων (-540.335 ευρώ). Το σύνολο των υποχρεώσεων της Sonoco Ελλάς Α.Ε. το 2021 ανήλθε σε 4.829.251 ευρώ, με τα χρωστούμενα στους προμηθευτές (2.543.889 ευρώ) να είναι το κυριότερο κονδύλιο. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, η διοίκηση αισιοδοξούσε ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2022 θα ήταν κερδοφόρα.

Με παρουσία στην Ελλάδα από το 1997, η Sonoco Ελλάς Α.Ε., μέλος της νεοσύστατης Ένωσης Βιομηχανιών Χάρτου Ελλάδας, ολοκληρώνει μια πορεία 30 ετών δραστηριότητας στην ελληνική αγορά. Σε αυτήν τη διάρκεια, διέθετε συνολικά τέσσερα εργοστάσια σε όλη την επικράτεια. Η πρώτη επαφή της εταιρείας με την Ελλάδα σημειώθηκε το 1997, όταν μέσω της Conitex Sonoco, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής χάρτινων κώνων και κυλίνδρων για την κλωστοϋφαντουργία παγκοσμίως, απέκτησε το 35% της εταιρείας ΕΒΙΕΝ Α.Ε. Αυτή η συνεργασία έδωσε νέα ώθηση στην ΕΒΙΕΝ, η οποία άρχισε να παράγει προϊόντα χάρτινης κυλινδρικής συσκευασίας για τους κλάδους των τροφίμων και της κλωστοϋφαντουργίας. Το 1998, η εταιρεία εξαγοράστηκε πλήρως.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Conitex Sonoco Ελλάς - Βιομηχανία Εξαρτημάτων Νηματουργίας Μ.Α.Ε., που βρίσκεται στη Νεοχωρούδα, στη Θεσσαλονίκη, στις 11 Μαρτίου 2024, ενσωματώθηκε στην Sonoco Ελλάς Α.Ε. Η εταιρεία αυτή παράγει χάρτινες γωνίες συσκευασίας για προστασία εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά, καθώς η ζήτηση από την κλωστοϋφαντουργία μειώθηκε σημαντικά από το 2016. Επίσης, στην ίδια περιοχή λειτουργεί επίσης το εργοστάσιο μεταποίησης της εταιρείας, όπου παράγονται χάρτινοι κορμοί συσκευασίας προϊόντων. Το χαρτί από ανακύκλωση παράγεται στο Κιλκίς, όπου η εταιρεία διαθέτει σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επιφανείας 5.500 τ.μ.

Keywords
Αναζητήσεις
sonoco-louketo-se-ergostasia-tis-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα