Sentio Solutions: Μετρώντας συναισθήματα

Πώς η wearable τεχνολογία τέθηκε επιτυχώς στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας από μία ελληνική start-up που εδώ και μία πενταετία διαρκώς μεγαλώνει.

Γράφει ο Πέτρος Αντωνάκης

Η παρακολούθηση των βιομετρικών δεδομένων ενός ανθρώπου με τη βοήθεια ενός wearable έχει μπει στη ζωή μας εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχει όμως και ένα wristband που αυτά που κάνει είναι κάτι παραπάνω από «έξυπνα»· είναι πολύτιμα. Διαθέτει αισθητήρες και μπορεί να αναγνωρίζει τα ανθρώπινα συναισθήματα και συνδυάζοντας την τεχνολογία με την τεχνητή νοημοσύνη και την ψυχοθεραπεία, εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο

πρόγραμμα κατάλληλο για ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή.

Πρόκειται για το Feel, μια ιδέα που γεννήθηκε το 2015 από τη Sentio Solutions, «μια healthtech start-up, που έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε και φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία», όπως μας λένε οι founders της εταιρείας, που οραματίζονται «έναν κόσμο όπου θα μας επιτρέπει να παρέχουμε εξατομικευμένη υποστήριξη και φροντίδα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, κάθε εβδομάδα, μέσα και έξω από το γραφείο του ψυχολόγου».

Η πορεία της ελληνικής healthtech start-up, που ιδρύθηκε το 2015 από τον Γιώργο Ελευθερίου και τον Χάρη Τσίρμπα, με αφορμή τις δυνατότητες των wearables και τη μεγάλη απήχηση που έχουν στην αμερικανική αγορά -«αφού μπορούμε να μετρήσουμε πλέον τα πάντα, γιατί όχι και τα συναισθήματα;»- και με στόχο να βελτιώσει τον τρόπο «αντιμετώπισης» της ψυχικής ασθένειας, ήταν εντυπωσιακή. Το 2018 ολοκλήρωσε τον seed επενδυτικό κύκλο ύψους περίπου 2.000.000 δολαρίων έπειτα από τη χρηματοδότηση που έλαβε από την Anthemis Exponential Ventures (AEV), ενώ τον Φεβρουάριο του 2020, το πολλά υποσχόμενο wearable έλαβε μία νέα seed χρηματοδότηση, ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων, από τη Felicis Ventures, με τη συμμετοχή των Anthemis Exponential Ventures και SOSV. Εν μέσω της πανδημίας, η εταιρεία βρίσκεται σε μια busy φάση. «“Τρέχουν” ήδη προγράμματα με ασφαλιστικούς κολοσσούς στο εξωτερικό όπως η SCOR και η Gothaer και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε καινούργιες συνεργασίες με νοσοκομεία και φαρμακευτικές πολυεθνικές, ενώ συνεχίζουμε την ερευνητική δραστηριότητά μας με πανεπιστήμια σε Ελλάδα και εξωτερικό», μας λέει ο CEO Γιώργος Ελευθερίου.

Τα προγράμματα της εταιρείας Feel & Feel Relief απευθύνονται σε ανθρώπους που χρειάζονται ψυχική υποστήριξη ή πάσχουν από ήπιες έως μέτριες διαταραχές ψυχικής υγείας όπως στρες, κατάθλιψη και αγχώδης διαταραχή και είναι διαθέσιμα μέσω ασφαλιστικών εταιρειών και εργοδοτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, όπως μαθαίνουμε από τον co-founder της εταιρείας, ο οποίος μας αναλύει ακόμα περισσότερο τη δημιουργία τους. «Το Feel Emotion Sensor συλλέγει δεδομένα (βιοσήματα) του χρήστη όπως θερμοκρασία, παλμοί, εφίδρωση, και μέσω μοναδικών αλγορίθμων τα μεταφράζει σε συναισθήματα, τα οποία καταγράφονται σε ειδική εφαρμογή στο κινητό. Τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα στις online εβδομαδιαίες συνεδρίες του χρήστη με τον ψυχοθεραπευτή, που παρέχεται δωρεάν μέσω του προγράμματος, για έγκαιρη υποστήριξη συναισθηματικής υγείας 24/7 σε όσους έχουν ανάγκη», μας λένε οι ιδρυτές της εταιρείας.

Αυτό το wristband έχει τραβήξει την προσοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο euPOLIS στοχεύει στη χρήση φυσικών λύσεων (nature-based solutions: NBS), οι οποίες έχουν σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στον μελλοντικό πολεοδομικό σχεδιασμό για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και ευεξίας. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις και έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «EU Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο αισθητήρας Feel Emotion Sensor της Sentio Solutions θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του αντίκτυπου όλων των NBS παρεμβάσεων, σε εκατοντάδες συμμετέχοντες των τεσσάρων πόλεων, ποσοτικοποιώντας και αναλύοντας τη συναισθηματική κατάσταση των χρηστών πριν και μετά την πραγματοποίηση του έργου. Μαζί με άλλους συνεργάτες του euPOLIS, όπως το Πανεπιστήμιο Imperial και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και τη Sentio Solutions ευελπιστούν να δημιουργήσουν πόλεις που ενισχύουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, παρέχοντάς τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους που βελτιώνουν τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες και ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ένταξη».

Και εντός των συνόρων όμως η δραστηριότητα της εταιρείας μόνο μικρή δεν είναι - σε μια χώρα που η κρίση της τελευταίας δεκαετίας και η πρόσφατη πανδημία δοκιμάζουν τα όρια της ψυχικής υγείας και την αμφισβητούμενη ετοιμότητα της πολιτείας. Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, «η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας επηρέασε αρνητικά την ψυχική υγεία των Ελλήνων, υποβαθμίζοντας πολλές πτυχές της καθημερινότητας και δημιουργώντας ανισότητες, που τελικά οδήγησαν σε αύξηση ψυχικών διαταραχών όπως κατάθλιψη, άγχος διαταραχές ύπνου κ.ά. Η δημοσιονομική λιτότητα δεν άφησε πολλά περιθώρια για στρατηγικές και επενδύσεις στον τομέα των κοινωνικών ή/και υγειονομικών υπηρεσιών και παροχών, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου της ψυχικής υγείας. Υπάρχει έντονη ζήτηση για προγράμματα και λύσεις πρωτογενούς παρέμβασης, πρόληψης και στήριξης της ψυχικής υγείας, όπως είναι η τηλε-υγεία (telehealth) και οι φορητές συσκευές (wearables), που προσφέρουν τη δυνατότητα εξατομικευμένης περίθαλψης σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος των δημοσίων δαπανών στο σύστημα υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το πρόγραμμα ψυχικής υγείας Feel, ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει έναν χρήσιμο οδηγό, για να βοηθήσει όλους τους πολίτες να διαχειριστούν το στρες και την ανασφάλεια που βιώνουν».

Η ψυχική ασθένεια παραμένει ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση, με τις προκαταλήψεις να παραμένουν στο προσκήνιο. Η λύση της Sentio θέλει να τις αντιμετωπίσει. Ο κ. Ελευθερίου καταλήγει ότι: «οι ψυχικές διαταραχές, ήπιες ή και σοβαρότερες, ήταν ανέκαθεν ένα ζήτημα που προκαλούσε φόβο, αβεβαιότητα και αρνητική διάθεση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια προκατάληψη απέναντι σε όσους βίωσαν ή βιώνουν μια τέτοια κατάσταση. Η ψυχοθεραπεία επίσης ήταν ένα θέμα-ταμπού για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα ο θεραπευόμενος να αισθάνεται μοναξιά ή/και κοινωνική περιθωριοποίηση. Παράλληλα, μέσα από την επαφή μας με την ψυχική υγεία, παρατηρήσαμε ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα στον κλάδο, όπως συμβαίνει με άλλους κλάδους υγείας, ούτε έγκαιρη παρέμβαση, καθώς σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η ψυχική υγεία δεν καλύπτεται επαρκώς από τις ασφαλιστικές. Μεσολαβεί έτσι μεγάλος χρόνος μεταξύ των συνεδριών, γεγονός που δυσχεραίνει την εξατομίκευση και τελικά τη θεραπεία κάθε περιστατικού. Στόχος μας είναι παρέχουμε 24/7 υποστήριξη, ώστε να μη χρειάζεται πλέον κανείς να υποφέρει μόνος του στο σκοτάδι».

Keywords
Τυχαία Θέματα