Scope Ratings: Η ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2021 θα είναι ισχυρή

Ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές.

Όπως σημειώνει σε έκθεσή του για τις προοπτικές των αξιολογήσεων των χωρών το 2021, η ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2021 αναμένεται να είναι ισχυρή και να κινηθεί στο 4,5%, μετά από ύφεση κοντά στο 10% φέτος, μία πρόβλεψη η οποία λαμβάνει υπόψη της επιπτώσεις του δευτέρου κύματος

της πανδημίας και το νέο lockdown το οποίο επιβλήθηκε, καθώς και τις πιο αδύναμες τουριστικές εισπράξεις. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό για το σύνολο του 2020 είναι πιθανό να είναι 70% χαμηλότερες από ό, τι το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Scope.

Ωστόσο, τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές για τον περιορισμό της πανδημίας, τα δημοσιονομικά μέτρα που στηρίζουν την οικονομία, καθώς και οι πολιτικές δράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών στο μέτωπο των δημοσιονομικών, τον τραπεζικό κλάδο καθώς οι διαρθρωτικές πολιτικές, θέτουν μία σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία, και θα συμβάλουν στην ανάκαμψη του 2021.

Παρά τις σημαντικές προκλήσεις από την πανδημία, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο σε σημαντικούς τομείς μεταρρυθμίσεων, στηρίζοντας τη θετική προοπτική στην αξιολόγηση BB, όπως σημειώνει ο οίκος.

Η οριστικοποίηση του νέου πτωχευτικού πλαισίου θα υποστηρίξει τη μείωση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών μέσω του σχεδίου Ηρακλής, με τα NPLs να θεωρούνται εδώ και καιρό από τον οίκο μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ελλάδα.

Κατά την Scope, οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης της Ελλάδα προστατεύονται πλήρως από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στα οποία έχουν προχωρήσει ΕΚΤ και Ευρώπη, όπως το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας PEPP της ΕΚΤ και το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες έκδοσης χρέους της Ελλάδας για το 2021, ενώ το σημαντικό ταμειακό "μαξιλάρι" που διαθέτει η κυβέρνηση, το οποίο (35 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο) θα μπορούσε από μόνο του να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης έως το τέλος του 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα