Mεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων: Σε λειτουργία το 80% μέχρι νεοτέρας

Η πορεία του κλάδου σε όλη την Ελλάδα παρουσίαζε συνεχή βελτίωση μέχρι το συμβάν της Μυκόνου.  

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Ανοιχτά στην πλειονότητά τους είναι είναι τα ξενοδοχεία των μεγάλων αλυσίδων στη χώρα μας, τόσο ελληνικών, όσο και διεθνών, με τα στελέχη, ωστόσο, σε αρκετά από αυτά να ομολογούν ότι αυτό ισχύει… μέχρι νεοτέρας, καθώς η οποιαδήποτε εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τόσο τη λειτουργία τους, αλλά και το μέχρι πόσο θα παραμείνουν ανοικτά.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο BusinessNnews.gr

ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος «τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά κατά 80% μέσα στον Ιούλιο με όλους τους κανόνες ασφάλειας και έχουν πληρότητα στην παρούσα φάση πάνω από 50-60%, τουλάχιστον μέσα στον Ιούλιο. Αν δεν υπάρξει, δε, κάποια τραγική εξέλιξη μέσα στον Αύγουστο, αναμένεται αυτή η πληρότητα να σημειώσει αύξηση, που θα ‘’παίζει’’ ανάλογα με την περιοχή».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις πιο μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες στη χώρα, η Grecotel της οικογένειας Δασκαλωντωνάκη, ανακοίνωσε το άνοιγμα των ξενοδοχείων της εντός Αττικής εφέτος από τα μέσα του Μάϊου, την ώρα που πέρυσι είχε ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου. Στις υπόλοιπες περιοχές ξεκίνησε σταδιακά η λειτουργία των ξενοδοχείων σε Κρήτη, Κέρκυρα, και Χαλκιδική, με την προοπτική, ανάλογα με τον προορισμό, να κλείσουν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ξενοδοχειακού Παρατηρητηρίου του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) στο σύνολο των ξενοδοχείων (μικρά-μεγάλα) λειτουργούν το 93,8% των μονάδων ενώ η μέση πληρότητα ανέρχεται στο 48,2% του συνόλου των ξενοδοχείων και η μέση τιμή για δίκλινο δωμάτιο είναι 101 ευρώ.

Πριν από ένα μήνα πάλι στο σύνολο των ξενοδοχείων πάλι σύμφωνα με τα παρατηρητήριο είχε ανοίξει το 77% των μονάδων, δείχνοντας ότι η τάση ήταν αυξητική.

Απτόητη η Brown: Ανοίγει μέσα στον Αύγουστο το resort στην Κόρινθο

Ανοίγοντας τον Φεβρουάριο του 2020 εν μέσω κορονοιού το πρώτο της ξενοδοχείο στην Ομόνοια, το Brown Acropol, η ισραηλινή αλυσίδα Brown Ηotels συνέχισε την επέκτασή της στο αθηναϊκό ξενοδοχειακό τοπίο, με το Dave Red Athens, ενώ τον προηγούμενο Μάιο άνοιξε ακόμα ένα, επίσης, στο κέντρο της Αθήνας, το Villa Brown Ermou, στην οδό Πετράκη 26, ανάμεσα στη Μητροπόλεως και την Ερμού, μόλις 3 τετράγωνα κάτω από την Πλατεία Συντάγματος.
Παρόλαυτα, δεν θα λειτουργεί εντός του ξενοδοχείου το εστιατόριο και το καφέ, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.
Θα ακολουθήσουν σταδιακά τα ξενοδοχεία Lighthouse Athens, Brown Spices, Theodore House και House Sans Rival, τα οποία θα ανοίξουν το προσεχές διάστημα, επίσης, στην Αθήνα, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος έναρξης λειτουργίας τους.
Την ίδια στιγμή, παρά τα όσα ακούγονται με την μετάλλαξη Δέλτα, οι πληροφορίες θέλουν την αλυσίδα να προχωρά τελικά μέσα στη φετινή σεζόν και στο άνοιγμα του πρώτου της resort εκτός Αθηνών, το εντελώς ανακαινισμένο πρώην ξενοδοχείο Hanikian στην παραλία των Αγίων Θεοδώρων.

Παρότι, ακόμα, το Brown Beach Corinthia, όπως θα ονομάζεται πλέον το κατάλυμα, δεν έχει ανοίξει την πλατφόρμα για κρατήσεις, ενώ δεν υπάρχει και κάποιος να απαντά σε τηλεφωνήματα πελατών, οι πληροφορίες το θέλουν να ξεκινά τη λειτουργία του, εκτός απροόπτου, μέσα στον ερχόμενο Αύγουστο, προκειμένου να «απορροφήσει» επισκέπτες που φοβούμενοι την πανδημία, επιθυμούν να κάνουν τις διακοπές τους κοντά στο λεκανοπέδιο και σε πιο ασφαλές περιβάλλον.

Melia Hotels: Μετά την Αθήνα, επεκτάθηκε στη Ρόδο


Η ισπανική αλυσίδα ξενοδοχείων Melia Hotels μετά το κέντρο της Αθήνας, αποφάσισε να επεκταθεί και στα ελληνικά νησιά, ανοίγοντας το νέο τετράστερο Cosmopolitan Hotel Affiliated by Melia στη Ρόδο τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews.gr το συγκεκριμένο είναι το πρώτο από τα τρία ξενοδοχεία τα οποία έχουν προγραμματιστεί για τα ελληνικά νησιά σε συνεργασία με τη Zeus Hotels Greece, με τα άλλα δύο να προγραμματίζονται για την επόμενη σεζόν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης: Πρόκειται για το Blue Sea Beach Hotel, δυναμικότητας 226 δωματίων, το οποίο θα γίνει μέρος του δικτύου Affiliated by Melia και το Marina Beach Hotel, δυναμικότητας 396 δωματίων, το οποίο θα λειτουργεί «υπό τη σκέπη» του brand Sol by Melia.

Aldemar: «Βήμα βήμα» με προοπτική τον Οκτώβριο

Ανοιχτά, ήδη, από τον Μάιο και σταδιακά μέχρι τέλος Ιουνίου είναι τα ξενοδοχεία της αλυσίδας Aldemar, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Πελοπόννησο.
Από την εταιρία υπάρχει η προοπτική, ειδικά στα ξενοδοχεία της Κρήτης, να παραμείνουν ανοικτά μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, αν δεν υπάρξει κάποιο δραματικό απρόοπτο, ενώ ακυρώσεις, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχουν για τον Αύγουστο.
H ίδια λογική επικρατεί και στα καταλύματα της αλυσίδας στην Πελοπόννησο, η οποία, όμως στοχεύει περισσότερο στις κρατήσεις του Αυγούστου.

TUI resorts: «Ανάσα» η απόφαση για τους Βρετανούς

Στο… περίμενε είχαν για πολύ καιρό τους εργαζόμενους τα ξενοδοχεία της Tui στην Κρήτη, καθώς ακριβώς λόγω της φύσης του εν λόγω tour operator, με την πλειοψηφία των επισκεπτών να προέρχονται από ξένες χώρες και κυρίως από τη Βρετανία, τα ξενοδοχεία άνοιξαν μόλις πριν από λίγες ημέρες, μετά και από την απόφαση για την κατάργηση της καραντίνας στους εμβολιασμένους Βρετανούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews.gr ότι ξενοδοχείο της αλυσίδας στην Ελούντα ανέβαλε δύο – τρεις φορές τις προηγούμενες εβδομάδες την έναρξη της λειτουργίας του, ενώ και τώρα που είναι ανοιχτό, το τοπίο είναι τόσο ρευστό που δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει σε λειτουργία.

Δάιος resorts: Ανακαίνιση και ανοιχτά μέχρι 1 Νοεμβρίου

Τα ξενοδοχεία της εταιρείας Δάιος στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη ακολούθησαν φέτος διαφορετική πορεία. Αυτό στη Βόρεια Ελλάδα άνοιξε στις 30 Ιουνίου, ενώ της Κρήτης ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 13 Μάϊου, με την προοπτική να μείνει ανοικτό, αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη κατάσταση που θα οδηγήσει στο αντίθετο, μέχρι την 1η Νοεμβρίου.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews.gr, στο ξενοδοχείο της Κρήτης έχουν γίνει, ήδη, κρατήσεις τόσο τον Σεπτέμβριο, όσο και τον Οκτώβριο.

Το… ξαφνικό σοκ της Μυκόνου έφερε ακυρώσεις

Μια διαφορετική εικόνα επικρατεί αυτές τις ημέρες στη Μύκονο όπου η απόφαση για τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση της μουσικής οδήγησε σε… ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε μεγάλα ξενοδοχεία.
Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την αύξηση των κρουσμάτων στο νησί να αγγίζει το 248% μέσα σε μία εβδομάδα, γεγονός που οδήγησε στο πρώτο τοπικό lockdown εν μέσω τουριστικής περιόδου και την ώρα που το νησί είχε πληρότητα κοντά στο 90%.
Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, από την ώρα που έγινε γνωστή η απόφαση, έχουν υπάρξει ακυρώσεις δωματίων σε μεγάλα ξενοδοχεία σε ποσοστό άνω του 20%, οι οποίες αφορούν και το διάστημα του προσεχούς Αυγούστου.

Άλλα ανοίγουν, άλλα κλείνουν και άλλα… πωλούνται

Την ίδια στιγμή η υγειονομική κρίση έχει ωθήσει αρκετούς επιχειρηματίες στο χώρο της φιλοξενίας στη μεταπώληση των καταλυμάτων τους. Σύμφωνα με φορείς της συγκεκριμένης αγοράς, τα ακίνητα προς πώληση στον κλάδο των
τουριστικών ακινήτων σημείωσε άνοδο τον Μάιο και Ιούνιο κατά 14%, καθώς μόνο αυτό το δίμηνο καταχωρήθηκαν αγγελίες για την πώληση πάνω από 200 ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.
Παράλληλα, υπάρχουν και αυτά που βρίσκονται σε διαδικασία πλειστηριασμού.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών e-auction, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, 39 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα έβγαιναν στο… σφυρί, ανάμεσα στα οποία καταλύματα στη Σκιάθο, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα κλπ.

Keywords
λειτουργια, εν λόγω, το νησι, ελλαδα, ποξ, grecotel, κρητη, κερκυρα, ιτεπ, red, athens, αθηνα, villa, house, beach, hotels, cosmopolitan, hotel, συγκεκριμένο, blue, sea, aldemar, ιουνίου, tui, θεσσαλονικη, σοκ, μυκονος, lockdown, ηρακλειο, πατρα, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τελος ακινητων, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, aldemar, αποτελεσματα, χωρες, αγγελιες, ακινητα, νησι, νησια, ξενοδοχεια, χαλκιδικη, ωρα, cosmopolitan, tui, αυξηση, εβδομαδες, βορεια, γεγονος, γινει, γρηγορης, δελτα, διαστημα, εγινε, ευρω, υπαρχει, ελουντα, εβδομαδα, εν λόγω, εξελιξη, ερμου, εταιρια, ιδια, εικονα, μαρια, ξενοδοχειο, ομονοια, περιβαλλον, σεζον, συγκεκριμένο, σοκ, σφυρι, ταση, τιμη, τρια, χρονος, athens, αλυσιδα, beach, blue, δωματιο, ελληνικα, hotels, grecotel, house, hotel, χωρα, ιουνίου, μεινει, μυκονο, villa, πληροφοριες, πωληση, red, ροδο, ξεκινησε, sea
Τυχαία Θέματα