Martin Brandenburger, Lidl Eλλάς: Επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ, έως το 2026, σε νέα καταστήματα και αποθήκες

Στα 953 εκατ. ευρώ  ανέρχεται η συνολική προστιθέμενη αξία που προσφέρει στην εγχώρια οικονομία η αλυσίδα, η οποια απασχολεί 6700 εργαζομένους, συνεργάζεται με 450 Έλληνες προμηθευτές και αντλεί το 80% του τζίρου της από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.  

Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ για το δίκτυο των καταστημάτων και των αποθηκών της προγραμματίζει για την τριετία 2024-2026 η Lidl Eλλλάς. Αυτό ανέφερε σε χθεσινή εκδήλωση ο Πρόεδρος Διοίκησης της εταιρείας Martin Brandenburger, o οποίος επεσήμανε επίσης πως από

το 1999 μέχρι σήμερα η Lidl Ελλάς έχει επενδύσει στη χώρα πάνω από 1,4 δις ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα για τα επόμενα 3 χρόνια περιλαμβάνει νέα καταστήματα (μεταξύ των οποίων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και εκείνο στην Μεσογείων στo Nέο Ψυχικό στο ακίνητο που στέγαζε τα γραφεία της Miele Hellas αν και η υπόθεση αντιμετωπίζει γραφειοκρατικές δυσκολίες), ανακαινίσεις σε υφιστάμενα σημεία πώλησης και βελτιώσεις στα 4 logistics centers της εταιρείας. Πιθανή θα πρέπει, ίσως, να θεωρείται η δημιουργία και κάποιου νέου κέντρου αποθήκευσης και διανομής αν και ο κ. Brandenburger παρέπεμψε στo επόμενο οικονομικό έτος για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με κάτι τέτοιο.

953 εκ. ευρώ η συνολική προστιθέμενη αξία

Κατά την πάγια τακτική της Lidl Ελλάς, ο επικεφαλής της εταιρείας δεν αποκάλυψε τον κύκλο εργασιών της ή το μερίδιο της αλλά ανέφερε πως η συνολική προστιθέμενη αξία που πρόσφερε η αλυσίδα στην ελληνική οικονομία το 2022 ήταν 953 εκ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί στο 0,46% του ΑΕΠ. «Για κάθε €1 άμεσης συνεισφοράς μας στο ΑΕΠ, δημιουργούνται επιπλέον 3,89 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία» σημείωσε ο κ. Brandenburger, ο οποίος, επίσης ανέφερε πως όραμα του είναι η Lidl Eλλάς να αποτελεί την πρώτη επιλογή των καταναλωτών.

Θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία

«Το 2023 ξεκίνησε για εμάς με ενθαρρυντικούς ρυθμούς και συνεχίστηκε με αξιοσημείωτη δυναμική στη συνολική επιχειρηματική μας προσπάθεια» ανέφερε σχετικά με τις επιδόσεις της εταιρείας και δήλωσε αισιόδοξος πως η αλυσίδα θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία μέχρι και το τέλος του οικονομικού έτους. «Σημειώνουμε ισχυρές επιδόσεις, χάρη στο επιχειρηματικό μας μοντέλο αλλά και το πάθος, την αφοσίωση, τον εξαίρετο επαγγελματισμό των πάνω από 6.700 ανθρώπων μας» ανέφερε ενώ σημείωσε πως η Lidl Ελλάς κατάφερε και αύξησε τον αριθμό των επισκεπτών στα καταστήματα χτίζοντας εμπιστοσύνη και «μεγαλώνοντας» το καρότσι των αγορών, «επειδή οι καταναλωτές έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα καθημερινών βασικών αναγκών σε εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής στα καταστήματά».

10% φθηνότεροι από την αγορά

Αναλυτικότερα, μιλώντας για τους λόγους για τους οποίους ξεχωρίζει η Lidl Eλλάς από τον ανταγωνισμό ο κ. Brandenburger τόνισε πως η αλυσίδα συνδυάζει τη δύναμη ενός μεγάλου, πολυεθνικού οργανισμού με την ευελιξία ενός discounter. «Σύμφωνα με έρευνες που εκπονούμε εσωτερικά σε εβδομαδιαία βάση σε πάνω από 200 βασικά είδη προκύπτει πως είμαστε τουλάχιστον 10% φθηνότεροι από την αγορά» σημείωσε και πρόσθεσε πως η Lidl Eλλάς αξιοποιώντας τη διαπραγματευτική δύναμη του δικτύου της, πέτυχε για μια ακόμα φορά τις πιο συμφέρουσες τιμές μειώνοντας μόνιμα τις τιμές έως και 37% σε πάνω από 330 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από όλες τις κατηγορίες food και near food. «Είμαστε η μοναδική αλυσίδα που προσθέτει δυνατές προσφορές στις ήδη χαμηλότερες τιμές της αγοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως ο εσωτερικός πληθωρισμός της Lidl Ελλάς κινείται κάτω από το 10% στο οποίο κινείται η αγορά και εκτίμησε πως θα μειωθεί περαιτέρω. Τόνισε, πάντως, μιλώντας για το «Καλάθι του Νοικοκυριού» πως η αγορά χρειάζεται λιγότερες νομοθετικές παρεμβάσεις -που δημιουργούν κόστη και έξοδα- και «περισσότερο ανταγωνισμό» όπως σημείωσε, αναφέροντας πως αυτή είναι και η άποψη της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ).

Δεν είναι μόνο οι τιμές…

«Δεν είναι όμως μόνο οι τιμές που μας διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό» υπογράμμισε και έκανε λόγο για το επιχειρηματικό μοντέλο της αλυσίδας, το οποίο τοποθετεί τον καταναλωτή στο επίκεντρο αλλά και το γεγονός πως από τα 4 Logistics centers της κάθε πρωί παραδίδονται μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, όλα τα φρέσκα, νωπά προϊόντα σε όλα τα καταστήματα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επίσης σημείωσε πως και στα 230 καταστήματα της αλυσίδας προσφέρονται οι ίδιες τιμές και υπάρχει κοινό layout που εγγυάται ενιαία αγοραστική εμπειρία, ενώ επίσης είναι διαθέσιμες παντου΄ηλεκτρονικές ετικέτες τιμών. Ακόμη αναφέρθηκε στο ψηφιακό πρόγραμμα πιστότητας Lidl Plus που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες της εφαρμογής να εξοικονομήσουν έως και 1000€ ετησίως. Επιπρόσθετα ανέφερε πως τον περασμένο Απρίλιο η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την πλήρως αυτοματοποιημένη παραγγελιοληψία στα καταστήματα, ένα πολυδιάστατο έργο που προτείνει αυτοματοποιημένα τις ανάγκες εμπορευμάτων για τα καταστήματα μεγιστοποιώντας τη διαθεσιμότητα και μειώνοντας τα συνολικά κόστη της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και τη σπατάλη τροφίμων στην πηγή. Οι ανάγκες υπολογίζονται βάσει αλγόριθμου, ο οποίος αξιολογεί δεδομένα, όπως ιστορικά στοιχεία, τάση τζίρου, στοιχεία προσφορών και πρόγνωση καιρού.

80% του τζίρου από την ιδιωτική ετικέτα

H γκάμα της Lidl Ελλάς αποτελείται από 4000 προϊόντα που υπάρχουν σταθερά στο κωδικολόγιο. Το προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μας αντιστοιχούν στο 70% της συνολικής γκάμας προϊόντων. Καλύπτουν όλες τις προϊοντικές κατηγορίες, και αναλογούν στο 80% του τζίρου της αλυσίδας. Η εταιρεία δαπανά ετησίως πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ για τη διασφάλιση της ποιότητας των προιόντων της. Στις προτεραιότητές της είναι όμως πάντα και η βελτιστοποίηση της γκάμας.

Συνεργασία με 450 Έλληνες προμηθευτές- Εξόφληση σε 41 ημέρες

Η Lidl Ελλάς συνεργάζεται συνολικά με περισσότερους από 450 Έλληνες προμηθευτές, με το 65% του τζίρου της να προέρχεται από τα δικά τους προϊόντα. «Τα κοτόπουλα και τα αυγά μας είναι 100% Ελληνικά και τα νωπά μας κρέατα προέρχονται στο 100% από Έλληνες προμηθευτές. Προμηθευόμαστε φρούτα και λαχανικά από 76 διαφορετικούς Έλληνες παραγωγούς. Αντίστοιχα, τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά μας προϊόντα προέρχονται από 16 Έλληνες προμηθευτές, που με τη σειρά τους συνεργάζονται με πάνω από 2.500 μικρούς γαλακτοπαραγωγούς από όλη την Ελλάδα, που τους προμηθεύουν γάλα» σημείωσε ο κ. Brandenburger ο οποίος στάθηκε και στην σειρά τοπικών ποιοτικών προϊόντων «Νώμα», που δημιουργήθηκε πέρσι και αποτελείται πλέον από περισσότερους από 100 κωδικούς. Επίσης σημείωσε πως ο μέσος όρος εξόφλησης των προμηθευτών της Lidl Eλλάς είναι 41 ημέρες, όταν ο μέσος όρος του κλάδου είναι 117 ημέρες.

460 εκατ. τζίρος εκτός συνόρων για τους προμηθευτές της αλυσίδας

Θα πρέπει να αναφερθεί πως η αλυσίδα προωθεί και ενισχύει την προοπτική των εγχώριων προμηθευτών όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και πέρα από τα σύνορα, σε 31 χώρες, στις οποίες δραστηριοποιείται η Lidl, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Μάλιστα ο τζίρος από τις πωλήσεις των Ελλήνων προμηθευτών στο εξωτερικό ξεπέρασε τα 460 εκατ. ευρώ. το οικονομικό έτος 2022

6700 εργαζόμενοι – Στα 1000 ευρώ μικτά ο κατώτατος μισθός από τον Δεκέμβριο

Σήμερα η Lidl Ελλάς υποστηρίζει στη χώρα περισσότερες από 33.000 συνολικές θέσεις εργασίας, με τις άμεσες να ξεπερνούν τις 6700. Μόνο πέρυσι δημιούργησε περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας. Η αλυσίδα πρόσφατα ανακοίνωσε οικονομική υποστήριξη ύψους 500.000€ για τους ανθρώπους των καταστημάτων και των logistics centers για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023, ολοκληρώνοντας έτσι την υλοποίηση ενός πακέτου μισθολογικών αυξήσεων και επιπρόσθετων παροχών συνολικού ύψους 6,7 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Παράλληλα ο κ. Brandenburger προανήγγειλε νέες αυξήσεις, έτσι ώστε από την 1η Δεκεμβρίου ο κατώτατος μισθός πλήρους απασχόλησης στη Lidl Ελλάς να ανέρχεται πλέον στα 1.000€ μικτά για όλους τους εργαζομένους της, όχι μόνο στα γραφεία, αλλά και στα καταστήματα και τις αποθήκες. «Στρατηγικός μας στόχος είναι να παρέχουμε αμοιβές και επιπρόσθετες παροχές που είναι ανταγωνιστικές και άνω του μέσου όρου της αγοράς ως ανταμοιβή και επιβράβευση για όλους τους εργαζομένους» υπογράμμισε

200.000 ευρώ για Δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Άμεσης Αρωγής

Τέλος, στην χθεσινή εκδήλωση ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία της Lidl για την δημιουργία ενός λειτουργικού μηχανισμό άμεσης αρωγής, διαθέσιμου ανά πάσα στιγμή, για την παροχή έκτακτης βοήθειας στον τοπικό πληθυσμό σε περίπτωση ακραίων φυσικών φαινομένων. Η αλυσίδα συνεργάστηκε με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η στήριξη από την πλευρά της ανέρχεται σε 200.000€ και προβλέπει τη δημιουργία ενός κόμβου που θα αποθηκεύει βασικά τρόφιμα, νερό και άλλα είδη για την κάλυψη βασικών αναγκών. Επίσης η Lidl Ελλάς αναλαμβάνει να τον εφοδιάζει σε σταθερή βάση.

Keywords
Αναζητήσεις
martin-brandeburger-lidl-ellas-tha-synechisoume-tin-anodiki-mas-poreia--ependyseis-120-ekat-evro-tin-trietia-2024-2026.htm
Τυχαία Θέματα