Markit: Χαίρει υγείας η οικονομία της ευρωζώνης

O σύνθετος δείκτης PMI (Purchasing Managers Index) βελτιώθηκε το Μάιο προσεγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018. 

Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων της ευρωζώνης σημείωσε νέα άνοδο το Μάιο, καθώς η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία έδωσε ζωή στις βιομηχανίες σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit.

O σύνθετος δείκτης PMI (Purchasing Managers Index) σημείωσε άνοδο στις 57,1 μονάδες το Mάιο από 53,8 μονάδες τον Απρίλιο, προσεγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018. Μάλιστα το τελικό αποτέλεσμα του δείκτη ήταν ακόμα καλύτερο από την αρχική πρώτη εκτίμηση που ήταν στις 56,9 μονάδες (Το σημείο αναφοράς του δείκτη που διαχωρίζει την βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τη κάμψη είναι οι 50 μονάδες).

Η βελτίωση οφείλεται κυρίως στην επιτάχυνση του δείκτη των υπηρεσιών που είχε παρουσιάσει σημαντιή υστέρηση τους προηγουέμενους μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων που διατηρούσαν μεγάλο μέρος του κλάδου των υπηρεσιών σε lockdown.
δραστηριότητα.

Ο επί μέρους δείκτης που καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών σημείωσε άνοδο και έφθασε σε υψηλά επίπεδα τριετίας ήτοι 55,2 μονάδες. Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη κυβερνητική στήριξη και η χαλαρή πολιτική εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιτρέψουν να συνεχιστεί η ανάκαμψη όχι μόνο στην ευρωζώνη αλλά σε όλο τον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τη στήριξή της αργότερα μέσα στο 2021 αλλά δεν θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τουλάχιστον το 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Πέμπτη. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρνε, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει τη ζώνη του ευρώ έτσι ώστε να έχει μια «καλή» ανάκαμψη.

Υποδηλώνοντας ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, ο δείκτης των υπηρεσιών ενισχύθηκε σημαντικά και έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018 ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2006.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε ο αντίστοιχος δείκτης για την Ελλάδα, που έδειξε σημαντική βελτίωση.

ΕΥΡΩΖΩΝΗMARKITΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα