Lockdown: Ποια μέτρα χαλαρώνουν-Ποια καταστήματα ανοίγουν

Με μια πολύωρη συνεδρίαση-θρίλερ και με αρκετή καθυστέρηση παρουσιάστηκαν τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στη χώρα.

Την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό με σκοπό τη χαλάρωση την «αποσυμπίεση» των πολιτών ανακοίνωσε το κυβερνητικό επιτελείο της χώρας μας.

Όπως κάθε Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και

μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ενημέρωσαν για όλες τις εξελίξεις γύρω από την πορεία του φονικού ιού.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Παπαευαγγέλου: Ιδιαίτερα βεβαρημένο το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στη χώρα μας αλλά και σε πολλές χώρες της ΕΕ», δήλωσε κατά την έναρξη της ενημέρωσης η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 6%.

Όπως είπε η παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση σε ορισμένες περιφερειακές ενότητητες της χώρας ενώ σε άλλες παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων σε άλλες.

Η αποτύπωση της κατάστασης παρατηρείται στην αύξηση των κρουσμάτων - πέραν της Αττικής - στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης. Η Αττική διαφέρει πολύ σε σχέση με άλλες περιφερειακές ενότητες. Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και μειώνουν τη διασπορά του ιού. Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με 5 εκατ. πληθυσμό και ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία.

«Ακόμη κι αν είχαμε ένα μαγικό ραβδάκι και δεν υπήρχε κορωνοϊός στην Αττική και πάλι το ΕΣΥ θα δεχόταν πίεση», υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου. Τώρα πλέον πρέπει να σκεφτούμε τους ενήλικες αλλα και προς τα παιδιά, που πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Δεν θα πρέπει να μας ξεγελάσει η εβδομάδα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου και να χαλαρώσουμε.

«Μιλήσαμε εκτενώς στην Επιτροπή για το θέμα αυτό, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές αλλά ούτε και μαγικές λύσεις. Μόνο με την τήρηση των μέτρων, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία».

Σκέρτσος: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για την στωικότητα και την υπομονή τους απέναντι στην τήρηση του μέτρων, είπε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Μαζικά δωρεάν rapid τεστ Covid 19 από τα φαρμακεία

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος η κυβέρνηση θεσμοθετεί νέο πλαίσιο, βάσει του οποίου προβλέπονται άμεσα μαζικά δωρεάν τεστ έναντι του κορωνοϊού για τους πολίτες μέσω των φαρμακείων. Υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή ενός τεστ σε εβδομαδιαία βάση για κάθε πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να το κάνει στο φαρμακείο της γειτονιάς του, επιδεικνύοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ του. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, να πάμε από τα 300.000 τεστ ανά εβδομάδα, σε δυνητικά 10 εκατ. τεστ την εβδομάδα. Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α (60+) και το Μάιο η ευπαθείς ομάδα Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός.

Τα μέτρα αναλυτικά:-Επέκταση ωραρίου μετακίνησης έως 9μ.μ. όλες τις μέρες, σε όλη την επικράτεια, με ισχύ από το Σάββατο. -Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, με επισκέψεις έως τριών ατόμων - πλήν οικογενειών- και με SMS 6. -Λειτουργία κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων, από τη Δευτέρα. -Διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης. Ανοίγουν τα πάρκα έως τρια άτομα, χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής, με μάσκα και με SMS 6.-Τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με αναλογία έναν πιστό ανά 25 τετραγωνικά. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης, ενώ το μέτρο θα ισχύει για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το δεύτερο χαιρετισμό της Θεοτόκου.-Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει άμεσα δωρεάν τεστ στους πολίτες, από τα φαρμακεία. Στόχος είναι να γίνουν έως και 10.000.000 τεστ για κορονοϊό την εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες θα δικαιούνται ένα δωρεάν τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς του με τον αριθμό ΑΜΚΑ του.Χαρδαλιάς: Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και πάρκα με τα πόδια και με ποδήλατο

Για τις εκκλησίες: Επιτρέπεται η Θεία Λειτουργία μόνο στον Καθεδρικό Ναό εκάστοτε πόλεως

Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία από πλωτό μέσο ή προσεγγίζοντας τον αιγιαλό με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Σε βαθύ κόκκινο Μύκονος, Ζάκυνθος, δήμος Αμφίπολης Σερρών, Καστοριά και ο Δήμος Ορεστίδος Καστοριάς, Δήμος Καρδίτσας - Σε ειδικό καθεστώς βρίσκεται η Λέρος μέχρι τις 26 Μαρτίου το πρωί.

Από το βαθύ κόκκινο βγαίνουν και πάνε στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») οι εξής περιφερειακές ενότητες:

-Φωκίδας-Σάμου-Άρτας-Λευκάδας και-ο Δήμος Ρόδου

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα