Live: Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ξεκινούν και η τελετή έναρξης λαμβάνει χώρα αυτήν την στιγμή, είναι εντυπωσιακή, παρά το γεγονός ότι το Ολυμπιακό στάδιο της πόλης είναι σχεδόν άδειο.

Μετά από έναν χρόνο καθυστέρησης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες

ξεκινούν σήμερα. Μπορεί τον τελευταίο καιρό οι Ιάπωνες να μην ήταν σίγουροι για το αν μπορούν να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο και ιστορικότερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, αλλά η τελετή έναρξης γεμίζει άπαντες με την ελπίδα ότι, από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου, ο κόσμος θα απολαύσει τους αθλητές και θα "ξεχαστεί" από την πανδημία.

Μάλιστα, οι διοργανωτές έχουν στο μυαλό τους όλους τους ανθρώπους που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό, καθώς κατά τις πρώτες στιγμές της τελετής κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για όλα τα θύματα της πανδημίας.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με 83 αθλητές-τριες σε 20 αθλήματα και στόχος τους είναι να επιστρέψουν με μετάλλια από το Τόκιο.

Στο στάδιο βρίσκεται ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο, όπως και η Τζιλ Μπάϊντεν, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, επικεφαλής της διπλωματικής αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Τόκιο.

Δεν θα είναι όμως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σε μία τελετή Έναρξης, που μόλις χθες οι διοργανωτές απέλυσαν και το νέο διευθυντή της, λόγω σχολίων που είχε κάνει κατά το παρελθόν για το Ολοκαύτωμα.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Τελετών Έναρξης και Λήξης, Χιρόσι Σασάκι, παραιτήθηκε μετά από υποτιμητικό σχόλιό του σε μία γυναίκα.

Όμως δεν λείπουν μόνο αυτοί. Δεν υπάρχουν επίσης γέλια, φωνές, χειροκροτήματα. Όπως αυτά που, για παράδειγμα, καλωσόρισαν την Ομάδα Προσφύγων στο ντεμπούτο της στο Maracana του Ρίο , πριν από πέντε χρόνια.

Τότε αυτοί οι "άστεγοι" αθλητές, που συχνά δραπετεύουν από πολέμους, έκαναν... παρέλαση ως προτελευταία αποστολή. Μπήκαν στη σκηνή λίγο πριν από την οικοδέσποινα Βραζιλία.

Αυτή τη φορά στο Τόκιο, θα το κάνουν δευτερόλεπτα αμέσως μετά την Ελλάδα, που και αυτή τη φορά θα εμφανιστεί πρώτη, έχοντας σημαιοφόρους τους Ολυμπιονίκες Αννα Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια.

Όμως οι πρόσφυγες, όπως και οι υπόλοιποι δεν θα νιώσουν το χειροκρότημα, αλλά θα βιώσουν το κενό και τη σιωπή των άδειων εξεδρών.

Έτσι η πρόκληση της εναρκτήριας τελετής... διπλασιάζεται: θα πρέπει να κατακτήσει περισσότερα από όσα έκανε πάντα, αντισταθμίζοντας την έλλειψη κοινού.

Ένα είδος αδύνατης αποστολής που επικεντρώθηκε στο σύνθημα "Ενωμένοι από το συναίσθημα", το σημείο αναφοράς κάτω από το οποίο θα πραγματοποιηθεί μια παράσταση που θα συνδυάζει την "Ιαπωνικότητα" και το άνοιγμα στον κόσμο.

Αλλά οι συνέπειες της πανδημίας δεν θα αδειάσουν μόνο τις εξέδρες. Ακόμη και η ίδια η παρέλαση θα μειωθεί, επειδή οι αντιπροσωπείες θα φτάσουν στη σκηνή με λιγότερο αριθμό ατόμων, ειδικά όσο αφορά τους συνοδούς. Η εμφάνιση θα γίνει με βάση τα ονόματα των χωρών στην ιαπωνική γλώσσα.

We're all connected

Keywords
Τυχαία Θέματα