L’artigiano: Με αύξηση τζίρου πάνω από 16% στα 22 εκατ. κλείνει η χρονιά

Ανάπτυξη και βελτίωση κερδοφορίας και σχέδια για νέα καταστήματα για την αλυσίδα που γιορτάζει φέτος 30 χρόνια επιτυχημένης δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά εστίασης.

Mε τζίρο κοντά στα 22 εκατ. ευρώ πρόκειται να κλείσει το 2023 το δίκτυο της l’artigiano, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Βιτσικάνος, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη πάνω από 16% για τη χρονιά που ολοκληρώνεται.

Βελτίωση κερδοφορίας

Η l’artigiano, παρά τις δυσχερείς

οικονομικές συγκυρίες και το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον συνεχίζει τη δυναμική της πορεία και μάλιστα το 2023 αναμένεται να κλείσει με κερδοφορία για την αλυσίδα καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την τουριστική κίνηση δημιουργούν περιθώριο για καλύτερα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, Χρήστος Βιτσικάνος, σημείωσε ότι η μερική αποκατάσταση του κόστους ενέργειας θα συμβάλλει στη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας της εταιρίας για την επόμενη χρήση συνεχίζοντας την αναπτυξιακή τροχιά που σημειώνει την τελευταία τριετία.

30 χρόνια διαδρομής, 24 καταστήματα, 500 εργαζόμενοι

Η αλυσίδα φέτος γιορτάζει 30 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά εστίασης, καθώς το πρώτο κατάστημα l’artigiano ξεκίνησε τον Μάιο του 1993 στον Βύρωνα. Ήταν το πρώτο κατάστημα διανομής ιταλικού φαγητού στον Βύρωνα και το όραμα του τότε μουσικού (τρομπετίστα στο Εθνικό Ωδείο) αλλά και part time ντελιβερά Xρήστου Βιτσικάνου ήταν ξεκάθαρο: Η δημιουργία αυθεντικών ιταλικών γεύσεων με cook-to-order διαδικασίες και φρέσκα και ποιοτικά υλικά. Η επωνυμία (o καλλιτέχνης που είναι και τεχνίτης) βρέθηκε σε ένα λεξικό της ιταλικής κάποιο απόγευμα στο γνωστό ζαχαροπλαστείο της εποχής High Life . Έτσι γεννήθηκε η l’artigiano, που εξελίχθηκε ταχύτατα και μπήκε δυναμικά στο χώρο του franchise το 2000. Σήμερα, αριθμεί συνολικά 24 καταστήματα και περισσότερους από 500 εργαζομένους. Τα 18 εξ αυτών των καταστημάτων είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα 6 franchise. Το δίκτυο αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο στην Αττική, αλλά υπάρχουν και σημεία σε Καλαμάτα, Κόρινθο και Χαλκίδα. Το 60% περίπου των παραγγελιών γίνεται από το τηλεφωνικό call center της εταιρείας και το e-commerce site της ενώ 20%-30% (ανάλογα το κατάστημα) των πωλήσεων πραγματοποιείται μέσω πλατφορμών food delivery. Ποσοστό μεταξύ 10% και 20% αφορά πωλήσεις take away.

Σχέδια για 2-3 νέα καταστήματα

Για το 2024 ο κ. Bιτσικάνος προανήγγειλε τη δημιουργία, «καλώς εχόντων των πραγμάτων», τουλάχιστον 2-3 νέων καταστημάτων, με την αλυσίδα να επιστρέφει σε κινήσεις ανάπτυξης δικτύου. Οι περιοχές που κυρίως εξετάζονται για νέα καταστήματα είναι τα Βόρεια Προάστια και το Κέντρο της Αθήνας, με τον κ. Βιτσικάνο να σημειώνει πως το πιθανότερο σενάριο είναι οι νέες προσθήκες στο δίκτυο να αποτελούν εταιρικά καταστήματα. Όπως σημείωσε, υπάρxουν επαφές με ενδιαφερόμενους franchisees, αλλά όπως υπογράμμισε, η επένδυση για ένα νέο πλήρως εξοπλισμένο κατάστημα l’artigiano κυμαίνεται μεταξύ 200 και 250 χιλιάδων ευρώ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι franchisees ελέγχονται αν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν και σκέψεις για ανάπτυξη franchise καταστημάτων με μοντέλο BFL, με συνεργάτες ανθρώπους που ήδη δραστηριοποιούνται στην εστίαση ή και εργαζομένους αυτήν τη στιγμή στη l’artigiano.

Οι ανατιμήσεις και οι δυσκολίες με το προσωπικό

Aξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Βιτσικάνος αναφέρθηκε και αυτός, όπως και άλλοι δραστηριοποιούμενοι στην αγορά της εστίασης, στη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αναφορικά με την εύρεση προσωπικού σε όλα τα πόστα αλλά και στις σημαντικές αυξήσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στο κόστος ενέργειας αλλά και στις πρώτες ύλες (300% αύξηση στο ηλιέλαιο, 120% σε μοτσαρέλα και γκούντα). Όπως πάντως ανέφερε, η l’artigiano προχώρησε σε ανατιμήσεις μόνο 8% στο τέλος του 2022, ενώ αυτές τις μέρες προχωρά σε επιπλέον 8%, που στην ουσία θα φανούν το 2024

Keywords
Αναζητήσεις
lartigiano-me-afxisi-tzirou-pano-apo-16-sta-22-ekat-kleinei-i-chronia.htm
Τυχαία Θέματα