Goldman Sachs: Μετάβαση ελληνικών τραπεζών από τους κινδύνους στην ανάπτυξη και σε ...μερίσματα!

Σύσταση αγοράς για τις Alpha Bank και Eurobank.

Ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs, κάνοντας λόγο για ένα πολυετές σημείο καμπής μέχρι το έτος 2023.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος δίνει σύσταση αγοράς για τις Alpha Bank

και Eurobank, εντοπίζοντας περιθώρια ανόδου έως 22% στις μετοχές τους.

Συγκεκριμένα, η Goldman δίνει σύσταση αγοράς για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο στα 1,68 ευρώ (από 1,12 ευρώ προηγουμένως) και για τη Eurobank με τον στόχο στα 1,40 ευρώ (από 0,65 ευρώ).

Για την Τράπεζα Πειραιώς ο οίκος τηρεί ουδέτερη στάση με την τιμή-στόχο στα 1,70 ευρώ (από 1,47 ευρώ), ενώ η Εθνική Τράπεζα δεν καλύπτεται.

Οι αναλυτές μιλούν για ένα μεγάλο σημείο καμπής, αφού εκτιμούν ότι έως το 2023, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων του κλάδου θα κινείται προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα κόκκινα δάνεια θα συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, ενώ ο δείκτης μόχλευσης Texas θα μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου 30% από περίπου 60%.

Τα βασικότερα σημεία συνοψίζονται στα εξής:

Μέχρι το 2023 η Goldman Sachs εκτιμάτα
(1) Το ROTE τείνει προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα,

(2) τα NPEs συγκλίνουν σε επίπεδα ΕΕ/CEEMEA,

(3) η αναλογία του δείκτη μόχλευσης Texasμειώθηκε στο μισό σε περίπου 30% από περίπου 60% το FY21E εν μέσω μείωσης των NPEs και της συσσώρευση αποθεμάτων ασφαλείας κεφαλαίου/προβλέψεων και

(4) επιστροφή σε μερίσματα

Οι αναλυτές αναφέρουν οπως η αξιολόγησή τους υποστηρίζεται από σχόλια των διοικήσεων, μολονότι ο ρυθμός εξομάλυνσης του ROTE και η συσσώρευση κεφαλαίων ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα