Eurogroup: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ
Θετική εισήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να δοθεί πράσινο φως στην τέταρτη δόση του ESM προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το euro2day.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να αποδεσμεύσουν την τέταρτη δόση του ESM
Η σύσταση βασίζεται πάνω στην όγδοη έκθεση εποπτείας των θεσμών και την έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, η οποία περιείχε επιβραβεύσεις αλλά και σημαντικούς αστερίσκους.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος του Eurogroup, «σε κανονικές συνθήκες, η εκταμίευση ενδεχομένως να πήγαινε πίσω, γιατί υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις. Παρ' όλα αυτά ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες, όπου οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιβραβεύονται».
Μια δεύτερη πηγή από το Eurogroup ανέφερε ότι αναμένει να παρθεί πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, γιατί «προτεραιότητα είναι η μείωση του δημόσιου χρέους για όλες τις χώρες. «Η εκταμίευση της δόσης θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν αναμένεται να υποστηρίξει ότι πρέπει να στηριχθεί η απόφαση πάνω στα θετικά -την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων- και όχι στα αρνητικά, δηλαδή στις καθυστερήσεις οι οποίες υπάρχουν εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να εκθέσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και να ενημερώσει για τα μέτρα παροχών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Όμως, ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να δεχθεί και συστάσεις όπως:
Πρέπει να επιταχυνθούν οι προσαρμογές για τη συγκράτηση και μείωση των κόκκινων δανείων.Η διατηρησιμότητα της βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού τομέα πρέπει να παραμείνει βασικός στόχος της κυβέρνησης.Να προχωρήσει η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων από το κράτος στους ιδιώτες, ώστε να κινηθεί χρήμα στην αγορά.Να υπάρξει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων.Η έγκριση της δόσης από το Eurogroup σήμερα -εκτός μιας πολύ μικρής πιθανότητας να πάει για Δεκέμβριο- φανερώνει ότι οι επιπτώσεις από την Covid-19 «χαλαρώνουν» τις βόρειες χώρες, που έχουν πατήσει φρένο στις μεγάλες απαιτήσεις. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η δημοσιονομική χαλάρωση θα παραμείνει ως έχει και το 2022. Με βάση της εξελίξεις που τυχόν θα φέρει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, o τρόπος της δημοσιονομικής χαλάρωσης για το 2022 αναμένεται να εξεταστεί τον Ιούνιο του 2021.
Η ατζέντα του Eurogroup
Εκτός από την όγδοη αξιολόγηση της Ελλάδας και την απόφαση της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του ESM, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν την περαιτέρω μεταρρύθμιση της συνθήκης του ESM και την πρόωρη θέσπιση του Single Resolution Fund (SRF), το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει το 2024, ενώ τώρα, εάν υπάρξει απόφαση, θα μπει σε λειτουργία από 1.1.2022. Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση του ESM πάγωσε από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Ιταλία έθεσε βέτο γιατί η νέα τροποποίηση ενδέχεται να παρεμβαίνει στην εθνική κυριαρχία μιας χώρας.
Επίσης, τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της αποστολής του στο άρθρο IV στη ζώνη του ευρώ. Η τελική ανάλυση του ΔΝΤ θα δημοσιευθεί σήμερα το απόγευμα. Η αναθεώρηση του άρθρου IV της ζώνης του ευρώ είναι μια τακτική άσκηση, κατά την οποία το ΔΝΤ εξετάζει τις οικονομικές εξελίξεις, διαβουλεύεται με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ζώνης του ευρώ και παρέχει στοχευμένες πολιτικές συμβουλές.
Πληροφορίες από το ΔΝΤ ανέφεραν ότι το Ταμείο ζητά για ακόμα μια φορά να παραμείνει χαλαρή τόσο η δημοσιονομική όσο και η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης και να δαπανηθούν κονδύλια ώστε να επιστρέψει η ευρωζώνη στην ανάπτυξη, έστω και με άνισο τρόπο (κάποιες χώρες γρηγορότερα και κάποιες ισχυρότερα από άλλες).
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ΕΚΤ και η Κομισιόν θα παρουσιάσουν τις μεταμνημονιακές εκθέσεις της Κύπρου (9η έκθεση), της Πορτογαλίας (12η), της Ιρλανδίας (13η) και της Ισπανίας (14η έκθεση εποπτείας).
Οι υπουργοί του Eurogroup θα έχουν και μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την πρόταση της Κομισιόν για τα προσχέδια του προϋπολογισμού του 2021 και θα συνεχίσουν τη συζήτηση για την περαιτέρω ενδυνάμωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία περιλαμβάνει και την πρόωρη λειτουργία του SRF, του κοινού ταμείου ύστατης καταφυγής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πώς η Τουρκία απειλεί και το Ιράν
- Ποια είναι η Ελληνοαμερικανίδα Τζεν Ψάκι που οδεύει ολοταχώς για τον Λευκό Οίκο
- Αισιοδοξία και data: Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές
- Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης στην αγορά
- Τουρκία: Ανάπτυξη 6,7% στο γ΄ τρίμηνο για την οικονομία της
- Φοροεκτιμήσεις
- Πιο σοκολάτα γάλακτος (με 30% λιγότερη ζάχαρη); Γίνεται!
- Mytilineos: Ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μονάδα της Λιβύης
- Cenergy: Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Nexans
- To πλάνο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ: ΑΜΚ 100 εκατ., αποζημίωση ΚΥ 180 εκατ., εθελούσια έξοδος και στρατηγικός επενδυτής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews

- Τελευταία Νέα Businessnews
- Eurogroup: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ
- Δερμιτζάκης: Αν είμαστε στα 500 κρούσματα, δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά
- Oruc Reis: Επέστρεψε στην Αττάλεια
- Παγώνη: Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε στις 7 Δεκεμβρίου
- Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης
- Το "Μπλε Λουλούδι. Αναμνήσεις από το 2048" κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη
- Ινδονησία: Ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο Λεβοτόλο
- Κορονοϊός : 1.193 νέα κρούσματα, 603 διασωληνωμένοι, 98 νεκροί
- Τηλεδιάσκεψη της ΝΔ για την ισότητα των φύλων στα Σώματα Ασφαλείας
- Κορονοϊός - Ισπανία : Διαδήλωση υγειονομικών στη Μαδρίτη λόγω περικοπών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αντοχές στις επιλεκτικές πιέσεις δείχνει το Χρηματιστήριο
- Βρετανία-ΕΕ: Εξαντλείται ο χρόνος για μια εμπορική συμφωνία του Brexit
- Mytilineos: Ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μονάδα της Λιβύης
- O Στέφανος Μυτιληναίος νέος Chief Operating Office της Alpha Bank
- Bentley: Η ολιστική στρατηγική “Beyond100”
- H S&P Global δίνει 44 δισ. δολάρια για την εξαγορά της IHS Markit- Το δεύτερο μεγαλύτερο ντιλ της χρονιάς
- Πιο σοκολάτα γάλακτος (με 30% λιγότερη ζάχαρη); Γίνεται!
- Ιταλία: Έγκριση νέων μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις ύψους 8 δισ. ευρώ
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Ζήτησε υπευθυνότητα στη υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής
- Πώς θα ταξιδεύουμε μετά την πανδημία;