Eurobank: Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ σε ακίνητα στη διετία

Η Eurobank υλοποιεί τον δεύτερο πυλώνα ανάπτυξης που περιλαμβάνεται στο στρατηγικό της πλάνο, ο οποίος περιλαμβάνει την ανάπτυξη μη τραπεζικών (δάνεια) εργασιών που όμως συμβάλλουν σημαντικά στην οργανική κερδοφορία με επαναλαμβανόμενα έσοδα και την ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των κεφαλαίων της.

Όπως αναφέρει το capital.gr, κύριο συστατικό του πυλώνα αυτού, σύμφωνα με παρουσίαση της Τράπεζας

σε επενδυτές, αποτελούν νέες επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ σε ακίνητη περιουσία (real estate assets) μέχρι το 2022. Πρόκειται για περίπου 6000 ακίνητα συνολικής καθαρής αξίας 2,1 δισ. ευρώ που προήλθαν κυρίως από τη συγχώνευση της Grivalia Properties με τη Eurobank που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2019.

Το 80% των ακινήτων αυτών βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 20% σε Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο και Κύπρο. Επίσης, ένα μέρος αυτών προήλθε από κόκκινα δάνεια (κατασχέσεις). Ως προς τις χρήσεις, η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων έχει ως εξής: επενδυτικά ακίνητα 837,7 εκατ. ευρώ, ακίνητα εξωτερικού 353,46 εκατ. ευρώ, ιδιοχρησιμοποιούμενα 344,24 εκατ. ευρώ, REO (Real estate owned) 510 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα της Grivalia Hospitality.

Σύμφωνα με τοποθέτηση του αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, κ. Σταύρου Ιωάννου, η Eurobank απέκτησε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Grivalia, αξίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ, αλλά και συμμετοχή, κατά 25%, στην Grivalia Hospitality, η οποία δραστηριοποιείται επενδυτικά στον, πολλά υποσχόμενο από όλες τις απόψεις, ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την τράπεζα, παρόλο που αυτό το asset δεν αποτελεί βασική τραπεζική δραστηριότητα, το μέγεθος και η ποικιλομορφία του χαρτοφυλακίου (περιλαμβάνει ακίνητα από όλους τους κλάδους όπως εμπορικά, οικιστικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά) επιβάλλει την ενεργή διαχείριση των ακινήτων εκείνων που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικό προφίλ, προκειμένου η Τράπεζα να δημιουργήσει υπεραξίες στον μέτοχο της με:

Αύξηση εσόδων από ενοίκια κατά την περίοδο διακράτησης των ακινήτων της, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο το PPI της (προ προβλέψεων έσοδα),

Διαφοροποίηση πηγών εσόδων της με έσοδα που προέρχονται από ενοίκια των ακινήτων της,

Αύξηση κεφαλαιουχικών κερδών από την αποτίμηση της αξίας των ακινήτων της.

H διαχείριση των ακινήτων της Eurobank και οι επενδύσεις της στο Real Estate πραγματοποιούνται μέσω της Grivalia Management Company, μιας εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας η οποία ιδρύθηκε πριν τη συγχώνευση με την Eurobank και περιλαμβάνει, την ομάδα της Grivalia Properties, με τη σημαντική εμπειρία που είχε αναπτύξει και εξειδικευμένα στελέχη από τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της Τράπεζας.

Οι στόχοι

Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι:

-Η δημιουργία νέων αγορών κτιρίων προς εκμετάλλευση. Συνεκτιμάται η προοπτική αξιοποίησης περιοχών με δυναμική ανάπτυξης που προκύπτουν από τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό μεγάλων υποδομών (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, νέες γραμμές μετρό κ.ά.).

-Αναβάθμιση γηρασμένου κτιριακού αποθέματος στη βάση των διεθνών προτύπων και τάσεων για την πράσινη ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

-Διαχείριση οικιστικών ακινήτων.

-Επενδύσεις στον κλάδο των τουριστικών ακινήτων (μέσω συμμετοχής στην Grivalia Hospitality κατά 25%, σε συνεργασία με Eurolife και το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο M&G). Ενδεικτικά αναφέρονται το κτίριο του ξενοδοχείου Olympos Naoussa στη Θεσσαλονίκη, το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της Aman στο Πόρτο Χέλι, τα Αστέρια της Γλυφάδας, κ.λπ.

Αξιοποίηση του leasing

Σημαντική είναι η συμβολή της θυγατρικής του Ομίλου, Eurobank Leasing Χρηματοδοτικές Μισθώσεις, μία από τις δραστηριότητες της οποίας είναι να χρηματοδοτεί την απόκτηση επαγγελματικής στέγης από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αποκτώντας ακίνητα με αγορά είτε από τους ίδιους (περίπτωση sale & leaseback) είτε από τρίτους, με σκοπό την περαιτέρω Χρηματοδοτική Μίσθωσή τους.

Για τα ακίνητα των χρηματοδοτικών μισθώσεων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η Eurobank Leasing, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση και την εκμετάλλευσή τους σε συνεργασία με την Eurobank & την Grivalia ManCo, με σκοπό τη διάθεσή τους για πώληση, χρηματοδοτική ή εμπορική μίσθωση. Να σημειωθεί ότι, ορισμένα από τα μεγαλύτερα επαγγελματικά ακίνητα ιδιοκτησίας της Eurobank Leasing, είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα πώλησης πακέτου ακινήτων Opus του Ομίλου.

Υπενθυμίζεται από το 2019 μέχρι το 2020 έχουν δρομολογηθεί τέσσερις συναλλαγές που αφορούσαν στη μεταβίβαση περίπου 1300 ακινήτων, τα οποία είχαν περιληφθεί σε χαρτοφυλάκια με τις ονομασίες Opus, Resi, Star.

Η αξιοποίηση των ακινήτων, πχ ανακαίνιση ή αναβάθμιση για μίσθωση ή ρευστοποίηση, περιλαμβάνει το στόχο της βέλτιστης διαχείρισης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιό της, περίπου το 9% (260.988 τ.μ.) των κτιρίων της είναι πιστοποιημένα πράσινα κτίρια κατά τα πρότυπα των διεθνών οργανισμών LEED και BREEAM ενώ υπό πιστοποίηση βρίσκονται κτίρια που αντιπροσωπεύουν επιπλέον 6% (160.273τμ) του χαρτοφυλακίου της.

Ενδεικτικά εμβληματικά ακίνητα

Το απόθεμα των 6000 ακινήτων με το οποίο ξεκίνησε το project αυτό περιλαμβάνει ακίνητα υψηλής αξίας, εμβληματικά ακίνητα, διατηρητέα ή αποτελούν κομβικό σημείο για εμπορικές, τουριστικές και μεταφορικές δραστηριότητες.

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν ένα σύμπλεγμα ακινήτων στην περιοχή του Αγ. Διονύσου στον Πειραιά, μέρος του οποίου ήταν το ακίνητο που στέγαζε τις πρώην κτιριακές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Το project αυτό μετονομάστηκε σε Piraeus Port Plaza) και περιελάμβανε την ανάπλαση τριών οικοδομικών τετραγώνων και κατασκευή σύγχρονων γραφειακών χώρων με ενεργειακά χαρακτηριστικά περίπου 80.000τ.μ. Πρώτος ενοικιαστής ήταν μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες με γραφεία στην Ελλάδα. Επίσης, ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για το retail business της Eurobank, ενώ στον ίδιο τεράστιο χώρο πρόκειται να φιλοξενηθεί το ψηφιακό κέντρο άλλης μεγάλης ελληνικής τράπεζας.

Άλλο παράδειγμα είναι το κτίριο όπου στεγαζόταν η Ελευθεροτυπία, στον νέο κόσμο (15.000 τ.μ.). Το κτήριο αναβαθμίζεται με στόχο την πώληση ή τη μίσθωση και προορίζεται για χώρος γραφείων. Η ανακαίνιση περιλαμβάνει: ενεργειακή θωράκιση, αισθητική αναβάθμιση, ανακαίνιση εσωτερικών χώρων, αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κλπ.

Ένα ακόμα εμβληματικό ακίνητο είναι ένα κτίριο γραφείων 4.000 τ.μ. στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας απέναντι από την Παλαιά Βουλή. Πρόκειται για το πρώτο πράσινο κτίριο γραφείο στο ιστορικό κέντρο.

Επίσης, ξεχωρίζουν ένα συγκρότημα γραφείων στον Άλιμο 25.000 τ.μ. και η ανάπλαση της έκτασης στα Αστέρια της Γλυφάδας (από το χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality).

Keywords
Τυχαία Θέματα