Doru P. Frantescu, EUmatrix.eu: Η τομή τεχνολογίας και πολιτικής γίνεται ολοένα και πιο σημαντική

Λίγο πριν επισκεφθεί την χώρα μας για να συμμετάσχει στις εργασίες του AGORA – 2nd Corporate Affairs Forum 2024, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου, στην Αθήνα, ο  Doru P. Frantescu, CEO &founder του EUmatrix.eu  μίλησε στο BusinessNews.gr.

Πείτε μας δυο λόγια για την επαγγελματική σας πορεία και πώς φτάσατε στον σημερινό σας ρόλο;

Το

επαγγελματικό μου ταξίδι ξεκίνησε με το έντονο ενδιαφέρον μου για τις εσωτερικές δυναμικές των πολιτικών μηχανισμών και τον σημαντικό αντίκτυπο που αυτές έχουν στην κοινωνία. Με υπόβαθρο τις πολιτικές επιστήμες, πάντα με γοήτευε η δυναμική της διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε συνδυασμό με την ισχυρή μου πίστη στη δύναμη της έξυπνης χρήσης δεδομένων, αυτό με οδήγησε να δημιουργήσω, πριν από 15 χρόνια (στα 20 μου χρόνια), μαζί με διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, το VoteWatch Europe. Αυτή ήταν μια ΜΚΟ, στόχος της οποίας ήταν να υποστηρίξει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να παρέχουν δομημένη πληροφόρηση σχετικά με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, προκειμένου να καταστεί η διακυβέρνηση της Ε.Ε. πιο διαφανής και δημοκρατική.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του πρότζεκτ και μετά από λίγο χρόνο προβληματισμού, πέρασα στη νέα φάση, τη φάση ωριμότητας, και δημιούργησα μια επαγγελματική πλατφόρμα έρευνας, την EUmatrix.eu, η οποία συνδυάζει ένα ευρύ φάσμα δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων και γνώσεις εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσουν τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα το κατά τα άλλα πολύ περίπλοκο φάσμα αλληλεπιδράσεων στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική της Ε.Ε.

Τι σας ενέπνευσε ώστε να μπείτε στον χώρο της πολιτικής συμβουλευτικής;

Η έμπνευσή μου προήλθε από μια βαθιά περιέργεια για το πώς λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις και πώς επηρεάζουν τη ζωή μας. Τα βασικά μαθήματα που έχω μάθει, περιλαμβάνουν τη σημασία της ακριβούς ανάλυσης δεδομένων, τη δύναμη της αποτελεσματικής επικοινωνίας και την ανάγκη προσαρμοστικότητας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο.

Τι ακριβώς κάνει το EUmatrix.eu και ποιος είναι ο αντίκτυπός του;

Το EUmatrix.eu στοχεύει να είναι ο κορυφαίος πάροχος αξιόπιστων πληροφοριών για τις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αποστολή μας είναι να απομυθοποιήσουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., καθιστώντας την πιο διαφανή και προσβάσιμη. Μέσω της πλατφόρμας μας, προσπαθούμε να προωθήσουμε τον ενημερωμένο διάλογο, να ενισχύσουμε τη χάραξη πολιτικής και να συμβάλλουμε σε μια πιο δημοκρατική ευρωπαϊκή διαδικασία. Ο αντίκτυπός μας μετριέται από την ικανότητά μας να προσφέρουμε κατανόηση πολύπλοκων ζητημάτων της Ε.Ε. και να είμαστε μια αξιόπιστη πηγή για τους ενδιαφερόμενους σε όλα τα επίπεδα.

Πώς αντιλαμβάνεστε τη σχέση τεχνολογίας και πολιτικής;

Η τομή τεχνολογίας και πολιτικής γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες και η ανάλυση δεδομένων φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούνται και προσεγγίζονται οι πολιτικές διαδικασίες. Τα επόμενα χρόνια, βλέπω ότι αυτή η αλληλεπίδραση θα οδηγήσει σε πιο ενημερωμένη χάραξη πολιτικής, ενισχυμένη δημόσια συμμετοχή και στροφή προς πιο ενεργητικές πολιτικές στρατηγικές, οι οποίες θα βασίζονται σε δεδομένα. Οργανισμοί, όπως το EUmatrix, θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε αυτόν τον μετασχηματισμό, παρέχοντας τα εργαλεία και τις γνώσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματική πλοήγηση σε αυτό το νέο τοπίο.

Ποιες είναι οι πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.;

Ανάμεσα στις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ε.Ε. είναι η ασφάλεια, ο πληθωρισμός, η μείωση της ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια σκηνή και η υστέρηση στην τεχνολογική κούρσα. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί συντονισμένη προσέγγιση, αξιοποίηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας, προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών και την προώθηση πολιτικών που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα με μακροπρόθεσμα οφέλη, διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Με ποιους φορείς συνεργάζεστε και τι έχετε διδαχθεί από αυτές τις συνεργασίες;

Η καριέρα μου έχει εμπλουτιστεί από συνεργασίες με ένα ευρύ φάσμα υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Ήμουν αρκετά τυχερός που είχα την ευκαιρία να μάθω από όλους αυτούς, να κατανοήσω τις κινητήριες δυνάμεις των απόψεών τους. Πιστεύω ακράδαντα ότι, για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, πρέπει να ξεφύγουμε από τα τομεακά μας πλαίσια και να επιδιώξουμε την αλληλογονιμοποίηση διαφορετικών κλάδων. Αυτού του είδους οι διατομεακές συνεργασίες έχουν επηρεάσει ουσιαστικά και με επιτυχία την καριέρα μου και θα το συνιστούσα τόσο σε άτομα, στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, όσο και σε οργανισμούς.

Ποιες στρατηγικές επικοινωνίας ακολουθείτε όταν έχετε να χειριστείτε σύνθετα πολιτικά θέματα;

Όταν εργάζομαι στην επικοινωνία πολύπλοκων πολιτικών ζητημάτων, η στρατηγική μου περιλαμβάνει τη διάσπαση των πληροφοριών σε εύπεπτα μέρη, τη χρήση σχετικών παραδειγμάτων και τη χρήση αφηγημάτων που επιτρέπουν τη σύνδεση με διαφορετικά κοινά. Η αξιοποίηση οπτικών βοηθημάτων και τεχνολογίας για την απεικόνιση δεδομένων και τάσεων είναι, επίσης, κρίσιμη για την αποτελεσματική επικοινωνία.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι δεξιότητες και ικανότητες για έναν πετυχημένο σύμβουλο πολιτικής επικοινωνίας;

Οι σύμβουλοι πολιτικής επικοινωνίας θα πρέπει να διαθέτουν αναλυτική σκέψη, αποτελεσματικές επικοινωνιακές δεξιότητες, τεχνολογική επάρκεια και βαθιά κατανόηση των πολιτικών συστημάτων. Η προσαρμοστικότητα και η ικανότητα σύνθεσης τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας. Η καλλιέργεια, τέλος, μιας ισχυρής ηθικής βάσης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ακεραιότητας στη δουλειά ενός επαγγελματία

Πώς προσλαμβάνεται το λόμπινγκ εντός της Ε.Ε.;

Το λόμπινγκ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη νομοθετική διαδικασία της Ε.Ε., διευκολύνοντας τον διάλογο μεταξύ των εταίρων και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων. Όταν διεξάγεται με διαφάνεια και δεοντολογία, η άσκηση πίεσης μπορεί να προσφέρει πολύτιμη τεχνογνωσία και διαφορετικές προοπτικές. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστούν ισχυροί μηχανισμοί διαφάνειας και λογοδοσίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στην πολιτική διαδικασία, ιδίως σε τομείς με δυνητικό δημόσιο αντίκτυπο, όπως οι περιβαλλοντικές πολιτικές και το ψηφιακό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ποια είναι η γνώμη μας για το AGORA – 2nd Corporate Affairs Forum 2024, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου, στην Αθήνα; Πόσο σημαντική και χρήσιμη θεωρείτε ότι είναι η πραγματοποίηση φόρουμ όπως το Agora στα κράτη - μέλη και ποια ακριβώς θα είναι η δική σας συνεισφορά σε αυτό;

Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο τόσο για τη δημοκρατία όσο και για την ανταγωνιστικότητα στην οικονομία, να έχουμε μια ζωντανή κοινότητα επαγγελματιών Εταιρικών Υποθέσεων, γιατί κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τη σταθερή ροή πληροφοριών και ιδεών.

Σε μια εποχή όπου αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η αδυναμία πρόβλεψης των κατευθύνσεων των δημόσιων πολιτικών, οι επαγγελματίες των Εταιρικών Υποθέσεων, όπως και οι CEOs, είναι υποχρεωμένοι, για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, να οργανωθούν περισσότερο και να ενισχύσουν πιο πολύ τον ρόλο τους.

Το AGORA - Corporate Affairs Forum είναι στην ίδια γραμμή με αυτή την τάση και είναι ωραίο που η κοινότητα των επαγγελματιών Εταιρικών Υποθέσεων στην Ελλάδα έχει κινητοποιηθεί, δημιουργώντας ένα τόσο σημαντικό φόρουμ, αφού κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά αναγκαίο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

Η δική μου συνεισφορά στο Agora συνίσταται στο να παρουσιάσω τα τελευταία δεδομένα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή κοινωνία και τις εκλογικές και πολιτικές τάσεις στην ήπειρο. Ανυπομονώ να βρεθώ, λοιπόν, κι εγώ στην Αθήνα, τον προσεχή Απρίλιο, σε ένα φόρουμ που είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει ένα σπουδαίο ραντεβού των επαγγελματιών Εταιρικών Υποθέσεων στην Ελλάδα.

Keywords
Αναζητήσεις
doru-p-frantescu-eumatrixeu-i-tomi-technologias-kai-politikis-ginetai-oloena-kai-pio-simantiki.htm
Τυχαία Θέματα