DEF-Σώκου (Atlantic Council): Η εισβολή στην Ουκρανία επιτάχυνε την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη

Κρίσιμο ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας από την πολιτική ηγεσία, καθώς η ενέργεια δεν έχει γίνει πιο φθηνή, επισήμανε.

Η ενεργειακή ασφάλεια και ο δρόμος για μία δίκαιη μετάβαση ήταν το θέμα της συζήτησης που τέθηκε επί τάπητος στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η ανταποκρίτρια της Καθημερίνη στην Ουάσινκτον και Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council, US, Κατερίνα Σώκου

επισήμανε τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρώπη και ξεκαθάρισε ότι το φυσικό αέριο θα έπρεπε να αποτελεί ένα καύσιμο μετάβασης, καθώς εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, πρέπει να παραμείνει στην ενεργειακή εξίσωση της ΕΕ.

Όπως είπε, η εισβολή στην Ουκρανία επιτάχυνε την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη, ενώ κρίσιμο ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας από την πολιτική ηγεσία, καθώς η ενέργεια δεν έχει γίνει πιο φθηνή. Η κα Σώκου έδωσε έμφαση στην ανάγκη ευρω-ατλαντικής συνεργασίας και τόνισε ότι ως διεθνής κοινότητα πρέπει να στραφούμε σε ένα πανευρωπαϊκό και όχι σε ένα εθνικό έργο. Παράλληλα ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μας οδηγεί στο να επαναξιολογήσουμε την ενεργειακή αλληλεξάρτηση, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να περιοριστεί η εξάρτηση από έναν και μόνο προμηθευτή ενέργειας στο μέλλον.

Όσον αφορά τη στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι βασική του υπόσχεση είναι να παράσχει στους Αμερικανούς την φθηνότερη ενέργεια στον κόσμο, κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχύσει τις εξορύξεις. «Όταν μιλάμε για ενεργειακή μετάβαση και ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να ξεκαθαρίζουμε ότι το ένα είναι συνδεδεμένο με το άλλο. Δεν μπορούμε να πετύχουμε τη μετάβαση χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια», ξεκαθάρισε η κα Σώκου. Τέλος, επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της πολιτικής απόφασης, η Ελλάδα να γίνει μέλος της πρωτοβουλίας των τριών θαλασσών (3Seas), ζήτημα για το οποίο ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας προκειμένου να προωθήσει τις σχετικές ενέργειες. .

Από την πλευρά της η κ. Lin Sun, Head of Sustainability Development της Jinko Solar αναλύοντας την μακροοικονομική διάσταση της προμήθειας ενέργειας, τόνισε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διασφαλιστούν είναι η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και οι οικονομικές τιμές. Όλες οι δραστηριότητες πρέπει να έχουν αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, ανέφερε. Eπισήμανε δε, ότι η Jinko Solar προσπαθεί να διασφαλίσει χαμηλό κόστος, καθώς πλέον η ηλιακή ενέργεια είναι από τις πιο φθηνές στο ενεργειακό μίγμα, ενώ, είπε χαρακτηριστικά ότι μπορούμε να υπογραμμίσουμε και τη συνεισφορά της στην ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Σε συνεργασία με άλλες εταιρείες και άλλες χώρες πρέπει να ξεκινήσουμε αυτόν τον ενεργειακό διάλογο προκειμένου να έχουμε μία καλύτερη γνώση της κατάστασης» όπως είπε, και τόνισε την ανάγκη ενός Ευρωπαϊκού master plan για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της.

Keywords
Αναζητήσεις
def-sokou-atlantic-council-i-eisvoli-stin-oukrania-epitachyne-tin-energeiaki-metavasi-stin-evropi.htm
Τυχαία Θέματα