Bloomberg: Το ταμείο πλούτου της Τουρκίας ξεκινά εκ νέου τις επενδύσεις

Το κρατικό ταμείο πλούτου της Τουρκίας σκοπεύει να επενδύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων της Ενέργειας, των Πετροχημικών και της Εξόρυξης χρυσού, ως μέρος ενός προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των τρωτών σημείων της Οικονομίας.

Ο επενδύσεις επικεντρώνονται σε τομείς όπου η Τουρκία παρουσιάζει συνεχώς έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ζαφέρ Σονμέζ. Το ταμείο, γνωστό ως TWF, ξεκινά τώρα με τα έργα που θα διαρκέσουν πέντε χρόνια, είπε.

"Το 2020 ήταν έτος συγχωνεύσεων και εξαγορών

για εμάς", δήλωσε ο Σονμέζ σε συνέντευξή του την Τετάρτη. "Αυτό το έτος είναι που το ταμείο ξεκινά άμεσες επενδύσεις".

Οι προτεραιότητες του κυρίαρχου επενδυτή υπογραμμίζουν τον ρόλο του ως άξονα της οικονομικής τάξης μετά την πανδημία και μετά από διαδοχικές κρίσεις και συνεχείς πτώσεις στην αξία της λίρας που οδήγησαν σε ταχείες αυξήσεις της δραστηριότητας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Πέρυσι, συμφώνησε να αναλάβει τον έλεγχο του μεγαλύτερου φορέα κινητής τηλεφωνίας του έθνους και των συγχωνευμένων κρατικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα ασιατικά αναπτυξιακά fund όπως το Temasek της Σιγκαπούρης ή το Khazanah Nasional της Μαλαισίας. Το TWF έχει αναδειχθεί ως ουσιαστικό εργαλείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τώρα ελέγχει τις εταιρείες από τη χρηματοδότηση έως την ενέργεια και τα ακίνητα. Τα σχέδια του Σονμέζ να επικεντρωθεί στις εγχώριες επενδύσεις αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, της οποίας το κυρίαρχο επενδυτικό ταμείο έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια εντός συνόρων.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο χρόνια, ο Σονμέζ κατέγραψε μια στρατηγική που σηματοδότησε την απόκλιση από τη σκέψη που κυριαρχούσε στην ατζέντα της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία, διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν πουλήσει περισσότερα κρατικά περιουσιακά στοιχεία από οποιαδήποτε στιγμή από τότε που ιδρύθηκε η σύγχρονη Τουρκία πριν από έναν αιώνα. Ενώ οι διάφοροι υπουργοί οικονομίας της Τουρκίας επικαλέστηκαν τα οφέλη της δημιουργίας ενός εθνικού ταμείου για τη συγκέντρωση δημόσιων πόρων για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η εφαρμογή κατέστη δυνατή μόνο μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν το 2016.

Αναφερόμενος απευθείας στον Ερντογάν, ο Σονμέζ πιέζει τώρα για ένα πιο "επιχειρηματικό κράτος", μια ιδέα που δανείστηκε από την ιταλική οικονομολόγο Μαριάνα Ματζουκάτο, η οποία υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις ήταν συχνά η δύναμη πίσω από καινοτομίες μετασχηματισμού.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Εστιάζοντας σε στρατηγικές βιομηχανίες όπου ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να ηγηθεί, το TWF αναμένει να βοηθήσει ώστε σταδιακά να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, καθιστώντας την οικονομία λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς και ταχείες αντιστροφές στις ροές κεφαλαίων. Από την κατάρρευση της λίρας το 2018, οι επενδύσεις κεφαλαίου μειώθηκαν σε ετήσια βάση σε επτά από τα εννέα τρίμηνα.

Το μέγεθος του ταμείου πλούτου αναφέρεται συχνά ότι είναι 33 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως ένα πιο ενημερωμένο ποσό για την κεφαλαιοποίησή του θα ανακοινώνεται ετησίως από αυτό το έτος, δήλωσε ο Σονμέζ.

Ένα κοινοπρακτικό δάνειο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που εξασφάλισε το ταμείο το 2019 έβαλε το δείκτη χρέους προς χαρτοφυλάκιο TWF κάτω από 5% το 2019, σε σύγκριση με ένα εύρος 2% έως 30% που παρατηρήθηκε μεταξύ των ομοτίμων, σύμφωνα με τον Σονμέζ. Αυτό δίνει στο ταμείο αρκετό εύρος για να χρηματοδοτήσει μερικές από τις μελλοντικές του δαπάνες με δάνεια, είπε.

Ακολουθεί μια σύνοψη των επενδυτικών σχεδίων για αυτό το έτος, όπως περιγράφονται από τον προϊστάμενό του:

- Το TWF θα ανακοινώσει διαγωνισμούς για εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην αρχαία Αραβισσό (σημερινό Afsin) στη νοτιοανατολική Τουρκία. Επτά κινεζικές εταιρείες βρίσκονται στο "δωμάτιο δεδομένων" για να μελετήσουν το έργο και η επιλαχούσα πλευρά θα χρηματοδοτήσει κεφαλαιουχικές δαπάνες

- Θα επιλέξει "στρατηγικό ξένο εταίρο" για το πετροχημικό του έργο στην Αλεξανδρέττα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες πρώιμης μηχανικής. Θα παράγει είδη που εισάγει σήμερα η Τουρκία

- Το ταμείο θα αυξήσει την αναζήτηση χρυσού σε 20 περιοχές αδειών που έλαβε από την κυβέρνηση. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή χρυσού σε 150 τόνους ετησίως από 42 τόνους τώρα

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα