Black Friday: Ημέρα παγκόσμιας απεργίας στην Amazon

Με σύνθημα #MakeAmazonPay απεργούν σήμερα 30 εκατομμύριοι άνθρωποι από το Βιετνάμ μέχρι το Σιάτλ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Ακτιβιστές αλλά και εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο διαδηλώνουν κατά του αμερικανικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, σήμερα, ανήμερα της Black friday, με στόχο να διαταράξουν τη λειτουργία των logistic center της και να εμποδίσουν τα εμπορεύματα να φτάσουν στις θυρίδες δεμάτων της Amazon

σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες αγορών του έτους, την Black Friday.

Η απεργία, στην οποία συμμετέχουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι από 30 διαφορετικές χώρες, ξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας στο Βιετνάμ, προχώρησε στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, στην Ευρώπη (με επίκεντρο την Γερμανία), κατόπιν στο NewJersey πριν καταλήξει στο Seattle – την έδρα της Amazon.

Σήμερα εξάλλου είναι η μέρα που ακριβώς μετά την αμερικανική γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών, πολλοί λιανοπωλητές ρίχνουν τις τιμές για να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους. Αρχικά γνωστή για τα πλήθη που σχηματίζουν ουρές στα μεγάλα καταστήματα στις ΗΠΑ, η συγκεκριμένη ημέρα μετατοπίζει το βάρος των συναλλαγών στο διαδίκτυο και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Amazon με βάση τις πωλήσεις το 2022, οι εργαζόμενοι σε πέντε κέντρα εκπλήρωσης στο Bad Hersfeld, το Dortmund, το Koblenz, τη Λειψία και το Rheinberg, ξεκίνησαν 24ωρη απεργία από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να διεκδικήσουν μια συλλογική μισθολογική σύμβαση, δήλωσε το συνδικάτο Verdi.

Εκπρόσωπος της Amazon στη Γερμανία δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται με δίκαιο τρόπο, με αρχικό μισθό πάνω από 14 ευρώ (15,27 δολάρια) την ώρα, και έχουν πρόσθετες παροχές, προσθέτοντας ότι οι παραδόσεις των παραγγελιών της Black Friday θα είναι αξιόπιστες και έγκαιρες.

Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι στην αποθήκη της Amazon στο Κόβεντρι της Αγγλίας απεργούν σήμερα, σύμφωνα με το συνδικάτο GMB, στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας διαμάχης με την εταιρεία -πάλι- για τους μισθούς. Οι συνδικαλιστές οργανώνουν επίσης διαδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Λονδίνο, την ίδια στιγμή που εκπρόσωπος της Amazon UK δήλωσε ότι η απεργία δεν θα προκαλέσει καμία αναστάτωση.

Η διεθνής καμπάνια #MakeAmazonPay οργανώνεται από την «Προοδευτική Διεθνή», έναν οργανισμό προοδευτικών, αριστερών ακτιβιστών και οργανώσεων, η οποία συνιδρύθηκε από το The Sanders Institute και το DiEM25.

Η καμπάνια υποστηρίζει ότι η Amazon:

«Ξεζουμίζει τους εργαζόμενούς της: Τριπλασιάζει τους καθαρούς τζίρους υποβάλλοντας τους εργαζόμενους στις αποθήκες και τους οδηγούς σε απάνθρωπες μορφές εκμετάλλευσης, οι οποίες τραυματίζουν το σώμα και σκοτώνουν τις ψυχές τους – έως ότου αναγκαστούν να παραιτηθούν).

Στήνει ψηφιακά σκλαβοπάζαρα για άλλους εργοδότες: Π.χ. το MechanicalTurk όπου, καθημερινά, όποιος εργοδότης θέλει μπορεί να εκμεταλλεύεται γύρω στα 40 εκατομμύρια εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται «με το κομμάτι» – χωρίς καμία ασφάλιση).

Καταληστεύει κράτη και κοινωνίες: Ενώ είχε έσοδα 50 δισ. ευρώ το 2022, η Amazon δεν πλήρωσε φόρους για πέμπτη συνεχή χρονιά στην ευρωπαϊκή έδρα της στο Λουξεμβούργο).

Ενισχύει τον Ιμπεριαλισμό με υπηρεσίες που προσφέρει το υπολογιστικό της νέφος (CloudServices) στους στρατούς και τις μυστικές υπηρεσίες κυβερνήσεων όπως εκείνη του Ισραήλ. Π.χ. το ProjectNimbus αξίας $1,2 δις που προσφέρει στη κυβέρνηση του Νετανυάχου.

Καταστρέφει την Φύση: Ενώ μιλάει για εκμηδενισμό των καθαρών εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου, καταθέτει πλάνο με το οποίο, η ίδια η εταιρεία παραδέχεται, θα επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο του 2040 το… 2378».

Keywords
Αναζητήσεις
black-friday-imera-pagkosmias-apergias-stin-amazon.htm
Τυχαία Θέματα