Asos: Εξαγοράζει την Topshop έναντι 405 εκατ. δολ.

Στην εξαγορά ενός από τα πλέον γνωστά βρετανικά brands του κλάδου της ένδυσης, της Topshop, καθώς και άλλων brands του χρεοκοπημένου ομίλου Arcadia, προχώρησε η Asos, έναντι 295 εκατ. λιρών (405 εκατ. δολ.).

Ο όμιλος Arcadia, η - χρεοκοπημένη πια - αυτοκρατορία του Philip Green, θα πουλήσει τις Topman, Miss

Selfridge και HIIT στην Asos, σε μια συμφωνία που βασίζεται αποκλειστικά σε αντίτιμο σε ρευστό, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα. Η εξαγορά περιλαμβάνει και 30 εκατ. λίρες σε απόθεμα εμπορευμάτων. Μετά την ανακοίνωση της είδησης, η μετοχή της Asos σημείωνε άνοδο έως και 3,6% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

"Η κίνηση αυτή είναι μια πραγματική προσάρτηση μεριδίου αγοράς" προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της εταιρείας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σημειώνει η αναλύτρια Aneesha Sherman της Sanford C. Bernstein.

Τα brands τα οποία κυριαρχούσαν στα εμπορικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και δεκαετίες βρέθηκαν πρόσφατα στο στόχαστρο ισχυρών παικτών του ηλεκτρονικού εμπορίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο όμιλος Boohoo προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς της Debenhams έναντι 55 εκατ. στερλινών. Δεδομένου ότι οι πωλητές μέσω διαδικτύου δεν ενδιαφέρονται να διαχειριστούν φυσικά καταστήματα, οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο, ο οποίος ήδη είδε μείωση προσωπικού κατά 100.000 ανθρώπους το περασμένο έτος.

Η εταιρεία ευελπιστεί σε ανάπτυξη της ήδη ισχυρής πελατειακής της βάσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, όπου το brand της Topshop είναι ιδιαίτερα γνωστό. Η τελευταία πάλευε για την επιβίωσή της τα τελευταία χρόνια, με την αυτοκρατορία λιανικών πωλήσεων του Green να "πέφτει έξω" μετά την πώληση της BHS το 2015, με την πανδημία να της δίνει τη "χαριστική" βολή.

Ο Green είχε δεχθεί σκληρή κριτική στο βρετανικό κοινοβούλιο για την πώληση και την συνακόλουθη κατάρρευση της BHS. Κατηγορήθηκε ότι είχε θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις των νυν και πρώην εργαζόμενων της BHS, πλουτίζοντας τον ίδιο και την οικογένειά του με υψηλά μερίσματα. Τελικώς ο Green είχε συμφωνήσει να εισρεύσει 363 εκατ. λίρες στο συνταξιοδοτικό ταμείο των υπαλλήλων της BHS.

Η Topshop και τα υπόλοιπα brands είχαν αθροιστικά έσοδα περί το 1 δισ. λίρες το 2019.

Η Boohoo βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τα εναπομείναντα brands της Arcadia, μεταξύ άλλων τις Wallis, Dorothy Perkins και Burton.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα διατηρηθούν τουλάχιστον 300 θέσεις εργασίας.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα