Arivia: Eκτίναξη μεγεθών με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Το μέρισμα των 13 εκατ. ευρώ, οι προτεραιότητες για το 2021 και οι συνέργειες με την Upfield για την σημαντική αγορά της Αμερικής

Σημαντική ενίσχυση κατέγραψε το 2020 η Arivia. H ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή φυτικών τυριών (plant-based) και έχει εξαγοραστεί από την Upfield είδε τον Ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών (πωλήσεις) να ανέρχεται σε 104,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 47,59% σε σχέση με τα 70,58 εκατ. ευρώ του 2019.

Τα Ενοποιημένα Μικτά Κέρδη ανήλθαν σε 60, 9 εκατ ευρώ αυξημένα

κατά 57% και 22 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019 ενώ τα ΕΒΙΤDΑ ξεπέρασαν τα 39.15 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 73,76% σε σχέση με τα 22,5 εκατ. ευρώ του 2019.

Σημειώνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να προτείνει προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 13 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της χρήσης 2020.

Θετικό και το 2021- οι προτεραιότητες

Πολύ σημαντικό είναι πως η εταιρεία συνεχίζει και φέτος την πορεία ανάπτυξης της. Συγκεκριμένα. στην οικονομική έκθεση της Arivia σημειώνεται πως όπως διαφαίνεται από τα πραγματικά στοιχεία του Α’ εξαμήνου της χρήσης 2021 ο Όμιλος και η Εταιρεία έχουν αυξήσει τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία του

Όσον αφορά τους στόχους για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει πως η ένταξη της παγκόσμιας δραστηριότητας της Arivia υπό την ομπρέλα του Ομίλου UPFIELD έρχεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη, ενός παγκόσμιου πρωτοπόρου στην παραγωγή και εμπορία «plant-based» προϊόντων, στην ήδη επιτυχημένη πορεία της εταιρείας και να δημιουργήσει τεράστιες εμπορικές ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης της Εταιρείας για το 2021 είναι:

 Η εκμετάλλευση του παγκόσμιου δικτύου της UPFIELD για διείσδυση στις αγορές χωρών που μέχρι σήμερα η Εταιρεία δεν είχε πρόσβαση ή περιορισμένη εμπορική παρουσία.

 Η ωφέλεια από τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας λόγω των δικτύων διανομής και παραγωγής της UPFIELD.

 Η ενίσχυση της παρουσίας των προϊόντων της στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο με προσθήκη νέων σημείων διάθεσης και ανάπτυξη ιδίων εμπορικών σημάτων (own brands).

 Η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της Εταιρείας προκειμένου να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία

Το “american dream”

Eιδικά όσον αφορά την πολλά υποσχόμενη για την Arivia αγορά των ΗΠΑ θα πρέπει να σημειωθεί πως η θυγατρική «ARIVIA USA INC» που ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα τον Ιούλιο 2018 με τη σύναψη σημαντικών συμβάσεων συνεργασίας με μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου στις ΗΠΑ, συνέχισε και το 2020 να συνάπτει νέα συμβόλαια για τη διάθεση προϊόντων με την επωνυμία VIOLIFE σε μεγάλους πελάτες λιανικής και food service στις ΗΠΑ. «Συνεπώς, μέσα από αυτή την εμπορική πρακτική αναπτύσσεται ποιοτικά το δίκτυο των πωλήσεων στις ΗΠΑ, που αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως και επιτυγχάνεται η διείσδυση σε νέους πελάτες και με σημαντική διεύρυνση των πωλήσεων με προϊόντα ίδιας επωνυμίας, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη βιώσιμη και διατηρήσιμη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση.

Παράλληλα, τονίζεται πως ο Όμιλος στα πλαίσια της ενίσχυσης, προώθησης και επέκτασης του σήματος VIOLIFE συνέχισε τη στοχευμένη παγκόσμια διαφημιστική εκστρατεία που ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι του 2018, εντάσσοντας στο δυναμικό του έμπειρη ομάδα στελεχών αλλά και δεσμεύοντας σημαντικά κονδύλια για την προώθηση του σήματος «VIOLIFE», πρωτίστως στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπρόσθετα σε συνέχεια της εξαγοράς του ομίλου Arivia από τον όμιλο Upfield τον Ιανουάριο 2020, και δεδομένης της σημαντικής παρουσίας της νέας ιδιοκτήτριας στην αγορά των Η.Π.Α με ηγετικά brands (Flora, Country Cock) διερευνώνται επιλογές μεγιστοποίησης των συνεργειών σε εμπορικό και επιχειρησιακό επίπεδο με στόχο την περαιτέρω διείσδυση του Violife στην αγορά των Η.Π.Α, η οποία και αποτελεί τη ναυαρχίδα των αγορών φυτικών προϊόντων σε όλο το κόσμο. Ήδη, στο πλαίσιο διεύρυνσης των συνεργειών μεταξύ της Arivia και της Upfield, μετά από απόφαση που ελήφθη σε χρόνο μεταγενέστερο του τέλος χρήσης, εντός το 2021, από τον μήνα Απρίλιο 2021 και έπειτα, οι λειτουργίες της θυγατρικής εταιρείας Arivia USA διεκπεραιώνονται μέσω της Upfield USA. Οριστικές αποφάσεις για περαιτέρω συνέργειες αναμένονται εντός της οικονομικής χρήσης του 2021.

Το deal με την Upfield

Yπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2019 υπογράφθηκε προσύμφωνο μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας προς την Εταιρεία UPFIELD EUROPE BV. Αυτή η συμφωνία τελούσε, μέχρι το τέλος της εν λόγω χρήσης, υπό την αίρεση έγκρισης των επιτροπών ανταγωνισμού στις χώρες κοινής δραστηριοποίησης με τον Όμιλο UPFIELD βάσει των επιταγών της εκάστοτε κείμενης νομοθεσίας.

Στις 15 Ιανουαρίου 2020 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας στην UPFIELD EUROPE BV, μετά από τις εγκρίσεις που δόθηκαν από τις επιτροπές

Keywords
Τυχαία Θέματα