Τα οφέλη των μπαχαρικών στην υγεία μας…

Κύμινο, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, πάπρικα, κουρκουμάς, ρίγανη… η φύση είναι γεμάτη με πολύχρωμα και μυρωδάτα μπαχαρικά, που αν συνδυαστούν με τις κατάλληλες τροφές απογειώνουν τη γεύση του φαγητού μας.

Ιστορικά, η χρήση των διάφορων μυρωδικών στην κουζίνα έχει συνδεθεί με πολλούς πολιτισμούς, κυρίως της Ανατολής και φυσικά έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα, με τα μπαχαρικά να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των πολύ εκλεκτών μας γευμάτων.

Πέρα όμως από χρώμα, άρωμα και γεύση, τα μπαχαρικά χαρίζουν στο πιάτο μας ένα σωρό

ωφέλιμες ιδιότητες, που ευνοούν την υγεία και την καλή κατάσταση του οργανισμού μας. Είναι δηλαδή, σα να έχουμε ένα μικρό φαρμακείο μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας! Ας ρίξουμε μια ματιά στα αγαπημένα μας μπαχαρικά και στις άκρως ευεργετικές τους ιδιότητες.

Τα μπαχαρικά στη διατροφή μας

Τις τελευταίες δεκαετίες, η αύξηση του επιπολασμού των χρόνιων παθήσεων, σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξητική τάση της υγειονομικής περίθαλψης, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των ερευνητών υγείας σε αρχέγονα μυστικά, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην επίδραση των μπαχαρικών, στη συνολική κατάσταση του οργανισμού μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα χημείας τροφίμων, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Διατροφής στο Mysore, της Ινδίας, μπαχαρικά όπως το κόκκινο πιπέρι, η πιπερόριζα, η μουστάρδα και ο κουρκουμάς μπορούν να διεγείρουν τη μετατροπή της χοληστερίνης σε χολικά οξέα, μια σημαντική διαδικασία αποβολής της χοληστερίνης από το σώμα.

Κανέλα

Ίσως να πρόκειται για το πιο διαδεδομένο μπαχαρικό, ειδικά στην ελληνική κουζίνα, η οποία την τιμά ιδιαίτερα και σε γλυκά, αλλά και σε αλμυρά πιάτα. Έκτος όμως από το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση, η κανέλα μας προσφέρει ένα σωρό ωφέλιμα στοιχεία. Διαθέτει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από εισβολές και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, δρα ευεργετικά στον διαβήτη τύπου ΙΙ, μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Πάπρικα

Η πάπρικα είναι η κόκκινη σκόνη που παρασκευάζεται από τους καρπούς συγκεκριμένων ποικιλιών πιπεριάς (είδος capsicum annum). Η γεύση της ποικίλλει από γλυκιά σε καυτερή αλλά και μέτρια, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο ”σύγχρονα” μπαχαρικά. Καταναλώνοντας πάπρικα στα καθημερινά μας γεύματα, διασφαλίζουμε άμεσα την πρόσληψη πολύ σημαντικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Β6.

Κάρυ

Το κάρυ είναι μείγμα μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες, δίνοντας χιλιάδες εκδοχές του μπαχαρικού που αποκαλούμε «κάρυ». Το κίτρινο χρώμα του οφείλεται στη χρυσόριζα. Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, το κύμινο, η κουρκουμίνη, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο κ.α. ενώ η αναλογία του πιπεριού είναι αυτή που καθορίζει την κατηγορία που ανήκει το κάρυ: απαλό, μέτριο και καυτερό.

Όσον αφορά τη συμβολή του κάρυ στην υγεία, μία διατροφή πλούσια σε αυτό το μπαχαρικό μπορεί να προλάβει τη γήρανση του εγκεφάλου. Η κουρκουμίνη, που αποτελεί ένα από τα μπαχαρικά που συνθέτουν το κάρυ, θεωρείται ιδιαίτερα θεραπευτική και μελετάται για τη δράση της στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως η νόσος Αλτσχάιμερ στην Ινδία έχει χαμηλότερο επιπολασμό συγκριτικά με τις χώρες του Δυτικού κόσμου!

Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός – Συγγραφέας
flowmagazine.gr

The post Τα οφέλη των μπαχαρικών στην υγεία μας… appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα