Προσοχή! Που βρίσκεται η ουσία που ευνοεί τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού…

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ταχύτερη μετάσταση του καρκίνου στο μαστό, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.
Ερευνητές από το Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, διαπίστωσαν ότι η ασπαραγίνη, μια ουσία που εμπεριέχεται σε πολλά τρόφιμα ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και ο περιορισμός της από τον οργανισμό, μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του καρκίνου και σε άλλα μέρη του σώματος. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου.

«Η ασπαραγίνη

βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα όργανα όπου αναπτύσσονται δευτερογενείς όγκους. Ενώ η καταστολή των επιπέδων ασπαραγίνης μείωσε την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τον σχηματισμό των όγκων του μαστού» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Greg Hannon.

Η ασπαραγίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγει το σώμα με σκοπό τη δημιουργία πρωτεϊνών από τα κύτταρα, αλλά περιέχεται και σε τροφές όπως το σπαράγγι, τα γαλακτοκομικά, το μοσχάρι, τα αυγά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, οι πατάτες, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως κ.α.

Στο συμπέρασμα της έρευνας κατέληξαν μετά από τη μείωση της ασπαραγίνης στο οργανισμό ποντικιών που έπασχαν από επιθετικό τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Παρατήρησαν ότι παράλληλα, μειώθηκε και η ικανότητα των όγκων να κάνουν μεταστάσεις.
Μέχρι τότε μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, εμφάνιζαν όγκους και σε άλλα σημεία του σώματος. Σε διάστημα λίγων μηνών έχαναν τη ζωή τους.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται ταχύτερα από άλλα είδη καρκίνου.
Οι περισσότεροι ασθενείς δεν πεθαίνουν από τον καρκίνο του μαστού αλλά από τις μεταστάσεις του.
Η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων γίνεται συνήθως στα οστά, στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο και αυτή είναι η βασική αιτία θανάτου των ασθενών με καρκίνο στο μαστό.

Οι επιστήμονες θεωρούν ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της έρευνας για τους καρκινοπαθείς, καθώς ο περιορισμός της ασπαραγίνης στον οργανισμό σε συνδυασμό με άλλες συμβατικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επέκτασης του όγκου.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολλά υποσχόμενα. Είναι μια από τις ελάχιστες φορές που αποδεικνύεται επιστημονικά ότι μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον καρκίνο με κάποιον τρόπο» εξήγησε ο επικεφαλής.

Εκτός από τη μείωση της ασπαραγίνης μέσω της διατροφής, οι ερευνητές μείωσαν την ποσότητά της στον οργανισμό με τη χορήγηση ενός φαρμάκου που ονομάζεται L-asparaginase.
Επειδή η ασπαραγίνη εμπεριέχεται σε πολλά τρόφιμα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η χορήγηση του φαρμάκου που εμποδίζει την παραγωγή της, ίσως είναι περισσότερο αποτελεσματική. Διαφορετικά θα πρέπει να αποκλείσουν πολλές τροφές απαραίτητες για τον οργανισμό από το διαιτολόγιό τους.

Παρ΄όλα αυτά, περισσότερες έρευνες χρειάζεται να γίνουν για να διαπιστωθεί ότι η μείωση της ασπαραγίνης στον άνθρωπο θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα πειραματόζωα.
«Προς το παρόν, δεν προτείνουμε στους ασθενείς να αποκλείσουν εντελώς συγκεκριμένα τρόφιμα από το διατροφολόγιό τους. Μέχρι νεωτέρας, ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να ακολουθούν υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.»

Στην έρευνα συμμετείχαν και οι επιστήμονες ελληνικής καταγωγής Γιώργος Πουλογιάννης και Ευαγγελία Παπαχρήστου του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Βρετανίας και του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.

Με πληροφορίες από Guardian
valueforlife.gr

The post Προσοχή! Που βρίσκεται η ουσία που ευνοεί τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού… appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα