Περιοδική Έκθεση «45 Χρόνια ζωγραφίζοντας για το Μουσείο» της εικαστικού Mireille Bessis

Όπως είναι γνωστό, τα πάντα σ’ αυτή τη ζωή είναι θέμα σωστής χρονικής στιγμής. Timing is everything, που λένε και οι Αγγλοσάξονες!

Μια τέτοια στιγμή ήταν η πρώτη επαφή της εικαστικού Mireille Bessis με το Μουσείο, την πρώτη χρονιά που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, το 1974. Είχε μόλις μετακομίσει στην Κηφισιά, όταν η Mireille Bessis πέρασε να δει το νέο Μουσείο Γουλανδρή και να γνωρίσει από κοντά τους ιδρυτές του. Το σημαντικό αυτό ραντεβού ήταν η αρχή μιας μακρόχρονης σχέσης…

Τα υπόλοιπα πήραν τον δρόμο

τους κι ο χρόνος κύλησε, για 45 ολόκληρα χρόνια, με πολλά σχέδια και χρώματα να εξυμνούν την φύσημέσα από τα μολύβια της και τα πινέλα της!

Τα ζωγραφικά έργα της Mireille Bessis λειτουργούν ως εργαλεία του Εκπαιδευτικού τμήματος, επεξηγούν πολλά εκθέματα πίσω από τις βιτρίνες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, πωλούνται ως αφίσες στο Πωλητήριο, εικονογραφούν τις επιστημονικές μας εκδόσεις, κοσμούν τις ευχετήριες κάρτες του Μουσείου κ.ά.

Φέτος, για πρώτη φορά, μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτή την συναρπαστική καλλιτεχνική διαδρομή, στην εικαστική Έκθεση που ανοίγει στο κοινό ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και έχει τίτλο: «45 Χρόνια Ζωγραφίζοντας για το Μουσείο».

Η Έκθεση, που είναι εμπνευσμένη από διάφορα θέματα της φύσης, κοσμεί την Αίθουσα των παιδικών εργαστηρίων, εμπνέοντας με τη σειρά της τους μικρούς δημιουργούς που την επισκέπτονται.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ MIREILLE BESSIS


Γεννήθηκε στο Παρίσι, το 1934.

Σπούδασε στο Παρίσι:

• Στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (Αrts Αppliques)

•Στη Σχολή Καλών Τεχνών (Ecole des Beaux Arts)

• Στην Ανώτερη Σχολή Διδασκαλίας των Τεχνών

(Ecole Normale Superieure de l Εnseignement Αrtistique)

Διορίστηκε στη Λιμόζ, (Limoges), όπου δίδαξε σχέδιο τέχνης. Ήρθε στην Ελλάδα το 1958,

όπου παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Συνεργάστηκε με την Περιηγητική, όπου άρχισε

να δημιουργεί αφίσες και εξώφυλλα περιοδικών.

Το 1974, χρονιά που άνοιξε το Μουσείο τις πόρτες του στο κοινό, ξεκίνησε τη συνεργασία της, τόσο με την ίδια την ιδρύτρια του Μουσείου Νίκη Γουλανδρή, όσο και με τον Υπεύθυνο του τότε νεοσύστατου Καλλιτεχνικού τμήματος, Πέτρο Ζαμπέλη.

Ακολούθησαν κι άλλες συνεργασίες, με τα επιστημονικά τμήματα του Μουσείου:

• Ορνιθολογίας – Ερπετολογίας (Αχιλλέα Δημητρόπουλο)

• Γεωλογίας -Παλαιοντολογίας (Σταύρο Ρίζο)

• Υδροβιολογίας (Εύη Βαρδαλά – Θεοδώρου)

• Βοτανολογίας (Έλλη Σταματιάδη).

Τέλος, συνεργάστηκε εκτενώς με το Εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου (Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά), συμμετέχοντας στον σχεδιασμό φυλλαδίων δραστηριοτήτων σ όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

Οι τομείς εργασίας της Mireille Bessis σχετίζονται:

1. Eντός των τειχών με:

• παραγωγή σχεδίων για βιτρίνες και συντήρηση των βιτρινών

• ζωγραφική για πορσελάνες, βιβλία, παιχνίδια,

αφίσες, κάρτ-ποστάλ και άλλα είδη πωλητηρίου του Μουσείου

• δημιουργία πανώ για τη μόνιμη έκθεση αλλά και για περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου

• εποχιακή διακόσμηση (Χριστουγέννων, Αποκριάς και Πάσχα)

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Εκπαιδευτικό τμήμα, ζωγράφισε όλα τα σκηνικά των παιδικών εργαστηρίων του Μουσείου τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και αφίσες, διαφημιστικά φυλλάδια και σχέδια παιδικών χειροτεχνιών. Επίσης, κατασκεύασε κοστούμια για τα εκπαιδευτικά προγράμματα των πιο μικρών παιδιών.

2. Εκτός των τειχών με:

• Το ΕΚΒΥ (Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων, Βιοτόπων) στη Θεσσαλονίκη, παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή, όπου δημιούργησε διοράματα ορνιθολογικού περιεχομένου

• Το Τέμενος Μασταμπά (Παλαιοντολογικό Μουσείο) στο Ρέθυμνο, παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή, όπου δημιούργησε πανώ παλαιοντολογίας

• Την Κέρκυρα, όπου έφτιαξε σε συνεργασία με τον Δήμο Κερκύρας και το Μουσείο, βιτρίνες ορνιθολογικού περιεχομένου

Σήμερα η Mireille Bessis συνεχίζει τη ζωγραφική προσφορά της στο Μουσείο, συνεργαζόμενη τόσο με τον Υπεύθυνο του Καλλιτεχνικού τμήματος, Λάμπη Θεοδωρόπουλο, όσο και με το Εκπαιδευτικό Τμήμα.

 

The post Περιοδική Έκθεση «45 Χρόνια ζωγραφίζοντας για το Μουσείο» της εικαστικού Mireille Bessis appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα