Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη αυτή η μέρα;..

Παρασκευή και 13 σήμερα και ήδη πολλοί δεν αισθάνονται και πολύ βολικά με τη συγκεκριμένη ημερομηνία, που θεωρείται συνώνυμο της γρουσουζιάς και της κακοτυχίας.Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό και πώς προέκυψε η Παρασκευή και 13 κάθε μήνα να προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για την κακοτυχία που σέρνει πίσω της η συγκεκριμένη ημέρα εμφανίζονται κατά το 19ο αιώνα. Πριν από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια «τύχη» είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ

των δύο.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές δημοφιλείς ιστορίες σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας αυτής:

• Για παράδειγμα, ο Μυστικός Δείπνος με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή.

• Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = «κακό» και malum = «μήλο»).

Βεβαίως, οι Αγγλοσάξονες ψυχίατροι φρόντισαν να δώσουν και επίσημη ονομασία στο φόβο που προκαλεί η Παρασκευή και 13 και την ονόμασαν: paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία).

newsbomb.gr

The post Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη αυτή η μέρα;.. appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα