Επικίνδυνη η αφρικανική σκόνη – Οδηγίες από το υπ. Υγείας…

Αποπνικτική παραμένει η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω του φαινομένου της μεταφοράς σκόνης από την Αφρικανική Ήπειρο. Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τις οδηγίες για την προστασία των πολιτών και συστήνει σε ενήλικες και παιδιά με αναπνευστικό πρόβλημα και καρδιοπαθείς, να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».Συγκεκριμένα:
• Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
• Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν

πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
• Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
• Επίσης, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Αφρικανική σκόνη: Γιατί είναι επιβλαβής για την υγεία
Η σκόνη από την Αφρική περιέχει βαρέα μέταλλα και στοιχεία, όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων σε μια πόλη με αποτέλεσμα να γίνονται πιο βλαβερά. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου (πχ

Keywords
Τυχαία Θέματα