ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ: Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς…

Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα φαινόμενο που εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών. Από τη δεκαετία του ’70 οι φωτιές έχουν εξελιχθεί σ’ ένα σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας με αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με χιλιάδες καμένα στρέμματα, εκατοντάδες ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους και πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη.Τα αίτια είναι πολλά: είτε φυσικά, είτε από ανθρώπινες δραστηριότητες. Από τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής

Προστασίας το 35% των αιτιών πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας οφείλονται σε αμέλεια, όπως κακός υπολογισμός στις καύσεις για καθαρισμούς, βραχυκυκλώματα γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξέλεγκτοι χώροι καύσης απορριμμάτων, παραλείψεις η λάθη εκδρομέων.

Ένα μικρότερο ποσοστό περιπτώσεων, περίπου 20%, οφείλεται σε κακόβουλες ενέργειες και το υπόλοιπο 45% που καταγράφεται σε άγνωστα αιτία κατανέμεται αναλόγως ανάμεσα στην αμέλεια και πρόθεση.

Μάλιστα, για να αντιληφθούμε πλήρως τα μεγέθη, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της βάσης δεδομένων του European Forest Fire Information System, από το 1980 έως και πέρυσι ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών έχει ξεπεράσει τις 53.000 και η έκταση των στρεμμάτων που έχουν καεί υπερβαίνουν τα 16.000.000 εκατομμύρια.

Το καλοκαίρι, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη και ο κίνδυνος νέων πυρκαγιών παραμονεύει. Προφανώς, οι ευθύνες είναι τεράστιες, ο κρατικός μηχανισμός ανεπαρκής, τα θύματα πολυάριθμα, το οικονομικό κόστος υψηλό, τα ερωτήματα πολλά και το μόνο που απομένει είναι η πρόληψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας ελάχιστοι γνωρίζουν τις οδηγίες προστασίας κι αυτό φάνηκε από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική. Επικράτησε πανικός και οι πρωτοβουλίες οδήγησαν σε μοιραία λάθη, αφού δεν υπήρξε συντονισμένο σχέδιο εκκένωσης των φλεγόμενων περιοχών.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητήσαμε αναλυτικά τις οδηγίες προστασίας όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές ώστε να ξέρουμε τι χρειάζεται να πράξουμε.

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο
• Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
• Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
• Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροσυγκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
• Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
• Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος
• Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
• Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
• Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
• Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
• Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου.
• Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνετε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

lifo.gr

The post ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ: Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς… appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα