Το μικροσκοπικό νησί “θαύμα της Φύσης” που είναι μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία

Εικόνες που μαγεύουν τον επισκέπτη στο μικροσκοπικό νησάκι των Νορμανδικών ακτών που μεταμορφώνεται ανάλογα με τις διαθέσεις της παλίρροιας.

Θεαματικό κι επιβλητικό σαν εικόνα, μοναδικό και αξιοθαύμαστο σαν φυσικό φαινόμενο, το γαλλικό νησί, δεν αποκαλείται τυχαία “Merveille de l’ Occident” -το θαύμα της Φύσης- και σίγουρα αντικρύζοντάς το κανείς αντιλαμβάνεται γιατί η καστροπολιτεία του Mont St. Michel αποτέλεσε ένα από πρώτα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μοιάζει με σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι: ένας απομονωμένος

βραχώδης λόφος σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρων από την ακτή της Βόρειας Γαλλίας, στα σύνορα Νορμανδίας-Βρετάνης, περιβάλλεται από αμμώδεις εκτάσεις, συγκοινωνεί με ασφαλτοστρωμένο δρόμο με τη στεριά και μετατρέπεται σε κανονικό νησί όταν Σελήνη και Ήλιος «συνωμοτούν» και η πλημμυρίδα ωθεί τα νερά να κατακλύσουν τα πάντα, αποκλείοντας τη σύνδεση με την ακτή.

Το φαινόμενο συμβαίνει δύο φορές το μήνα, γίνεται εντονότερο κατά τις ισημερίες και χαρίζει εικόνες εκπληκτικές που προκαλούν δέος, καθιστώντας το Mont Saint Michel το τρίτο δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Γαλλίας μετά τον Πύργο του Άιφελ και το Λούβρο.

Η ονειρική όψη του, το επιβλητικό Αββαείο που δεσπόζει λαξευμένο στο βράχο, το ατμοσφαιρικό χωριό που απλώνεται γύρω του και η πλούσια ιστορία, κάνουν την μονοήμερη έστω εκδρομή στη μικρή νησίδα, δελεαστική ακόμη και για όσους ταξιδεύουν στο Παρίσι.

Το γοτθικό Αββαείο και οι Βενεδεκτίνοι μοναχοί

Σημαντικότερο αξιοθέατο και λαμπρό δείγμα σύνθετης θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, το Αββαείο του Mont-Saint-Michel οφείλει την ύπαρξή του στον Αρχιεπισκόπο Aubert της κοντινής πόλης Avranches, στο όνειρο του οποίο εμφανίστηκε το 708 μ.Χ. ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ζητώντας του να χτίσει μια εκκλησία στην απομονωμένη νησίδα. Δύο αιώνες αργότερα, οι Βενεδικτίνοι μοναχοί που προσκάλεσε ο Δούκας της Νορμανδίας Ριχάρδος Α’, ίδρυσαν το αββαείο που επεκτείνονταν συνεχώς ως τον 16ο αιώνα, ακμάζοντας και προσελκύοντας πλήθη προσκυνητών.

Ο σημερινός επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί ολόκληρο το συγκρότημα, σ’ ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και σε ένα σκηνικό που, αν αναλογιστεί κανείς την τοποθεσία του, φαντάζει εξωπραγματικό. Στα 80 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ο αρχικός ναός Notre Dame sous Terre σε πρώιμο ρομανικό ρυθμό, ενσωματώθηκε στο μεταγενέστερο καθεδρικό, στα παρεκκλήσια, τις αψιδωτές στοές και την κρύπτη του οποίου μπορείτε να περιηγηθείτε στα πλαίσια οργανωμένης ξενάγησης ή αυτόνομα με audioguide.

Η μυστικιστική ατμόσφαιρα εντείνεται στο Merveille. Η εξαίσια μοναστική αρχιτεκτονική του οποίου καταλαμβάνει 3 ορόφους, δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα που θυμίζει φρούριο και περιλαμβάνει τους χώρους προσευχής, τους ξενώνες και την τραπεζαρία των μοναχών, κι επιπλέον το κελάρι, την αποθήκη φαγητού και το γαλήνιο περιστύλιο. Μη χάσετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το καταπράσινο αυτό αίθριο με τις κομψές κιονοστοιχίες και να σηκώσετε το βλέμμα ψηλά, εκεί που το χρυσοποίκιλτο άγαλμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ λαμπυρίζει στο φως του ήλιου πάνω στο κωδωνοστάσιο.

Εξίσου συναρπαστική με την περιήγηση στο Aββαείο, που από το 1862 χαρακτηρίζεται ιστορικό μνημείο της Γαλλίας, είναι και η περιπλάνηση στη γοητευτική πόλη των 50 μόλις κατοίκων που απλώνεται κάτω του. Το ατμοσφαιρικό κουβάρι από πέτρινα σπίτια αποπνέει ατόφιο μεσαιωνικό αέρα, καθώς αναπτύχθηκε παράλληλα με το θρησκευτικό συγκρότημα, αλλά μη σας ξεγελά ο μικρός αριθμός μόνιμων κατοίκων. Το καλοκαίρι η κεντρική οδός Grande Rue που ξεκινά από την κεντρική πύλη και διατρέχει το νησί γεμίζει ασφυκτικά από επισκέπτες που μαγεύονται από την αυθεντική ατμόσφαιρα, ανηφορίζουν προς την κορυφή ή αγοράζουν σουβενίρ στα καλαίσθητα μαγαζάκια με τις ζωγραφιστές μεταλλικές ταμπέλες, πριν καταλήξουν να δοκιμάζουν την περίφημη ομελέτα, τα μπισκότα και τις κρέπες -όλα με άφθονο βούτυρο- στα καφέ και τα εστιατόρια του νησιού.

Φορέστε οπωσδήποτε άνετα παπούτσια, φροντίστε να φτάσετε όσο το δυνατό νωρίτερα ώστε να αποφύγετε την κοσμοπλημμύρα και μην παραλείψετε ένα περίπατο κατά μήκος των εντυπωσιακών τειχών. Επιβλητικά και καλοδιατηρημένα, χτίστηκαν για να προστατεύουν το λατρευτικό τόπο από επιθέσεις ιδιαίτερα κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο με τους Άγγλους, μετατρέποντάς τον σε απόρθητο φρούριο. Από τα προσβάσιμα σημεία, η θέα στον κόλπο και τις γύρω ακτές κόβει την ανάσα και αναμφίβολα θα σας χαρίσει μερικές από τις εντονότερες εικόνες του ταξιδιού σας.

newmoney.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα