Το 2023 σκοτώθηκαν σχεδόν 100 δημοσιογράφοι – 400 οι φυλακισμένοι

Μία από τις πλέον αιματηρές χρονιές των τελευταίων ετών για τους δημοσιογράφους ήταν το 2023, με τα θύματα να φτάνουν σχεδόν τα 100, ενώ οι φυλακίσεις συντακτών εξακολουθούν να ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (International Federation of Journalists) ανέφερε την Παρασκευή ότι 94 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί φέτος και σχεδόν 400 άλλοι είναι φυλακισμένοι.

Την ίδια περίοδο το 2022 οι θάνατοι ήταν 67 (συμπεριλαμβανομένων 12 δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία) ενώ όλο το 2021 καταμετρήθηκαν 47 θάνατοι.

Εν τω μεταξύ ο πόλεμος

στο Ισραήλ ήταν η πιο θανατηφόρα σύγκρουση τα τελευταία 30 χρόνια, με 68 δημοσιογράφους από τις 7 Οκτωβρίου ως σήμερα – ή πάνω από ένας την ημέρα. Η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ουκρανία παραμένει και αυτή «μια επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους» σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας, δηλώνει η οργάνωση που αναφέρει ότι εκεί τρεις δημοσιογράφοι ή εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί φέτος.

Καταγράφηκαν επίσης θάνατοι δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, την Κίνα και το Μπαγκλαντές, όπως και σε αφρικανικές χώρες.

Σε ό,τι αφορά τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, στις πρώτες θέσεις του καταλόγου είναι η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ με 80 δημοσιογράφους, η Μυανμάρ με 54 και η Τουρκία με 41. Ακολουθούν η Ρωσία με 40 και η Λευκορωσία με 35.

Η οργάνωση ζήτησε καλύτερη προστασία για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης αλλά και να λογοδοτήσουν οι δράστες των επιθέσεων τους. Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία της για το γεγονός ότι τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης μένουν ατιμώρητα.

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα