Τι είναι τα επιγενετικά ρολόγια και τι δείχνουν για τη βιολογική ηλικία μας

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ωστόσο επιγενετικά ρολόγια για να μετρούν πόσο γερασμένο είναι πραγματικά το σώμα μας.

Τα ρολόγια αυτά υπερβαίνουν την ημερολογιακή μας ηλικία και προσπαθούν να αποκαλύψουν τη βιολογική μας ηλικία, έναν πραγματικό δείκτη του πόσο υγιείς είμαστε.

Δεν έχουν κατανοήσει όμως πλήρως, τον τρόπο λειτουργίας τους.

Όπως επισημαίνεται σε πρόσφατο άρθρο των NYT, είναι σαν να έχουμε ένα εξελιγμένο gadget χωρίς το εγχειρίδιο χρήσης.

Οι εσωτερικές

λειτουργίες του σώματός μας, ιδίως το ανοσοποιητικό μας σύστημα, παίζουν τεράστιο ρόλο σε αυτό, αλλά οι λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες.

Νέα έρευνα από επιστήμονες του Κέντρου Καρκίνου του Dartmouth, έκανε το πρώτο βήμα για να το αλλάξει αυτό.

Η ομάδα, με επικεφαλής τους Ze Zhang, Lucas Salas και Brock Christensen, καταδύεται βαθιά στο ανοσοποιητικό σύστημα για να μάθει πώς τα διάφορα ανοσοποιητικά κύτταρα επηρεάζουν τα επιγενετικά ρολόγια ώστε να τα κάνουν πιο ακριβή και αξιόπιστα.

Στη μελέτη τους με τίτλο «Αποκρυπτογραφώντας τον ρόλο της σύνθεσης των ανοσοποιητικών κυττάρων στην επιγενετική επιτάχυνση της ηλικίας», οι ερευνητές προσδιόρισαν πώς η βιολογική ηλικία του σώματός μας σχετίζεται με το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία που ανέπτυξαν πρόσφατα για την ανοσολογική σκιαγράφηση, μπόρεσαν να εξετάσουν πιο προσεκτικά πώς τα προφίλ των κυττάρων του ανοσοποιητικού σχετίζονται με τις εκτιμήσεις της βιολογικής ηλικίας από τα επιγενετικά ρολόγια.

«Τα ευρήματά μας ανοίγουν νέες πόρτες για μια πολύ πιο λεπτομερή κατανόηση των σχέσεων μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και της βιολογικής ηλικίας σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς και των εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν το πόσο γρήγορα γερνάμε», λένε οι ερευνητές.

Οι επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων είναι σημαντικές, προσφέροντας νέες γνώσεις σχετικά με τη διαδικασία γήρανσης και πιθανές οδούς για παρεμβάσεις στην υγεία.

Οι μελλοντικές μελέτες θα επικεντρωθούν στην ενσωμάτωση των πρωτοποριακών ευρημάτων που συνδέουν τη σύνθεση των ανοσοποιητικών κυττάρων με την επιγενετική γήρανση στον υπολογισμό της βιολογικής ηλικίας με τη χρήση επιγενετικών ρολογιών. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε τη βιολογική ηλικία, η οποία θα εξασφαλίσει μια πιο ολοκληρωμένη και ακριβή εκτίμηση.

Σκοπός της έρευνας είναι να εμβαθύνει στους ρόλους των διαφόρων ανοσοποιητικών κυττάρων σε πολλές παθήσεις, ιδίως σε διάφορους τύπους καρκίνου.

Με την αποκάλυψη των πολύπλοκων ρόλων των ανοσοποιητικών κυττάρων που επηρεάζονται από την επιγενετική γήρανση, η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο, σε βαθύτερη κατανόηση του τρόπου ανάπτυξης του καρκίνου και σε νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη του καρκίνου.

«Αυτή η συναρπαστική πορεία μπορεί να μεταμορφώσει την κατανόηση της ασθένειας και της γήρανσης και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες στην πρόληψη ακριβείας, την ιατρική ακριβείας και τις στοχευμένες θεραπείες.Με αυτά τα βήματα, προχωράμε πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου η πρόβλεψη και η πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος θα γίνεται πιο ακριβής και αποτελεσματική, καθοδηγούμενη από τη βαθύτερη γνώση της βιολογικής ηλικίας και του ανοσοποιητικού συστήματος» καταλήγουν οι ερευνητές.

onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι είναι τα επιγενετικά ρολόγια και τι δείχνουν για τη βιολογική ηλικία μας,