Στο πρόγραμμα Κρήτη 2021-27 η αποκατάσταση του Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων

Η Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή της Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη με πλούσια προσφορά στην ιστορία και την παιδεία του νησιού. Βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Σταυρού, στην κεντρική περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων. Είναι ένα τετράπλευρο μοναστηριακό συγκρότημα με εσωτερική αυλή

όπου βρίσκεται το Καθολικό της Μονής. Κτίστηκε κατά το πρώτο μισό του 17ου αιώνα.

Η Μονή των Τζαγκαρόλων αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όχι μόνο το πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού, αλλά και εκείνων που περιηγούνται στα ιστορικά μνημεία των Χανίων, ενώ έχει και έντονη δραστηριότητα – πέραν του πνευματικού ρόλους της – και στην παραγωγή τοπικών βιολογικών προϊόντων, όπως ελαιόλαδο και κρασί.

Τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη σειρά παρεμβάσεων στην Μονή που αποσκοπούν αφενός στο να αναπαλαιωθούν και συντηρηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και αφετέρου στο να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των μοναχών και να αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό το 2020 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 η αποκατάσταση του ηγουμενείου της Μονής, έργο το οποίο όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί στην λήξη του προγράμματος.

Προκειμένου να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το έργο, μετά από σχετικές εισηγήσεις και εγκρίσεις, την Τρίτη 6/2/2024 ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την απόφαση  ένταξης της Πράξης «Αποκατάσταση Κτηρίου Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων» με Κωδικό ΟΠΣ 6004246 στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027».

Η πράξη με συνολικό κόστος 513.250 ευρώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ενώ δικαιούχος είναι η Διεύθυνση Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του κτηρίου του Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής , επί της νότιας πλευράς της μονής.

Το κτήριο αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες οι οποίες προσδιορίζονται: α) σαν «υπόγειο» με ανεξάρτητη είσοδο από το δυτικό εξωτερικό αύλειο χώρο της Μονής, β) σαν «ισόγειο» στην οποία βρίσκεται η κυρία είσοδος από την εσωτερική πλατεία, και γ) στον Α΄ όροφο που έχει πρόσβαση από εξωτερική σκάλα από την πλατεία του Καθολικού. Ο βασικός κτηριακός όγκος έχει διαστάσεις 15,18Χ16,66 μ. Οι σημαντικές ζημιές που παρουσιάζει το μνημείο υπαγορεύουν την αποκατάστασή του.

Το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025 και περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες αποκατάστασης:

Καθαίρεση της πλάκας από οπλ. σκυρόδεμα της βόρειας βεράντας. Καθαίρεση της υφιστάμενης στέγης και κατασκευή νέας, καθώς και κατασκευή νέας στέγης για την κάλυψη του ανατολικού λουτρού. Καθαίρεση εσωτερικών και εξωτερικών επιχρισμάτων. Διάνοιξη θυρών και παραθύρων. Καθαίρεση εξωτερικών κουφωμάτων και εσωτερικών θυρών και κατασκευή νέων. Συντήρηση εξωτερικών θυρών. Καθαίρεση ξύλινου φορέα πατωμάτων και κατασκευή νέου ξύλινου φορέα και νέων καρφωτών ξύλινων δαπέδων. Κατασκευή βαθέων αρμολογημάτων, τοποθέτηση λίθινων κλειδιών συρραφής και εφαρμογή ενεμάτων. Κατασκευή επιχρισμάτων. Κατασκευή νέων ξύλινων οροφών. Συντήρηση και αποκατάσταση λίθινων στοιχείων. Αντικατάσταση υφιστάμενων φθαρμένων ή κατεστραμμένων λίθινων σκαλοπατιών με νέα. Κατασκευή νέας Η/Μ εγκατάστασης του Α΄ ορόφου. Μηχανική επαναφορά στη κατακόρυφο, λίθινης τοξοστοιχίας στο νοτιανατολικό τμήμα του περιβόλου της μονής.

ΝαπΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη 2021-27, Ηγουμενείου, Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων,kriti 2021-27, igoumeneiou, ieras monis agias triados tzagkarolon