Στο λιμάνι της Σούδας μεταφέρθηκαν από την Αγία Γαλήνη οι 114 μετανάστες – Πάνω από 1000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Κρήτη από την αρχή του χρόνου (φωτο – βίντεο)

Στο σταθμό επιβατών κρουαζιέρας στο λιμάνι της Σούδας μεταφέρθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι 114 μετανάστες οι οποίοι εντοπίστηκαν νότια των Χανίων τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οι 114 μετανάστες εντοπίστηκαν σε ακυβέρνητο σκάφος το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων νότια της Γαύδου και στην συνέχεια περισυνελέγησαν από φορτηγό πλοίο που βρισκόταν στην περιοχή.

Εκατό πέντε εκ των μεταναστών αρχικά χθες το απόγευμα είχαν μεταφερθεί στην Αγία Γαλήνη, με τους υπόλοιπους εννέα να μην μπορούν να αποβιβαστούν

από το φορτηγό πλοίο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Ωστόσο σήμερα με απόφαση εισαγγελέα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σούδας οι 105 μετανάστες από την Αγία καθώς και οι 9 που βρίσκονταν στο φορτηγό πλοίο. Οι μετανάστες ήταν αδύνατον να φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις του Καλαθά καθώς ήταν πολλοί και υπάρχουν ακόμη μετανάστες από την προηγούμενη φορά.

Πρόκειται για 114 μετανάστες, όλοι άντρες, διαφόρων υπηκοοτήτων ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν ανάμεσα τους τουλάχιστον 35 ανήλικα παιδιά, όλα αγόρια, με το μικρότερο να είναι περίπου 10 ετών.

Και οι 114 μετανάστες βρίσκονται καλά στην υγεία τους, με τουλάχιστον πέντε εξ αυτών να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Χανίων με ορθοπεδικά τραύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναχωρήσουν μέσα στο επόμενο 48ωρο για ΚΥΤ.

Από την πρώτη στιγμή στο σταθμό κρουαζιέρας βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις του λιμενικού σώματος Χανίων οι οποίοι προσπάθησαν να ταυτοποιήσουν και να συνδράμουν τους μετανάστες. Παράλληλα στο σημείο βρέθηκε και η ΚΟΜΥ Χανίων με σκοπό να εξετάσει και να περιθάλψει όσους μετανάστες το είχαν ανάγκη.

Πάνω από 1000 μετανάστες από την αρχή του έτους στην Κρήτη – Αναγκαία η άμεση στελέχωση της λιμενικής υπηρεσίας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κρήτη έχει μετατραπεί σε πύλη εισόδου μεταναστών, με τις μεταναστευτικές ροές να είναι καθημερινές και συνεχείς.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Βασίλης Κατσικανδράκης, πρόεδρος της Ένωσης προσωπικού λιμενικού σώματος Δυτικής Κρήτης «οι ροές δεν σταματάνε. Για άλλη μια φορά καλούμαστε το τελευταίο χρονικό διάστημα να θίξουμε πάλι το ίδιο θέμα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και πάει να παγιωθεί. Έχει καταστεί η νότια Κρήτη πύλη εισόδου και δυστυχώς πέφτει το μεγάλο βάρος στις λιμενικές αρχές. Σε λιγότερο από δυο μήνες έχουμε ξεπεράσει τους αριθμούς ολόκληρου του 2023. Περισσότερα από 1000 άτομα και αυτό είναι μόνο η αρχή. Σε λίγους μήνες που θα ανοίξει ο καιρός φοβάμαι ότι θα βλέπετε σκηνές με εκατοντάδες μετανάστες».

Παράλληλα ο ίδιος αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του λιμενικού σώματος στην Κρήτη και την αναγκαιότητα για ενίσχυση του «αυτή τη στιγμή η στελέχωση των λιμενικών υπηρεσιών είναι στο 50% και ούτε σε φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν πόσο μάλλον με όλη αυτή την πίεση. Το λιμεναρχείο Χανίων έχει μείον 15 οργανικές θέσεις καλείτε κάθε μήνα να στέλνει 25 με 30 άτομα στο ανατολικό Αιγαίο για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα και αυτή τη στιγμή εμείς βουλιάζουμε. Περιμένουμε άμεσες ενέργειες ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες μας γιατί αυτό το πράγμα θα είναι εις βάρος της πολιτείας μας και του πολίτη στα Χανιά και στο Ρέθυμνο».

Σε καλή κατάσταση η υγεία των μεταναστών

Στις δηλώσεις του ο Στέφανος Ντουκάκης υπεύθυνος 2ου κέντρου υγείας Χανίων ανέφερε μεταξύ άλλων «ήρθαμε μια ομάδα από τα δυο ΚΥ Χανίων μαζί με τις ΤΟΜΥ για να εξετάσουμε τους μετανάστες. Γενικά παρά την ταλαιπωρία τους η υγεία τους βρίσκεται σε καλή κατάσταση όσο μπορεί να είναι καλή με την όλη ταλαιπωρία τους. Πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χανίων, με μικροτραυματισμούς. Δεν είχαμε κάποιο σοβαρό περιστατικό. Σίγουρα αισθανόμαστε την πίεση όλες οι υπηρεσίες ειδικά με την συνεχόμενη αύξηση των μεταναστών».

Keywords
Τυχαία Θέματα