«Στεφανογιάννη αρχηγέ, αιτέ του Ψηλορείτη..»- Δόξα και τιμή 80 χρόνια μετά τη θυσία του, από την ενορία του Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια

“Μέσα στην μαύρη καταχνιά στου πόνου την αντάρα και στου μεγάλου χαλασμού τη φοβερή τρομάρα./ Βγαίνει μια δυνατή φωνή κι αντιλαλούν οι τόποι, κι από τα πέρατα της γης, τήνε γροικούν ανθρώποι./Κι είναι η φωνή τσι Ανωγειανής ψυχής που δεν ποθαίνει, μα ζωντανή απού τη φωτιά φτεροκοπά και βγαίνει…”

Συγκίνηση και δέος επικράτησε την Κυριακή στην πλατεία Μεϊντάνι των Ανωγείων, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Αρχηγό της Αντίστασης Ιωάννη Δραμουντάνη “Στεφανογιάννη” που δολοφονήθηκε από τους Ναζί 80 χρόνια πριν, στις 13 Φεβρουαρίου του 1944. Μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, οι Ανωγειανοί, η επίσημη πολιτεία και οι αρχές στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού Μυλοποτάμου, τίμησαν τον Αρχηγό της ομάδας του “Ψηλορείτη” που με τη θυσία του το 1944 αντί να κάμψει ενίσχυσε το φρόνημα των Κρητικών που έδωσαν μεγαλύτερες μάχες για να φθάσουμε στην οριστική απελευθέρωση από την γερμανική μπότα που τόσα δεινά προξένησε σε όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση μνήμης διοργανώθηκε από το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, την ΑΝΩΓΗ και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων.

Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Χνάρης,, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, οι δήμαρχοι Μυλοποτάμου Γεώργιος Κλάδος και Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, οι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης, Νίκος Ξυλούρης, Νίκος Σκουλάς, Μιχάλης Βάμβουκας όπως και ο εντεταλμένος σύμβουλος Μιχάλης Σαρρής, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς, ο εγγονός του Στεφανογιάννη και πρώην υποψήφιος δήμαρχος Ανωγείων Ιωάννης Δραμουντάνης, εκπρόσωποι και αξιωματικοί των ενόπλεων δυνάμεων και πλήθος κόσμου. Λόγω υποχρεώσεων του στο Ρέθυμνο δεν μπόρεσε να παραστεί όπως ήθελε, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Πρόδρομος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη του “Στεφανογιάννη” από τους ιερείς του χωριού, ενώ στην ομιλία του στη συνέχεια ο πάτερ Ανδρέας Κεφαλογιάννης μίλησε για τον Αρχηγό της αντίστασης και τα μηνύματα της θυσίας του μέχρι σήμερα. Αξιωματικός του στρατού, με ομιλία ανέλυσε το βιογραφικό του Ιωάννη Δραμουντάνη, ενώ χαιρετισμούς απευθύναν ο Υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης. Συγκίνηση στη συνέχεια έφερε σε όλους μας ο 92χρόνος Βασίλης Κονιός (γεννημένος το 1932) που μίλησε από το μικρόφωνο για την εμπειρία του ως 12χρόνο παιδί για εκείνη την χειμωνιάτική και μαύρη μέρα της 13ης Φεβρουαρίου του 1944.

Μετέπειτα, οι καλλιτέχνες Βασίλης Δραμουντάνης στο μαντολίνο, Γιώργος Σπαχής στη λύρα και Γιώργος Νταγιαντάς στο λαούτο, έπαιξαν μέσα στην εκκλησία τις “Ανωγειανές ψυχές” με μαντινάδες αφιερωμένες στον αρχηγό της Αντίστασης και καταχειροκροτήθηκαν. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων έξω από την εκκλησία στην προτομή του ήρωα στην πλατεία Μεϊντάνι, ενός λεπτού σιγή και ο εθνικός ύμνος από όλους τους παρευρισκόμενους. Εντός της εκκλησίας υπήρχε και ανταλλαγή δώρων, και τιμή από την ενορία του Αι-Γιώργη στις ένοπλες δυνάμεις, στο πρόσωπο του ταξίαρχου, Διοικητή της 5 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας – 5ης Μεραρχίας Κρητών κ. Μιχαήλ Πλουμή, με καταγωγή από τα Ζωνιανά.

Ένα όμορφο δώρο προσέφερε και ο Υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης με μια έκδοση του στρατού για όσα συνέβησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κρήτη. Κατάθεση στεφάνων έγινε στο τέλος της εκδήλωσης από τις αρχές του τόπου και τους επισήμους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΓΗ

O Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε στην AΝΩΓΗ ότι «είναι κάποια γεγονότα στην πορεία της ανθρωπότητας, που δεν είναι απλές στιγμές, αλλά αιώνιες σελίδες που μένουν για πάντα. Ένα από αυτά ήταν πριν 80 χρόνια, η εκτέλεση του αρχηγού της αντάρτικής ομάδας Ανωγείων και Άνω Μυλοποτάμου, Ιωάννη Δραμουντάνη. Ο “Στεφανογιάννης” όπως είναι γνωστό, ξεκίνησε την αντίσταση κατά των κατακτητών, όχι μόνο στην περιοχή του Μυλοποτάμου, αλλά μαζί με τους συντρόφους του υπόλοιπους Μυλοποταμίτες, συνολικά στην Κρήτη. Η δράση του ήταν ανεκτίμητη καθώς κατάφερε μαζί με την ομάδα του να κρατήσει ελεύθερο τον ορεινό όγκο, όπου υπήρξε στη συνέχεια καταφύγιο όχι μόνο για τους Κρητικούς αλλά και για τους συμμάχους που δεν κατάφεραν να φύγουν από την Κρήτη μετά την κατάκτηση της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Στεφανογιάννης δεν έζησε μόνο ως ήρωας αλλά πέθανε και ως ήρωας. Έκανε την επιλογή να φύγει με ψηλά το κεφάλι. Έκανε αυτό το μεγάλο άλμα προς την Ελευθερία. Για αυτό και σήμερα είναι χρέος όχι μόνο της Πολιτείας, αλλά όλων μας, να κρατούμε αιώνια τη μνήμη ενός ήρωα, ο οποίος κυριολεκτικά θυσίασε τη ζωή του προκειμένου σήμερα να είμαστε όλοι ελεύθεροι.

Ας είναι αιωνία του η μνήμη και θα τον τιμάμε πάντοτε».

Με τη σειρά του ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Χνάρης ανέφερε ότι «συγκεντρωθήκαμε σήμερα στα Ανώγεια για να τιμήσουμε με την παρουσία μας, έναν εμβληματικό συντοπίτη μας, τον Ιωάννη Δραμουντάνη ή “Στεφανογιάννη”, ο οποίος την περίοδο της Αντίστασης, μαζί με τους συντρόφους συναγωνιστές του, έδωσε τη ζωή του για υψηλά ιδανικά, όπως είναι το ύψιστο, η ελευθερία της Πατρίδας μας.

Αποδίδουμε φόρο τιμής. Η ιστορία του χθες, χαράζει τη νεότερη ιστορία, για αυτό ως Χώρα έχουμε υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε και να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Ο Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι «σήμερα είναι ημέρα μνήμης. Θυμόμαστε και τιμάμε έναν εμβληματικό Ανωγειανό, τον “Στεφανογιάννη”. Τον αρχηγό της Αντίστασης, 80 χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία του από τους Ναζί κατακτητές. Γιατί ο Δραμουντάνης, είναι ένας ισχυρός κρίκος των ιστορικών, αντιστασιακών, επαναστατικών, παραδόσεων των Ανωγείων.

Υπήρξε μια προσωπικότητα που συμπύκνωνε όλες εκείνες τις αρετές που χαρακτηρίζουν τον Ανωγειανό. Πατριώτης, ταυτισμένος με τα Ανώγεια, γενναίος, θαραλλέος, γενναιόδωρος. Αξιόπιστος, αλληλέγγυος και ευγενής. Με συνείδηση του ιστορικού του χρέους, ανυπότακτος όταν οι φασίστες σκλάβωσαν τον τόπο μας.

Τίμησε τη γενιά του, τα Ανώγεια, την Κρήτη, την Πατρίδα μας. Με τις αρετές του είναι παράδειγμα που θα πρέπει να εμπνέει φρόνημα, να μεταδίδει θάρρος και αυτοπεποίθηση σε όλες τις νεότερες γενιές.

Με τη δράση του ξεχώρισε. Έμεινε στην ιστορία. Έγινε θρύλος. Έγινε τραγούδι. Μια εμβληματική προσωπικότητα της νεότερης Ανωγειανής ιστορίας. Η μνήμη του αιώνια».

Ο δισέγγονος του “Στεφανογιάννη” και βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης με συγκίνηση ανέφερε ότι «μια πολύ μεγάλη τιμή. Ο “Στεφανογιάννης” υπήρξε μια πολύ σπουδαία προσωπικότητα της Εθνικής Αντίστασης. Ένας άνθρωπος που έδωσε τη ζωή του, αφήνοντας πίσω μια χήρα γυναίκα και ορφανά παιδιά. Θυσιάστηκε για την Πατρίδα.

Αυτό είναι το μήνυμα που δίνει σε όλους εμάς τους νεότερους. Αυτή η θυσία, αυτή η ανιδιοτέλεια, αυτή η “αντριά” θα πρέπει να αποτελεί φάρο για τις νεότερες γενιές».

Τέλος ο εγγονός του “Στεφανογιάννη” και πρώην υποψήφιος δήμαρχος Ανωγείων, Ιωάννης Ζαχαρία Δραμουντάνης είπε ότι «είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη η συγκίνηση μου σήμερα. 80 χρόνια μετά οι Ανωγειανοί και το χωριό μας δεν ξεχνάνε και τιμούν τον “Στεφανογιάννη”. Σαν εγγονός του νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος και σαν Ανωγειανός νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που τιμάμε την μνήμη και την ιστορία με το βλέμμα στο μέλλον μας και τις νεότερες γενιές».

“Δεν υπάρχει αγάπη δίχως δάκρυ, μήτε πατρίδα χωρίς σημαία στο πιο ψηλό σημείο”- Η ομιλία του π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη

Με συγκίνηση ο πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης από τον άμβωνα του Αϊ Γιώργη μίλησε για τον Ιωάννη Δραμουντανη η Στεφανογιαννη, τους αγώνες και την θυσία του καθώς και τα μηνύματα που περνάει στην σημερινή εποχή 80 χρόνια μετά.

Αναλυτικά η ομιλία του έχει ως εξής:

Με χαρά και σεβασμό,

χαιρετίζω το αντάμωμα μας,

σήμερα μέρα τιμής και μνήμης για τον Στεφανογιάννη,

τον Ιωάννη Δραμουντάνη αρχηγό της Εθνικής Αντίστασης

τον οποίο οι ΝΑΖΙ δολοφόνησαν στις 13 Φεβρουαρίου 1944.

Σεβαστέ μας Υφυπουργέ Εθνικής Αμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη,

είναι ζωηρή τιμή να βρίσκεσαι δίπλα μας, στη σημερινή ημέρα,

που μαζί με τον βουλευτή του νομού μας

τους εκπροσώπους των Ενόπλων δυνάμεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης το δήμαρχο μας τους δημαρχους τον όμορων δήμων των αντιπεριφεριαρχων

και τους Ανωγειανούς που ανάψανε ένα κερί στη μνήμη του ήρωα μας,

όλοι μαζί να σκύψουμε το κεφάλι μπροστά στη θέληση για ελευθερία, στην πίστη του Στεφανογιάννη

πως μόνο δαφνοστεφανομένη και δυνατή,

μόνο ελεύθερη και ζωντανή

της πρέπει να ζει η πατρίδα μας, η Κρήτη μας, οι φαμίλιες μας.

Στις 13 του Φλεβάρη του 44 ο Ιωάννης Στεφανογιάννης πέρασε στην Αθανασία, γράφτηκε το όνομα του στη σελίδα της ιστορίας δίπλα σε όλους όσους

με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε,

όχι αιχμάλωτοι απερίσκεπτων επιλογών, μαύρων ιδεολογιών και ανθρώπων με υπερτροφικό εθνικιστικό εγώ,

αλλά ελεύθεροι άνθρωποι με βούληση, με αντίληψη ζωής, με συνείδηση

και εν συναίσθηση,

ελεύθεροι να πορευόμαστε,

φορτωμένοι όμως το ιερό βάρος του χρέους και της ευθύνης

στους αγωνιστές μας,

προς την πίστη και τη σημαία μας,

προς τα παιδιά μας και το αύριο μιας χώρας

που της αξίζουν και οι καιροί και οι ουρανοί.

Είναι η Ελλάδα μας, η Κρήτη μας, οι τόποι μας

που όπως ο Στεφανογιάννης την ώρα που επιχείρησε να ξεφύγει από τα χέρια των κατακτητών,

να δραπετεύσει από τις κάννες του εκτελεστικού αποσπάσματος και τον πυροβόλησαν πισώπλατα,

έτσι κι η πατρίδα μας,

συνέχεια δέχεται πισώπλατες βολές από όλους εκείνους

που εποφθαλμιούν τον ήλιο της

ο οποίος βρίσκει να κουρνιάζει στις ψυχές του Έλληνα, του Κρητικού, των κοπελιών μας

που παρά τους πονηρούς καιρούς επιμένουν να μαθαίνουν να χορεύουν τα ζάλα που τους κρατούν πάντα

μεταξύ γης και αγέρα

ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση τους ότι αξίζει να ζουν ελεύθερα και δυνατά.

Άνθρωπος της γης και του Μόχθου.

Ανωγειανός με πρεπιές και κύρος, ο Δραμουντάνης,

υπερασπίστηκε τις ρίζες του Ψηλορείτη, το οροπέδιο της Νίδας, το Ρέθυμνο πολεμώντας στο Λατζιμά, γωνιές και επαρχίες της Κρήτης.

Επικηρυγμένος και καταζητούμενος,

δε σκιάχτηκε τον εχθρό,

οργάνωσε την αντίσταση, συμμετείχε σε αποστολές, συμπαραστάθηκε στους συμμάχους, δημιούργησε καταφύγια, φυγάδευσε αγωνιστές

κι από άκρη σε άκρη της Κρήτης,

ως ψύχραιμος άντρας και ατάραχος αγωνιστής, έδινε δύναμη σε όλους όσους αντιστεκόντουσαν στους κατακτητές Γερμανούς ΝΑΖΙ.

Όταν μετά από μπλόκο έφτασε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα,

πάλι εκείνος αν και δεμένος,

άνοιξε τις φτερούγες του να πετάξει προς την ελευθερία.

Μία ριπή όμως οπλοπολυβόλου, στέρησε τον ήρωα αγωνιστή

από τα Ανώγεια, την Κρήτη, την οικογένεια του.

Και σήμερα όλοι εμείς

εδώ στην εκκλησία του Καπετάνιου μου του Αη Γιώργη, εδώ στο Μεϊντάνη

που καθημερινά τον ανταμώνουμε μέσα από το μάρμαρο της προτομής του,

όλοι εμείς,

έχουμε την υποχρέωση να του πούμε πως νιώθουμε

στα μέσα μας, στις καρδιές και στο μυαλό μας, το ευχαριστώ που του αξίζει.

Γιατί ο Στεφανογιάννης, ο Ιωάννης Δραμουντάνης, ο Ανωγειανός,

δίδαξε από τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο

μέχρι και την ώρα που δολοφονημένος πετούσε προς την ελευθερία του ουρανού μας στο 2ο Παγκόσμιο πόλεμο,

μετά από αντίσταση στους κατακτητές,

ότι όταν αγαπάς δεν πρέπει να έχεις αγάπη κομματιασμένη.

Όταν αγαπάς, αδέρφια μου,

αγαπάς τη γη σου, τις θάλασσές σου, τον ουρανό, τον τόπο σου,

αγαπάς τη σημαία σου, την οικογένεια σου, αγαπάς την πίστη σου,

το Θεό το χριστό, την Παναγιά μας,

όταν αγαπάς, αγαπάς τους ανθρώπους,

αγαπάς τον ιδρώτα, κάθε στιγμή του αγώνα για ζωή, για επιβίωση,

για συμπόρευση με τους γύρω σου.

Όταν αγαπάς δε γίνεται να μη ματώνεις.

Δεν υπάρχει αγάπη δίχως δάκρυ, μήτε πατρίδα χωρίς σημαία στο πιο ψηλό σημείο.

Δεν υπάρχει αγάπη

όταν δεν περιφρουρείς, δεν προστατεύεις το προσωπικό σου παράδεισο

που δεν μπορεί να είναι άλλος

από τον τόπο που γεννιέσαι, που παίζεις, που ερωτεύεσαι που γεννάς,

που αγκαλιάζεις που σηκώνεις ψηλά τα παιδιά σου,

που σκεπάζεις με το χώμα τους γερόντους σου, που φυτεύεις τον βασιλικό

και γεύεσαι την ελιά και τους καρπούς της φύσης.

Όταν αγαπάς όπως αγάπησε ο Στεφανογιάννης, την Πατρίδα του

δε νοιάζεσαι να αρέσεις στους ανθρώπους. Νοιάζεσαι να αρέσεις του Θεού,

να σου χαμογελούν τα όρη και να σε φυλά ο φλοίσβος της θάλασσας.

Νοιάζεσαι να ακούγεται δυνατά όταν λες

Είμαι Έλληνας, Είμαι κρητικός.

Νοιάζεσαι να υπάρχει η δική σου αλήθεια μέσα από τον δικό σου αγώνα.

Γιατί είμαι σίγουρος ότι αν ζούσε σήμερα ο Δραμουντάνης

θα συμφωνούσε απόλυτα με τον Καζαντζάκη που έλεγε ότι

πρέπει να αγωνιζόμαστε, να επιμένουμε στην αλήθεια μας,

ότι κι αν γίνει,

να μην καταδεχτούμε ποτέ το ψέμα γιατί το ψέμα σε κάνει δούλο.

Ένας ελεύθερος άνθρωπος λέει πάντα την αλήθεια,

ζει πάντα αγωνιζόμενος για την ελευθερία του.

Σεβαστέ μας υπουργε

καλέ μας Γιάννη, αδέρφια μου φίλοι, συντοπίτες. Δήμαρχοι.

Είμαστε ελεύθεροι όταν υπάρχουν αξίες,

που για αυτές έδωσε τη ζωή του ο Στεφανογιάννης.

Όταν λέμε αξία, δεν μιλάμε για χρήμα και αγορά. Αυτό ας διδάξουμε στα παιδιά μας.

Μιλάμε για τις αξίες που στηρίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, η οποία πλήττεται κυρίως σήμερα πια, από τη στέρηση της Ελπίδας.

Κι η ελπίδα πεθαίνει όταν σβύνει η μνήμη.

Όταν σταματήσει η γνώση, η μόρφωση, η διδαχή της ιστορίας.

Ο Στεφανογιάννης, θα δάκρυζε αν σήμερα έβλεπε ότι δυσκολευόμαστε να διδάξουμε στα παιδιά μας για τις αλησμόνητες πατρίδες, για τη διχοτόμηση και κατοχή της Κύπρου, για τη Γενοκτονία των Ποντίων,

για τα ολοκαυτώματα όπως των Ανωγείων, του Καλλικράτη, της Καντάνου και όλων των περιοχών που οι κατακτητές ισοπέδωσαν στάχτη και αίμα.

Θα δάκρυζε

αν βίωνε ότι οι εκκλησιές μας δε λειτουργούνται όλες,

ότι τα έθιμα και οι παραδόσεις μας αδυνατίζουν, ότι ο θεσμός της οικογένειας βάλλεται

και πως ο μεγαλύτερος εχθρός του ωραίου είναι το μοντέρνο.

Είμαι σίγουρος αδέρφια μου, ότι για κάθε ήρωα Στεφανογιάννη, οφείλουμε ως κοινωνίες να αποδίδουμε χιλιάδες άξιους νέους και νέες

όλοι τους ικανοί να κρατήσουν ψηλά την πατρίδα μας,

αλέκιαστοι από τους βούρκους των πονηρών καιρών και ενός μοντερνισμού

που δεν νοιάζεται για τον άνθρωπο αλλά για την ασυδοσία των πολλών κλικ,

των απρόσωπων λάικ και των πατρίδων χωρίς σύνορα και χωρίς ταυτότητες

πολιτιστικές, ανθρώπινες, εθνικές.

Τιμή στον Γιάννη Δραμουντάνη, στο Στεφανογιάννη που ζει στις καρδιές μας

και στολίζουν οι αγώνες του, τον τόπο μας.

Να είστε όλοι σας με υγεία,

να πορεύεσθε με Χριστό

κρατώντας γερά στις χούφτες σας,

χωρίς να φοβάστε τίποτα

λιβάνι και βασιλικό.

Πηγή: anogi.gr

Keywords
ανωγεια, γεωργιου, δοξα, θυσια, τιμη, γιαννης κεφαλογιαννης, ΠΑΣΟΚ, κρητη, μνήμη, δραση, χρεος, ναζι, ελλαδα, κυπρος, κινηση στους δρομους, βιογραφικο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αξια, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, φωτια, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εθνικος υμνος, νικος ξυλουρης, δυνατα, μνήμη, φλοισβος, γνωση, γυναικα, γωνιες, θαρρος, θρυλος, κυπρου, λυρα, ξυλουρης, ρεθυμνο, σημερινη, σωκρατης, υγεια, ψεμα, ωρα, αγαπη, αγορα, αγωνες, αθανασια, αιμα, αξιζει, ανθρωπος, ανυποτακτος, αυτοπεποιθηση, βγαινει, βλεμμα, γεγονοτα, γινει, γινεται, δεος, δυναμη, δικη, δωρο, εγινε, εθιμα, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, ελευθερια, ελια, ελπιδα, εποχη, εχθρος, ζωη, ζωης, ζωνιανα, η δικη, υφυπουργος, η φωνη, ομιλια, μηνυματα, μπλοκο, μυαλο, ναζι, ομαδα, παντα, οικογενεια, ονομα, ορη, οτι αξιζει, παιδι, παιδια, πεθανε, πιστη, πολιτεια, σαρρης, ριπη, σελιδες, σιγουρος, συνεχεια, σειρα, ισχυρος, φυλα, φωνη, χηρα, χωμα, χρημα, χαρα, ιωαννης, κωνσταντινος, εκκλησιες, φιλοι, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερα, υμνος, καρδιες, κυριακη, μπροστα, ογκο, σημαια, θαλασσες, ξεκινησε, χερια, ψυχες
Τυχαία Θέματα