Στα Χανιά το μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford» (φωτο)

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford» βρίσκεται ήδη σταθμευμένο στην αμερικανική βάση της Σούδας, στον προβλήτα Κ-14.

Πρόκειται για το νεότερο και μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει στη Σούδα μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.

Στις 8 Οκτωβρίου 2023, την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, οδήγησε την ομάδα του αεροπλανοφόρου

Gerald R. Ford στην Ανατολική Μεσόγειο «για να ενισχύσει τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής».

Μαζί με το αεροπλανοφόρο, η ομάδα περιλαμβάνει το καταδρομικό Normandy και τα αντιτορπιλικά Ramage, Carney, Roosevelt και Thomas Hudner.

Φωτογραφίες από την είσοδο του αεροπλανοφόρου στον κόλπο της Σούδας:

Φωτογραφίες: Σταύρος Βιρβιδάκης

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων εξέφρασε την έντονη ανησυχία της, δηλώνοντας ότι είναι ανεπιθύμητη η παρουσία του αεροπλανοφόρου στα Χανιά.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν αποφασιστικά το Ισραήλ και γι’ αυτό συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις με αεροπορικές, ναυτικές και ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αποστέλλουν μεγάλα φορτία πυραύλων, διεξάγουν ηλεκτρονικό πόλεμο, αξιοποιούν τα πιο σύγχρονα αεροπλανοφόρα τους, που κατακλύζουν την Ανατολική Μεσόγειο, με τη βάση της Σούδας να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Έχουν βαριές ευθύνες όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, αφού παίζουν με τη φωτιά του πολέμου, συναινούν σε σχεδιασμούς που σπέρνουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τραγικό απολογισμό χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Στηρίζουν στην πράξη την κλιμάκωση προς έναν πιο μεγάλο πόλεμο στην περιοχή που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε γενίκευση».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, USS Gerald Ford,chania, USS Gerald Ford