Σεισμός στην Ταϊβάν: Γιατί δεν έπεσε ο ουρανοξύστης 101 ορόφων – Η τεράστια μπάλα που τον κράτησε όρθιο

Τα απόκοσμα πλάνα από την περιοχή δείχνουν τον «Ταϊπέι 101» τον γνωστό ουρανοξύστη στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, αξίας 1,8 δισεκατομμυρίου δολαρίων – να κουνιέται απαλά, σαν ένα ραβδί στο αεράκι.

Μπορεί άλλα κτίρια να κατέρρευσαν ή να έγειραν σε σημείο που να θυμίζουν τον Πύργο της Πίζας, αλλά ο ουρανοξύστης με τους 101 ορόφους πάνω από την γη και τους ακόμα πέντε υπόγειους, έμεινε ανέπαφος.

Με ύψος 1.671 πόδια, το κτίριο είναι εξοπλισμένο με μια έξυπνη λύση που μειώνει τη συνολική

ταλάντωσή του κατά 40%, στην διάρκεια των σεισμών, αλλά και των ανέμων. Μια χρυσή σε εμφάνιση, σφαίρα 660 τόνων που ονομάζεται “συντονισμένος αποσβεστήρας μάζας” κρέμεται στο εσωτερικό του κτιρίου από τον 92ο όροφο. Μοιάζει σαν ένα εσωτερικό εκκρεμές.

Καθώς το κτίριο κινείται προς μια κατεύθυνση, η ατσάλινη σφαίρα κινείται προς την αντίθετη και διατηρεί έτσι τη συνολική ισορροπία του κτιρίου.

Εάν ο άνεμος ή η δύναμη ενός σεισμού ωθήσει τον πύργο προς τα δεξιά, η σφαίρα θα παράσχει μια άμεση και ίση δύναμη προς τα αριστερά, ακυρώνοντας την αρχική κίνηση. Έτσι παρά το ότι ο ουρανοξύστης ταλαντεύεται, δεν ανατρέπεται ούτε γκρεμίζεται.

Οι εξηγήσεις του καθηγητή Γιαραλή

Είναι αυτό που είναι γνωστό ως “παθητικό σύστημα απόσβεσης”, που σημαίνει ότι λειτουργεί χωρίς καμία εξωτερική δύναμη ή έλεγχο – μόνο με τη βαρύτητα και την κίνηση του κτιρίου. Εν τω μεταξύ, υδραυλικά έμβολα (στην ουσία είναι τεράστια αμορτισέρ) κάτω από την τεράστια σφαίρα απορροφούν και διαχέουν την ενέργεια ως θερμότητα.

Ο δρ Αγαθοκλής Γιαραλής, καθηγητής δομικής δυναμικής στο City, University of London, περιέγραψε την έξυπνη σφαιρική συσκευή “σαν εκκρεμές”. «Αυτή η χαλύβδινη σφαίρα στηρίζεται σε διατάξεις απόσβεσης οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να αποσβένουν τη σχετική κίνηση ταλάντωσης μεταξύ της δομής και της σφαίρας. Λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που λειτουργούν τα αμορτισέρ στις αναρτήσεις των αυτοκινήτων’, δήλωσε ο κ. Γιαραλής, στην MailOnline.

Αν και είναι περίεργο να βλέπεις ένα κτίριο να ταλαντεύεται, οι σύγχρονοι ουρανοξύστες είναι κατασκευασμένοι για να είναι ευέλικτοι, ειδικά σε σεισμογενείς ζώνες όπως η Ταϊβάν.
Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα είναι ελαστικά, πράγμα που σημαίνει ότι τεντώνονται ή συστέλλονται ανάλογα με τα μεταβαλλόμενα φορτία που ασκούνται σε αυτά”, δήλωσε στη MailOnline ο καθηγητής Antony Darby του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Bath.

“Το μέγεθος αυτής της παραμόρφωσης σε ένα μεμονωμένο στοιχείο (π.χ. δοκός ή κολώνα) είναι πολύ μικρό, αλλά όταν το πολλαπλασιάζετε σε όλα τα στοιχεία ενός ψηλού κτιρίου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές πλευρικές μετακινήσεις. Αυτές οι κινήσεις δεν είναι επικίνδυνες για την ίδια την κατασκευή, αλλά, αν είναι υπερβολικές, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία τους ενοίκους.’

Πώς κτίστηκε ο ουρανοξύστης

Η κατασκευή του Taipei 101 ξεκίνησε το 1999 και ολοκληρώθηκε εγκαίρως για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2004, οπότε και άνοιξε τελικά το κτίριο, για το κοινό. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με βλαστό μπαμπού που υψώνεται προς τα πάνω σε οκτώ τμήματα – μοιάζει με μια σειρά τετράγωνων κουβαριών στοιβαγμένων το ένα πάνω στο άλλο.

Σε κάθε όροφο τοποθετήθηκαν χαλύβδινα “δοκάρια” στήριξης που ξεκινούν από τον πυρήνα του κτιρίου και καταλήγουν στις εξωτερικές κολόνες του, ώστε να αυξηθεί η ακαμψία του πύργου.
Ενώ άλλα ψηλά κτίρια κρατούν κρυμμένους τους συντονισμένους αποσβεστήρες μάζας, ο αποσβεστήρας μάζας του Taipei 101 είναι ορατός στους επισκέπτες από τον 88ο έως τον 92ο όροφο, καθιστώντας τον κάτι σαν τουριστικό αξιοθέατο.

Οι τουρίστες έχουν μάλιστα κινηματογραφήσει την κίνηση της σφαίρας κατά τη διάρκεια προηγούμενων σεισμών, οι οποίοι είναι συχνό φαινόμενο στο νησί.

Η Ταϊβάν είναι μια χώρα ιδιαίτερα επιρρεπής σε σεισμούς, επειδή βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες – η πλάκα της Φιλιππινέζικης Θάλασσας και η Ευρασιατική πλάκα.

Ισχυρή σεισμική δραστηριότητα μπορεί να εντοπιστεί κατά μήκος των συνόρων των τεκτονικών πλακών, οι οποίες τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας σεισμούς.
Ωστόσο, η ετοιμότητα της Ταϊβάν για σεισμούς είναι “από τις πιο προηγμένες στον κόσμο”, σύμφωνα με τον Στίβεν Γκάο, σεισμολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι.

Το νησί έχει εφαρμόσει αυστηρούς οικοδομικούς κώδικες, έχει ένα σεισμολογικό δίκτυο παγκόσμιας κλάσης και εφαρμόζει εκτεταμένες εκστρατείες εκπαίδευσης του κοινού για την ασφάλεια από τους σεισμούς”, είπε.

Ο απολογισμός

Μέχρι στιγμής ο ισχυρότερος σεισμός της Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια, ο σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο εννέα ανθρώπων, ενώ άλλοι 50 αγνοούνται. Οι διασώστες αναμένουν ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών και των νεκρών θα αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η αναζήτηση των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν από τον σεισμό.

Ο σεισμός και οι μετασεισμοί προκάλεσαν επίσης 24 κατολισθήσεις και ζημιές σε 35 δρόμους, γέφυρες και σήραγγες, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.
Η υπηρεσία παρακολούθησης σεισμών της Ταϊβάν ανέφερε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,2 βαθμών, ενώ το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) τον τοποθετεί στα 7,4 βαθμούς.

enikos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα