Πρώην εκκλησιαστική σχολή Άγ. Ματθαίου: «Είναι στο χέρι της Εκκλησίας η συνεργασία» – Γιατί «ναυάγησε» η δημιουργία Πειραματικού Λυκείου

Τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ της ΙΜΚΑ και του δήμου Χανίων για τη δημιουργία Πειραματικού Λυκείου στην πρώην Εκκλησιαστική Σχολή του Αγίου Ματθαίου ζήτησε με ερώτησή της η επικεφαλής του συνδυασμού «Όνειρο είναι τα Χανιά», κατά τη διαδικασία λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.

Η κα Μανιμανάκη στην ερώτησή της, αναφερόμενη στην τοποθέτηση του δημάρχου περί κτιριακών προβλημάτων που εμπόδισαν τη δημιουργία του λυκείου, ζήτησε σήμερα με λεπτομέρειες να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για τους λόγους

του «ναυαγίου» και κάλεσε τον δήμαρχο επιπλέον να απαντήσει αν είχε ποτέ τεθεί θέμα κοινωνικής στέγης στην πρώην εκκλησιαστική σχολή.

Ειδικότερα στην ερώτησή της η κα Μανιμανάκη τονίζει: «Αναφέρθηκε στην εισήγηση του δημάρχου ότι “δεν είναι επί του παρόντος να αναφερθούν τα κτιριακά προβλήματα στον Άγιο Ματθαίο που εμπόδισαν την πιθανή δημιουργία Πειραματικού Λυκείου”. Επειδή εμείς στο δημοτικό συμβούλιο δεν θέλουμε να κάνουμε κατάχρηση πολύτιμου χρόνου με άστοχες και παρατεταμένες τοποθετήσεις, θα θέλαμε σήμερα στη λογοδοσία να μας απαντήσετε με λεπτομέρειες γιατί δεν υπήρξε συμφωνία με την Μητρόπολη για τη δημιουργία Πειραματικού Λυκείου στην πρώην Εκκλησιαστική Σχολή του Αγίου Ματθαίου και αν πότε τέθηκε το θέμα της κοινωνικής στέγης στον συγκεκριμένο χώρο, που εσείς θέσατε για πρώτη φορά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.»

Στην τοποθέτησή της μάλιστα, η κα Μανιμανάκη ανέφερε ότι «χάθηκε από τον δήμο Χανίων, πολύτιμος χρόνος καθώς ενώ υπήρξε συμφωνία του κ. Διγαλάκη με τη Μητρόπολη και υπήρξε χρηματοδότηση, ο δήμος καθυστέρησε και δεν απάντησε τότε για τη δημιουργία Πειραματικού Λυκείου».

Ήταν τεχνικά δύσκολο

Όπως απάντησε ο αντιδήμαρχος παιδείας, Αντώνης Βαρδάκης: «Από τη στιγμή που κλείνει ένας σχολικός χώρος, για να ξανανοίξει πρέπει να πληρούνται οι τελευταίες προδιαγραφές που ορίζει το υπουργείο Παιδείας.» Όπως είπε, έγινε αυτοψία στο κτίριο που λειτουργούσε παλιά ως διδακτήριο στον Άγιο Ματθαίο. Μετά την αυτοψία η τεχνική υπηρεσία κατέληξε ότι για να γίνει διαμόρφωση στον χώρο της πρώην εκκλησιαστικής σχολής έπρεπε να γίνει αποχαρακτηρισμός ακινήτου, να γίνει στατική μελέτη και να αντιμετωπιστούν και άλλα προβλήματα που αφορούσαν στον αύλειο χώρο, στις τουαλέτες, την πυρασφάλεια κ.ά. Έπρεπε να γίνουν καινούριες μηχανικές και στατικές μελέτες, να βρεθεί η χρηματοδότηση και να γίνει δημοπράτηση. Όλα αυτά διαρκούν το λιγότερο μια 5ετία με 7ετία, κατέληξε ο κ. Βαρδάκης.

«Είναι στο χέρι της Εκκλησίας»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, είπε μεταξύ άλλων, ότι τα κτίρια στον Άγιο Ματθαίο δεν έγιναν πειραματικό σχολείο επειδή τεχνικά και διαδικαστικά ήταν αδύνατο.

Ως προς το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας που ανέφερε στην ερώτησή της η κα. Μανιμανάκη, ο δήμαρχος Χανίων είπε ότι ετέθηκε στη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα και σταδιακά βρίσκουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτή η συζήτηση είχε γίνει για τα 4 ακίνητα του Αγίου Ονουφρίου και συνεχίστηκε για το κτίριο του Άγιου Ματθαίου.

«Η διακήρυξη του διαγωνισμού αιφνιδίασε το σύνολο της κοινωνίας» όπως είπε συμπληρώνοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί η συνεργασία δήμου και εκκλησίας προκειμένου ο χώρος να γίνει κοινωνική κατοικία με χαμηλό μίσθωμα. «Οι εξελίξεις εφόσον το αποφασίσει η Εκκλησία θα μπορούσαν να είναι θετικές. Είναι στο χέρι της Εκκλησίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρώην, Ματθαίου, Είναι, Εκκλησίας, Πειραματικού Λυκείου,proin, matthaiou, einai, ekklisias, peiramatikou lykeiou