Πώς επηρεάζει το σωματικό βάρος τις αναρρωτικές άδειες που θα πάρουμε

Οι άνθρωποι που διαθέτουν περιττά κιλά έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να χρειασθούν αναρρωτική άδεια, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη. Μάλιστα όσο περισσότερο ζυγίζουν, τόσο πιθανότερο είναι να χρειασθούν άδεια για λόγους υγείας.

Η αναρρωτική άδεια των υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών μπορεί επίσης να είναι πιο παρατεταμένη, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 122.598 εθελοντές σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Οι εθελοντές αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των 147 εκατομμυρίων εργαζομένων που έχουν οι χώρες αυτές.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν είχαν πάρει αναρρωτική άδεια οι συμμετέχοντες στη μελέτη τους. Ύστερα εξέτασαν πόσοι απ’ όσους είχαν απουσιάσει για λόγους υγείας, είχαν λείψει από την εργασία τους για περισσότερες από 7 ημέρες τους τελευταίους 12 μήνες.

Όπως διαπίστωσαν, οι πιθανότητες να χρειασθεί ένας εργαζόμενος αναρρωτική άδεια επηρεάζονταν από τον δείκτη μάζας σώματός του (ΔΜΣ). Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν σωματικό βάρος σε κιλά (kg) με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (m2).

Οι τιμές από 18,5 έως 24,9 σημαίνουν φυσιολογικό βάρος. Από 25 έως 29,9 σημαίνουν υπέρβαρο άτομο. Από 30 και πάνω αρχίζει η παχυσαρκία, η οποία αλλάζει βαθμό ανά 5 μονάδες (Α’ βαθμού και Β’ βαθμού μέχρι το 39,9). Μετά το 40 είναι νοσογόνος παχυσαρκία.

Τα ευρήματα

Όπως έδειξε η μελέτη, σε σύγκριση με τους εθελοντές που είχαν φυσιολογικό βάρος, εκείνοι που είχαν περιττά κιλά είχαν κατά μέσον όρο:

12% περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν αναρρωτική άδεια αν ήσαν υπέρβαροι36% περισσότερες πιθανότητες αν είχαν Α’ βαθμού παχυσαρκία (ΔΜΣ από 30 έως 34,9)61% περισσότερες πιθανότητες αν είχαν Β’ βαθμού παχυσαρκία (ΔΜΣ από 35 έως 39,9)Υπερδιπλάσιες πιθανότητες (2,47 φορές περισσότερες) εάν είχαν νοσογόνο παχυσαρκία

Στην υποομάδα των συμμετεχόντων που απουσίασαν επί περισσότερες από 7 ημέρες τους τελευταίους 12 μήνες, ο ΔΜΣ αύξανε τις πιθανότητες να ζητηθεί παρατεταμένη αναρρωτική άδεια κατά μέσον όρο:

22% στους υπέρβαρους συμμετέχοντες38% στους πάσχοντες από Α’ βαθμού παχυσαρκία52% στους πάσχοντες από Β’ βαθμού παχυσαρκία2,21 φορές στους πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκίαΥπέρβαροι και παχύσαρκοι 2 στους 3

Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν σήμερα στο 31oΕυρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO 2024) στη Βενετία. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση (journal) μετά από ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η κατανόηση των δυνητικών οικονομικών επιπτώσεων που έχουν τα περιττά κιλά είναι πολύ σημαντική για τον σχεδιασμό των πολιτικών Υγείας. Και αυτό διότι ήδη το 53% του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης είναι υπέρβαρο και το 16% παχύσαρκο.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στο τρίτο κύμα της Ευρωπαϊκής Έρευνας Υγείας (EHIS 3) που συνέκρινε την υγεία και την χρήση των υπηρεσιών Υγείας στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τα περισσότερα στοιχεία της έρευνας είχαν συλλεχθεί το 2019.

iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα