Πολυτεχνείο Κρήτης: Άνοιξε η πρώην Γαλλική σχολή με το Οριζόντιο Εργαστήριο Καινοτομίας (φωτο – βίντεο)

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το κτίριο της πρώην Γαλλικής σχολής στην Χαλέπα Χανίων το οποίο – ως γνωστόν – ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, άνοιξε τις πύλες του.

Η δυνατότητα αυτή δόθηκε όταν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης ανακαινίστηκαν οι χώροι του ισογείου και φιλοξενείται το Οριζόντιο Εργαστήριο Καινοτομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης “TUC Innovation

Lab” το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου.

Πρόκειται για ένα ανοικτό εργαστήριο δημιουργίας καινοτόμων πρωτοτύπων, πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής, όπως 3D printers, 3D scanners, CNC machines, laser cutters, plasma cutters, VR & AR sets, microcontrollers, IoT equipment, κ.α., προσφέροντας το κατάλληλο περιβάλλον καινοτομίας, εκπαίδευσης, αλληλεπίδρασης και δημιουργικότητας.

Ο νέος αυτός  χώρος δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία στα μέλη του Πολυτεχνείου Κρήτης, στους μαθητές που καινοτομούν στην περιοχή, αλλά και στους Χανιώτες επιχειρηματίες να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα, παρέχοντας τους τα κατάλληλα εργαλεία, την τεχνογνωσία και τις απαραίτητες υποδομές, ενισχύοντας έτσι την επιστημονική συλλογικότητα, την επιχειρηματική ωρίμανση και την αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχαήλ Ζερβάκης, η φιλοξενία του Εργαστηρίου δεν αλλάζει την απόφαση για δημιουργία στο κτίριο ενός Λαογραφικού μουσείου. Ο κ. Πρύτανης διευκρίνισε ότι μετά την ανακαίνιση και του ορόφου, εκεί θα στεγαστεί εν μέρει το Λαογραφικό μουσείο το οποίο αργότερα θα επεκταθεί σε ολόκληρο το κτίριο της πρώην Γαλλικής σχολής μαζί με εκθέματα τεχνολογικής καινοτομίας.

«Το απώτερο σκεπτικό είναι ότι η Γαλλική σχολή θα φιλοξενήσει το εργαστήριο ενώ στον όροφο θα δέσουμε την τεχνολογική καινοτομία και την λαογραφική μας παράδοση.Έχοντας στόχο την ίδρυση Τεχνολογικού πάρκου στην Πολυτεχνειούπολη, η διαδικασία αυτή θα μεταφερθεί εκεί και εδώ ο χώρος θα παραμείνει πλήρως ως Λαογραφικό μουσείο μαζί με τεχνολογικά επιτεύγματα…» είπε ο κ. Ζερβάκης.

Το εργαστήριο ήταν ένα όνειρο πολλών ετών…..ένας χώρος ανοιχτός στους φοιτητές και στην κοινωνία….ένας τόπος όπου μπορούν να εστιάσουν συνεργασίες με στόχο την ένταξη σε μια διαδικασία έρευνας, δημιουργικότητας καινοτόμων ιδεών και στην πράξη, ανέφερε ο Αντιπρύτανης του ιδρύματος Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης.

Είναι το πρώτο εργαστήριο με αυτή την ανοιχτή μορφή στην Κρήτη επεσήμανε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου καθηγητής Παναγιώτης Παρτσινέβελος, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο πως θα λειτουργήσει το Εργαστήριο τόσο σε ότι αφορά στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στην Χανιώτικη επιχειρηματική κοινότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα