Παραδοσιακά γλέντια στην Κρήτη

Ο Αύγουστος είναι γνωστός ως ο μήνας των πανηγυριών, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας. Εάν έχετε όμως την τύχη να βρεθείτε στη γενέτειρα της τσικουδιάς την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, τότε θα ανταμειφθείτε δεόντως με περισσότερα από 40 πανηγύρια, γλέντια και γιορτές όλων των ειδών.

Κάθε μικρό χωριό της Κρήτης

διοργανώνει και από ένα πανηγύρι από τη 15η του Αυγούστου μέχρι και 4 με 5 μέρες μετά. Όλο το νησί λοιπόν μοιάζει με μια μεγάλη γιορτή και σας προσκαλεί να γίνετε μέρος της.

Ποια γλέντια όμως και πανηγύρια αξίζουν ιδιαίτερα την προσοχή σου και δεν πρέπει να τα χάσεις;

Πανηγύρια του Αυγούστου

Συγκεκριμένα, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου ξεχωρίζουν 3 πανηγύρια και 3 γιορτές. Τα πανηγύρια λαμβάνουν χώρα στο Λασίθι, δύο από αυτά είναι ολοήμερα και ξεκινούν συνήθως από νωρίς το πρωί, ενώ το άλλο αποτελεί αναβίωση των πατροπαράδοτων Κρητικών πανηγυριών.

Στο Σίτανο Σητείας λοιπόν, στο Πασπόρι Σητείας και στο Ψυχρό Αγίου Ιωάννη θα βρείτε ζωντανή μουσική η οποία θα σας συνοδεύει για ώρες στους χορούς σας. Δοκίμασε παραδοσιακά φαγητά τα οποία έχουν ψήσει οι γυναίκες της περιοχής και πιείτε Κρητική ρακί απολαμβάνοντας τις διακοπές σου!

Την ίδια μέρα όμως διοργανώνονται και 3 γιορτές: αυτή της Ρακής, της Γραβιέρας και ένα Βιαννιώτικο γλέντι. Σε κάθε μία από αυτές υπάρχει ζωντανή μουσική, φαγητό και υπάρχει κάποια τιμή εισόδου. Και τα 3 ξεκινούν βραδινές ώρες.

Στο Λασίθι τις επόμενες μέρες διεξάγεται παραδοσιακό ζύμωμα ψωμιού από πολιτιστικούς συλλόγους και υπάρχουν πληθώρα γιορτών στις οποίες μπορείτε να παρευρεθείς. Κάποιες από αυτές είναι η Γιορτή του Ξυνόχορτου, της Σταφίδας, του Καρυδιού, του Τρυγητού, του Φτάζυμου και του Καλιτσουνιού.

Έτσι και αλλιώς η Κρήτη, εκτός από τα πανηγύρια της τους καλοκαιρινούς μήνες, φημίζεται για την νυχτερινή της διασκέδαση και τον υπόλοιπο χρόνο. Για αυτό είναι ένας ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή!

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη νυχτερινή ζωή της Κρήτης.

Ποιοι είναι όμως κάποιοι απαραίτητοι ¨κανόνες συμπεριφοράς¨;

Οι κρητικοί είναι από τους πιο φιλόξενους ανθρώπους που θα γνωρίσεις. Σε κάνουν να νιώθεις λες και βρίσκεσαι στο σπίτι σου!

Για αυτό υπάρχουν κάποιοι χρυσοί «κανόνες» τους οποίους αν ακολουθήσεις η εμπειρία σου στην Κρήτη θα γίνει ακόμη πιο ξεχωριστή.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή… Στους Κρητικούς αρέσει πολύ να κερνάνε. Είναι ένας από τους τρόπους τους να σε περιποιηθούν. Μην τους το αρνηθείς.

Το κέρασμα αυτό μπορεί να είναι από ένα ποτήρι ρακί μέχρι και ντόπιο κρέας. Δέξου το με ένα χαμόγελο και ευχαρίστησέ τους. Σίγουρα θα χαρούν πολύ περισσότερο και από εσένα τον ίδιο που το πήρες.

Με τόσα πανηγύρια πρέπει να έχεις ήδη καταλάβει ότι κυλάει στο αίμα τους ο χορός. Όταν λοιπόν σου προτείνει κάποιος να χορέψετε παραδοσιακούς χορούς, μην απορρίψεις την πρόταση. Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τα βήματα (θα τα μάθεις στην πορεία μην ανησυχείς) ή αν είσαι κουρασμένος από την εξερεύνηση της πόλης, να χορέψεις με κάποιον ντόπιο είναι μια διαφορετική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη.

Τελευταία συμβουλή και ίσως και η πιο σημαντική… Μετά από πανηγύρια συνήθως σερβίρουν μακαρόνια με ανθότυρο ώστε να βοηθήσουν το στομάχι μετά από την κατανάλωση του αλκοόλ.

Όχι μόνο θα κάνει μεγάλη διαφορά στο στομάχι σου και θα σε βοηθήσει στη συνέχεια, αλλά το έθιμο λέει πως όποιος αρνείται το πιάτο αυτό φεύγει με τα μακαρόνια στις τσέπες… Εμείς σε προειδοποιήσαμε!

Τα Κρητικά γλέντια είναι μια εμπειρία ζωής την οποία κάποιος σίγουρα θα πρέπει να ζήσει έστω και μία φορά στη ζωή του. Όχι μόνο παρατηρείς τα ήθη και τα έθιμα ενός πολιτισμού μέσα από αυτά, αλλά καταφέρνεις να γίνεις μια πολύ μεγάλη παρέα και ενώ μπορεί να είστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων να περάσετε μια μοναδική βραδιά ευτυχίας, χορού και γέλιου.

Για αυτό μην χάνετε ούτε λεπτό! Κλείστε αμέσως τα εισιτήρια και τη διαμονή σας και δημιουργήστε αναμνήσεις που θα θυμάστε μια ολόκληρη ζωή…

Keywords
Τυχαία Θέματα