Ομόφωνο «Όχι» στο πυρηνελαιουργείο των Κεραμιών από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων

Σύσσωμο στάθηκε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, απέναντι στη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου στα Κεραμιών που στο μακρινό αλλά και κοντινό παρελθόν έχει απασχολήσει αρκετές φορές τόσο για την μόλυνση που προκαλεί από τα υπολείμματα και τους κατσίγαρους που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, όσο και για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί. Θυμίζουμε ότι υπολείμματά του κατέληγαν στο φαράγγι του Κυκλάμινου (φωτο).

Το δημοτικό συμβούλιο

Χανίων εξέφρασε την ομόφωνη αντίθεσή του στη λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης γνωμοδοτώντας κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβάλλει η μονάδα προκειμένου να πάρει άδεια να λειτουργήσει.

Κατά τη συνεδρίαση, κάτοικοι των Κεραμιών που αντιτίθενται στη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου αναφέρθηκαν στις παραβάσεις που διαπράττει διαχρονικά η συγκεκριμένη μονάδα με ασύλληπτες συνέπειες στο περιβάλλον και αψηφώντας κάθε νόμο και κανόνα.

Κατηγορηματικός σε όλους τους τόνους ήταν ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης στη δική του τοποθέτηση. Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε σε σωρεία παραβάσεων και μη συμμόρφωσης της επιχείρησης ενώ τόνισε ότι στην ΜΠΕ επικαλείται ψευδή στοιχεία για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της η συγκεκριμένη μονάδα. Μάλιστα, όπως είπε: «Όποιος κινηθεί στο φαράγγι του Κυκλάμινου, θα δει ακόμα και τώρα τις συνέπειες της ασυδοσίας του συγκεκριμένου εργοστασίου.»

Το «όχι» του τοπικού συμβουλίου Παπαδιανών

Να σημειώσουμε ότι αρνητική γνωμοδότηση είχε εκδώσει και το τοπικό συμβούλιο Παπαδιανών. Στη σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρεται:

«Τα όρια των οικισμών Παναγιάς και Αχλάδων δεν είναι αυτά που περιγράφονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το εργοστάσιο βρίσκεται πιο κοντά στους παραπάνω οικισμούς. Δεν τηρούνται λοιπόν οι αποστάσεις που ορίζει ο νόμος και δεν υπάρχει καθόλου στο σχέδιο και ο οικισμός των Χωραφιανών ο οποίος βρίσκεται και πιο κοντά.

Επίσης το συγκεκριμένο εργοστάσιο όταν λειτουργούσε στο παρελθόν δημιούργησε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα από από τη διαρροή των νερόλαδων που κατέληγαν στο φαράγγι του “Κυκλάμινου” και μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Για τους παραπάνω λόγους εισηγούμαι αρνητικά»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ομόφωνο Όχι, Κεραμειών, Χανίων,omofono ochi, kerameion, chanion