Όχι στην περιβαλλοντική μελέτη για το πυρηνελαιουργείο στα Κεραμειά από το τοπικό συμβούλιο

Αρνητικό είναι το Τοπικό Συμβούλιο Παπαδιανών στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του πυρηνελαιουργείου που βρίσκεται στα Κεραμειά Χανίων. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν το πυρηνελαιουργείο είχε απασχολήσει αρκετές φορές τόσο για την ατμοσφαιρική ρύπανση που δημιουργούσε όσο κυρίως για την μόλυνση που προκαλούσε καθώς τα υπολείμματά του κατέληγαν στο φαράγγι του Κυκλάμινου (φωτο).

Οι εγκαταστάσεις ενοικιάστηκαν πρόσφατα από άλλη εταιρεία

η οποία αναλαμβάνει τη λειτουργία της επιχείρησης και σχεδιάζει να προχωρήσει σε μικρής έκτασης παρεμβάσεις στην υφιστάμενη εγκατάσταση. Με τη ΜΠΕ δεν προβλέπονται διαφοροποιήσεις ως προς τη δυναμικότητα της μονάδας ωστόσο ζητείται η ανανέωση και τροποποίηση των παλαιότερων περιβαλλοντικών όρων του πυρηνελαιουργείου.

Ειδικότερα, ως προς την παραγωγική διαδικασία προβλέπεται η προσθήκη μονάδας προεπεξεργασίας του διφασικού ελαιοπυρήνα (repasso) έτσι ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αέριες εκπομπές. Για τη διαχείριση των υγρών που προκύπτουν από την μονάδα repasso, αλλά και από τις άλλες πηγές υγρών αποβλήτων προβλέπεται η κατασκευή εδαφοδεξαμενών εξάτμισης σε γήπεδο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 400 m από το πυρηνελαιουργείο. Για τη μονάδα εξάτμισης έχει εκδοθεί από τη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης Βεβαίωση Χωροθέτησης.

Το «όχι» του τοπικού συμβουλίου Παπαδιανών

Στην απόφασή του τοπικό συμβούλιο εξηγεί τις ενστάσεις του αναφέροντας ότι:

«Τα όρια των οικισμών Παναγιάς και Αχλάδων δεν είναι αυτά που περιγράφονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το εργοστάσιο βρίσκεται πιο κοντά στους παραπάνω οικισμούς. Δεν τηρούνται λοιπόν οι αποστάσεις που ορίζει ο νόμος και δεν υπάρχει καθόλου στο σχέδιο και ο οικισμός των Χωραφιανών ο οποίος βρίσκεται και πιο κοντά.

Επίσης το συγκεκριμένο εργοστάσιο όταν λειτουργούσε στο παρελθόν δημιούργησε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα από από τη διαρροή των νερόλαδων που κατέληγαν στο φαράγγι του “Κυκλάμινου” και μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Για τους παραπάνω λόγους εισηγούμαι αρνητικά»

Να σημειωθεί ότι το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει η όχι την ΜΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κεραμειά,kerameia