Ο Δήμος Ρεθύμνης πιέζει για τη δημιουργία του Ειδικού Σχολείου στο χώρο του πρώην ΚΕΓΕ

Στην αιχμή των διεκδικήσεών του διατηρεί ο Δήμος Ρεθύμνης τη δημιουργία του Ειδικού Σχολείου στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ Ρεθύμνου, για τη στέγαση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕEΕΕΚ) και του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Ρεθύμνου (ΕΝΕΕΓΥΛ).

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο:

-είτε την ανέγερση μίας καινούργιας σχολικής μονάδας με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που θέτει το Υπουργείο Παιδείας,

κόστους 10 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, σύμφωνα με την πρόταση και το σχέδιο της δημοτικής αρχής

-είτε την ανακατασκευή του υπάρχοντος χώρου με την προσθήκη πέντε αιθουσών προκάτ, τελευταίας τεχνολογίας, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Εάν εξασφαλιστούν οι πηγές χρηματοδότησης, τότε θα προχωρήσει κανονικά το αρχικό πλάνο, για το νέο κτήριο, για το οποίο και πιέζει η δημοτική αρχή.

Μάλιστα, λίαν συντόμως αναμένεται συνάντηση του δημάρχου Γιώργη Μαρινάκη με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, αρμόδιο για όλα τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στον οποίο και θα τεθεί αναλυτικά το αίτημα.

Συμπερίληψη στην πράξη

Για την εκπαίδευση των ΑμεΑ, την καθημερινότητά τους και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας μίλησε στον TEAM FM 102 ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνης, Δημήτρης Τσαχάκης.

“Το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες μας” δήλωσε ο ίδιος.

Στάθηκε επίσης στις δυσκολίες που προκύπτουν στην καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία, εξαιτίας του υπερτουρισμού.

“Τα ΑμεΑ πλήττονται περισσότερο από αυτή την κατάσταση, ασφυκτιούν και δυσκολεύονται να βγουν από το σπίτι τους” επισήμανε ο κ. Τσαχάκης.

Ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του σωματείου του είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας στο φρούριο της Φορτέτζας, στα πρότυπα της Ακρόπολης.

Σοβαρά παραμένουν κι εφέτος τα κενά στην παράλληλη στήριξη. “Δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις στα θέματα της εκπαίδευσης” παρατήρησε ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνης.

Κάτι άλλο, σοβαρό το οποίο έθιξε και διαπιστώθηκε και προσφάτως, στις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές ήταν το φαινόμενο άνθρωποι με αναπηρία να ψηφίζουν στις αυλές, στους δρόμους, ακόμα και μέσα σε αυτοκίνητα, λόγω της δυσκολίας προσβασιμότητάς τους στα εκλογικά τμήματα.

Οι επαγγελματικές προοπτικές και ένταξη ΑμεΑ στην αγορά εργασίας είναι ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα. Εξίσου μεγάλο κεφάλαιο είναι η αποϊδρυματοποίηση και η αυτόνομη διαβίωση των ΑμεΑ.

“Η χώρα μας ελέγχεται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ. Χρειάζεται κάποια στιγμή, κι αυτή είναι η κατεύθυνση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, να πάμε σε μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας στην κοινότητα. Μιλάμε για συμπερίληψη…” υπογράμμισε ο κ. Τσαχάκης, προκρίνοντας “πρακτικές λύσεις”:

“Χρειάζονται Πρωτοβάθμιες Δομές Κοινωνικής Φροντίδας, όπως τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, όπως είναι τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, όπως είναι οι στέγες υποστηριζόμενης ή ανεξάρτητης ή αυτόνομης ή ημι-αυτόνομης διαβίωσης στην κοινότητα” υποστήριξε.

“Χαιρόμαστε που μπήκαμε σε ένα νέο στάδιο και μιλάμε για τη διαβίωση στην κοινότητα” σχολίασε, ευχόμενος την επιτάχυνση των δράσεων που θα βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με αναπηρία.

goodnet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα