Μανώλης Ντουντουλάκης: “H αποτυχία της Δημοτικής Αρχής Πλατανιά στην πράξη – Απαράδεκτες αυξήσεις στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για το 2024”

Η οικονομική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δε δικαιολογεί κανένα επιπρόσθετο βάρος στους Δημότες του Πλατανιά, αλλά αντίθετα ειδικά για το 2024 απαιτούμε μειώσεις, για να ελαφρυνθούν οι κάτοικοι του τόπου μας. Αυτό θα έπρεπε να ήταν το ζητούμενο σήμερα από μία Δημοτική Αρχή που θα σεβόταν τους Δημότες της – στην πράξη όχι μόνο στα λόγια. Την ίδια στιγμή ενώ θα έπρεπε ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία του Δήμου Πλατανιά, να έχει ουσιαστική παρουσία σε κάθε Διεθνή Έκθεση και να προβάλει τον τόπο μας – ο Δήμος Πλατανιά λάμπει δια της απουσίας του. Αφενός, αναιτιολόγητες αυξήσεις για τους Δημότες

χωρίς ανταπόδοση και αφετέρου δραματική έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής, ειδικά για τον τουρισμό, αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα στο Δήμο Πλατανιά.

Τέλη ηλεκτροφωτισμού & καθαριότητας 2024

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πλατανιά, η Δημοτική Αρχή πέρα από κάθε λογική ψήφισε αύξηση των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.

Για του λόγου το αληθές, οι αποδείξεις βρίσκονται στα ίδια τα στοιχεία που έδωσε η Δημοτική Αρχή:

Τα τετραγωνικά μέτρα των ηλεκτροδοτούμενων χώρων είναι 1.075.307 για οικίες και 617.696 για επαγγελματικές στέγες.Έσοδα προεκτιμώμενα 1.861.342€ από οικίες και έσοδα προεκτιμώμενα 2.386.052€ από επαγγελματικές στέγες, συνολικά 4.247.394€.Υπόλοιπο τρέχουσας χρήσης 1.661.918,81€ μείον τις τρέχουσες οφειλές ύψους 256.036,24€, υπόλοιπο +1.405.882,57€.Σύνολο δαπανών 5.366.923,72€.Άρα, έχουμε απόκλιση από τα προβλεπόμενα έσοδα ύψους 1.119.529,72€ (1.405.882,57€- 1.119.529,72€ = 286.352,85€ πλεόνασμα)Με το υπόλοιπο της τρέχουσας χρήσης (1.405.882,57€) και αφαιρώντας τις τρέχουσες οφειλές, υπάρχει η δυνατότητα ισοσκελισμού εσόδων-εξόδων, λόγω του ότι η απόκλιση, όπως προαναφέρθηκε, είναι 1.119.529,72€. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι είναι νομικά ορθό να υπάρχει η δυνατότητα απόκλισης σε ποσοστό έως 10%.

Επομένως, δεν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για αυξήσεις το 2024. Για αυτό και απαιτούμε η Δημοτική Αρχή να πάρει πίσω την -ανάλγητη- αύξηση της τάξεως του 16,16% που ψήφισε.

Και κυρίως να μη ζητάνε οι κυβερνώντες του Δήμου να αποποιηθούν των ευθυνών τους, για αυτές τις αυξήσεις, τη στιγμή που οι ίδιοι κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα να εφαρμόσουν σύγχρονες λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοποίησης των ήπιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να μειωθεί το κόστος των τελών που καλείται να πληρώσει ο κάθε Δημότης.

Οι λύσεις της παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά, της εξοικονόμησης, της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων σε όφελος όλων των Δημοτών είναι ενέργειες που καθυστερεί ο κ. Δήμαρχος χωρίς καμία δικαιολογία, που ναι μεν προαναγγέλλει, αλλά επί το έργο καθυστερεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικό όφελος για τους Δημότες επί των θητειών του. Αν είχε σχεδιάσει έγκαιρα τέτοια έργα με σεβασμό στο περιβάλλον, ως όφειλε, όπως επανειλημμένα τον καλούσαμε από τα έδρανα της υπεύθυνης Μείζονος Αντιπολίτευσης με επιχειρήματα, η κατάσταση σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετική. Αλλά ο Δήμος έμεινε και πάλι πίσω… Σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης θα μπορούσε ακόμα να ζητήσει και έξτρα οφέλη από τις ήδη εγκαταστημένες ΑΠΕ στο Δήμο μας, ώστε να μη φτάσουμε σήμερα στο σημείο να συζητάμε για αυξήσεις… και βέβαια να απαιτήσει και αυξημένη χρηματοδότηση από την Πολιτεία. Αλλά, ο κ. Δήμαρχος ούτε καν τη διερεύνηση εναλλακτικών ενεργειακών παρόχων δεν προχώρησε, για να εξετάσουμε τα πιθανά οφέλη…

Στην αιτιολογία που προβάλλει η Δημοτική αρχή προσπαθώντας να αιτιολογήσει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις, συμπεριλαμβάνει και το αυξανόμενο κόστος της ΔΕΔΙΣΑ. Αλλά και αυτό το επιχείρημα είναι αβάσιμο και αστήρικτο. Οι Δήμοι είναι οι Μέτοχοι της ΔΕΔΙΣΑ και καθώς οι Δήμαρχοι παίρνουν τις αποφάσεις, θα πρέπει, ως εκ τούτου, να γίνεται σαφώς καλύτερη διαχείριση, για να μην υπάρχει απαίτηση από τους Δημότες να πληρώνουν κάθε χρόνο αυξήσεις.

Η ΔΕΔΙΣΑ προσφέρει αξιόλογο έργο. Λειτουργεί όμως εξαιτίας της στήριξης των αυτοδιοικήσεων 1ου και 2ου βαθμού, των βουλευτών και διαφόρων άλλων παραγόντων. Θα πρέπει λοιπόν η διαχείρισή της να πραγματοποιείται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε τα κοστολόγιά της να μειωθούν και να παρουσιάζει μία καλή εικόνα προς τους Δήμους. Η αποδοχή οποιασδήποτε αύξησης από μεριάς της ΔΕΔΙΣΑ δημιουργεί στην ίδια την επιχείρηση πρόβλημα, διότι όταν τα κόστη είναι σε τέτοιο βαθμό αυξημένα, εγείρονται ερωτήματα για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Η εύκολη λύση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση και να ισοσκελίσουμε έσοδα-έξοδα είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα κόστη. Ειδάλλως, επιβαρύνουμε τους Δημότες – και ο τρόπος αυτός ενισχύει και ανοίγει το δρόμο προς την πώλησή της.

Πρέπει να τονιστεί ότι ειδικά για τα τέλη καθαριότητας, είμαστε οι μόνοι που φωνάζουμε διαχρονικά για αυτεπιστασία, για να κάνει ο Δήμος Πλατανιά – ο ίδιος – τις εργασίες που θα μείωναν σημαντικότατα το σχετικό κόστος, ώστε να μη συζητάμε σήμερα για αυξήσεις, αλλά επιπρόσθετα να μειώναμε και την ανεργία, προσπαθώντας και με αυτό το μέσο της αυτεπιστασίας να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στον τόπο μας.

Τουρισμός

Στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο που η Δημοτική Αρχή αποφάσισε τις προαναφερόμενες ανεκδιήγητες αυξήσεις των τελών, παρουσίασε και τον απολογισμό των Δράσεων της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής για το 2023. Ένας απολογισμός φαρσοκωμωδία, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τον προϋπολογισμό που είχε ψηφιστεί κατά το 2022. Ο προϋπολογισμός, αναφερόταν σε συμμετοχές σε τουριστικές εκθέσεις, παραγωγή προωθητικών εντύπων, αξιοποίηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, φιλοξενίας, έξοδα προβολής και ιστοσελίδα, δημιουργία και ανάπτυξη νέου περιεχομένου, μεταφράσεις κτλ. Ο προϋπολογισμός αυτός για το 2023 ήταν 118.000€ και δυστυχώς ο απολογισμός είχε σχέση με τον προϋπολογισμό περίπου 20%-30%…. Είναι ενδεικτικό της κατάντιας ότι η Δημοτική Αρχή για το 2024 έθεσε προς ψήφιση προϋπολογισμό ύψους 78.000€ – μειωμένος δηλαδή κατά 40.000€…

Προϋπολογισμός 2023: 118.000€

Προϋπολογισμός 2024: 78.000€

Αυτά και μόνο τα στοιχεία αποδεικνύουν τη σημασία που δίνει η Δημοτική Αρχή στην κινητήριο βιομηχανία του τόπου μας. Ανεπίτρεπτη μείωση πάνω από 30%! Η τουριστική προοπτική του Πλατανιά καταρρέει!

Η Τοπική Κοινότητα Πλατανιά έχει πάρει πλέον την κατηφόρα. Οι Tour Operators ήδη ψάχνουν καταλύματα σε άλλες περιοχές και δεν προβληματίζεται κανείς από τους κυβερνώντες του Δήμου Πλατανιά.

Τα ερωτήματα που θέτουμε ως Μείζονα Αντιπολίτευση, στέκοντας με σοβαρότητα στο ύψος των περιστάσεων και έχοντας γνώση της σημαντικότητας του τουριστικού προϊόντος είναι καίρια και απαιτούν απαντήσεις:

Δε θα έπρεπε να ενισχύσουμε τον Τουρισμό αφού αποτελεί βασική πηγή εσόδων του Πλατανιά;Η Δημοτική Αρχή δεν όφειλε να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό και να τον ενισχύει κάθε χρόνο αντί να τον υποβαθμίζει;Με λιγότερα χρήματα θα επιτευχθεί η τουριστική ανάπτυξη στο Δήμο Πλατανιά;Πώς θα μπορέσουμε να επεκταθούμε σε νέες αγορές και όχι μόνο να διατηρήσουμε αλλά και να αυξήσουμε τα μερίδιά μας;

Ως αποτέλεσμα αυτών των προβληματικών πολιτικών είναι ότι ο Πλατανιάς δεν αποτελεί πλέον κάστρο του τουρισμού και για αυτό φέρει τεράστια ευθύνη η Δημοτική Αρχή. Στο Δήμο δεν υπάρχει καμία δημότισσα και κανένας δημότης που να μην έχει σχέση-εξάρτηση από τον τουρισμό. Ο κάθε Δημότης ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΔΕΥΑΒΑ & Εφετείο

Επίσης, θα περιμέναμε από τον κ. Δήμαρχο να αντιδράσει πιο δυναμικά και στα θέματα της ΔΕΥΑΒΑ και του Εφετείου – όχι μόνο με φωτογραφίες και δηλώσεις αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις και δράσεις, καθώς και τα δύο ζητήματα αφορούν άμεσα τους Δημότες μας.

Η ΔΕΥΑΒΑ αντί να ενισχύεται, υποβαθμίζεται με την επιχειρούμενη συνένωση όλων των ΔΕΥΑ, οι οποίες εκ των πραγμάτων οδηγούνται σε ιδιωτικοποίηση. Εξαιτίας αυτής της λογικής τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ποιότητα του νερού, πρόσβαση στο οποίο πρέπει να έχει κάθε πολίτης, ως αναφαίρετο δικαίωμά του.

Στο επίκεντρο όλων αυτών των προσπαθειών για συνένωση και κοινή διαχείριση βρίσκεται το νερό του Νομού Χανίων. Αυτό ήθελαν και αυτό θέλουν. Συμφωνούμε να δώσουμε νερό, αλλά από το περίσσευμα.

Ανησυχούμε και είμαστε αντίθετοι στη θέσπιση κεντρικού φορέα κάθε υπηρεσίας είτε ΔΕΥΑ είτε Εφετείου στο Ηράκλειο. Όσες υπηρεσίες δεν ιδιωτικοποιηθούν, μεταφέρονται στο Ηράκλειο «ξεγυμνώνοντας» με αυτόν τον τρόπο τα Χανιά. Η προσπάθεια από πλευράς Ηρακλείου για την «κοινή διαχείριση» υπήρχε ήδη από την προηγούμενη τετραετία. Τότε όμως είχαμε αντιδράσει και έτσι δεν προχώρησε αυτή η προσπάθεια.

Δυστυχώς, η έλλειψη σχεδιασμού, πολιτικής μακράς διάρκειας και μακρόπνοου οράματος, συνεχίζει να λείπει από τον Δήμο, σε κάθε ζήτημα, εκκωφαντικά πλέον.

Απαιτούμε έστω και την ύστατη στιγμή να μην υπάρχει καμία αύξηση των τελών – αλλά αντίθετα να γίνουν μειώσεις, αξιοποιώντας σύγχρονες λύσεις που εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλους Δήμους της Ελλάδας και ταυτόχρονα ζητάμε επιτακτικά να ενισχυθεί η τουριστική προβολή του τόπου μας, η οποία φέρνει έσοδα στους Δημότες, αντί να τους εξαντλεί με αυξήσεις τελών, όπως αυτούς που επιβάλει η Δημοτική Αρχή για το νέο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα