Μανδελικό οξύ: Το συστατικό που ενισχύει τη νεανική εμφάνιση


Το μανδελικό οξύ είναι ένα από τα πιο καυτά συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για ένα άλφα υδροξυ οξύ (AHA), το οποίο προέρχεται από τα πικρά αμύγδαλα και προτιμάται για την ήπια αλλά αποτελεσματική φύση του -και στην πραγματικότητα δεν είναι μια νέα προσθήκη στον κόσμο της περιποίησης της επιδερμίδας.

«Το μανδελικό οξύ είναι δημοφιλές μεταξύ των δερματολόγων για όσο καιρό ασκώ το επάγγελμά μου», λέει στη βρετανική Vogue

η δερματολόγος Dr. Blair-Murphy Rose. «Ωστόσο, μπορεί να αυξάνεται η δημοτικότητά του λόγω της αυξημένης ευαισθητοποίησης των καταναλωτών».

Από την πλευρά της η δερματολόγος Dr. Michelle Henry σημειώνει, επίσης, ότι το μανδελικό οξύ κέρδισε έδαφος στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και ότι τα οφέλη του είναι ευρέως αποδεκτά στους κύκλους των ειδικών του δέρματος. Ο λόγος γι’ αυτό; Είναι ήπιο.

«Το μανδελικό οξύ έχει μεγαλύτερο μοριακό μέγεθος από άλλα AHA όπως το γλυκολικό οξύ, πράγμα που σημαίνει ότι διεισδύει στο δέρμα πιο αργά και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό», εξηγεί η Henry. Αυτό το φυσικό χαρακτηριστικό σημαίνει ότι τα οφέλη των χημικών απολεπιστικών είναι διαθέσιμα και σε όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα.

Ποια είναι τα οφέλη του μανδελικού οξέος;

Όπως και άλλα AHAs, το μανδελικό οξύ μετριάζει τα σημάδια γήρανσης μέσω της χημικής απολέπισης. «Η απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος, μειώνοντας τη θαμπάδα και αποκαλύπτοντας ένα πιο φωτεινό, υγιές δέρμα» εξηγεί η Murphy-Rose. Μαζί με την ενίσχυση της φωτεινότητας, αυτό το είδος απολέπισης βοηθά, επίσης, στην αποθάρρυνση του σχηματισμού ρυτίδων και λεπτών γραμμών, ενώ βελτιώνει την υφή και τον τόνο του δέρματος.

Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με σπυράκια θα πρέπει, επίσης, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν το μανδελικό οξύ στη ρουτίνα τους. Η αναγεννητική απολέπιση παντρεύεται με τις αντιβακτηριακές ιδιότητες για να καθαρίσει το δέρμα που είναι επιρρεπές στην ακμή, αποτρέποντας τους φραγμένους πόρους και βοηθώντας στη ρύθμιση των σμηγματογόνων αδένων, χωρίς ερεθισμούς.

Τέλος, έρευνες δείχνουν ότι το μανδελικό οξύ διεγείρει τις φυσικές αναγεννητικές διαδικασίες του δέρματος, επιταχύνοντας τον κυτταρικό κύκλο εργασιών και προωθώντας την παραγωγή κολλαγόνου για πιο σφριγηλό δέρμα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μανδελικό οξύ

Μπορείτε να ενσωματώσετε το μανδελικό οξύ είτε στην πρωινή είτε στην απογευματινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. «Αρχικά, χρησιμοποιήστε το προϊόν σας με μανδελικό οξύ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας σταδιακά τη συχνότητα καθώς το δέρμα σας προσαρμόζεται», συμβουλεύει ο Henry, προσθέτοντας ότι η χρήση οποιουδήποτε AHA τη νύχτα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας λόγω της αυξημένης ευαισθησίας στον ήλιο. (Ανεξάρτητα από την οδό που θα ακολουθήσετε ή το οξύ που θα προτιμήσετε, να δίνετε πάντα προτεραιότητα στο αντηλιακό για να αποφύγετε τις βλάβες από τον ήλιο).

Η Murphy-Rose προτείνει να ξεκινήσετε με έναν νυχτερινό ορό που περιέχει μανδελικό οξύ, φροντίζοντας να αποφύγετε τη χρήση άλλων AHAs, BHAs ή ρετινολών κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του συστατικού. «Μόλις ξεκινήσετε το μανδελικό οξύ, μπορεί να είστε σε θέση να επαναφέρετε κάποια από αυτά τα άλλα προϊόντα πίσω στη ρουτίνα σας», σημειώνει.

Πώς συγκρίνεται το μανδελικό οξύ με άλλα δραστικά συστατικά

Πώς συγκρίνεται, λοιπόν, το μανδελικό οξύ με τα υπάρχοντα αγαπημένα σας, όπως το γλυκολικό οξύ ή η ρετινόλη; Όπως αναφέρθηκε, το μανδελικό οξύ διαθέτει μεγαλύτερο μέγεθος μορίου σε σύγκριση με άλλα AHA (όπως το γλυκολικό), πράγμα που σημαίνει ότι η διείσδυσή του είναι τόσο αργή όσο και ομοιόμορφη. Αυτό το καθιστά μια πιο ήπια επιλογή σε σύγκριση με το γλυκολικό, προσφέροντας παρόμοια οφέλη με πιο αργό και ήπιο ρυθμό.

Η ρετινόλη, από την άλλη πλευρά, είναι ένα ισχυρό, συμπυκνωμένο παράγωγο της βιταμίνης Α που μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά από τα ίδια οφέλη των AHAs (σκεφτείτε την παραγωγή κολλαγόνου και τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος, μειωμένες λεπτές γραμμές και πιο καθαρό, φωτεινό δέρμα). Αν και τόσο η ρετινόλη όσο και το μανδελικό οξύ είναι «ενεργά» συστατικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα. Για λόγους ασφαλείας, ξεκινήστε σιγά- σιγά και συμβουλευτείτε πάντα τον δερματολόγο σας εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα.

newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μανδελικό,mandeliko