Κρήτη: Οι απάτητες…συντεταγμένες στις παραλίες του δικτύου Natura 2000

Η ανακοίνωση της υπογραφής από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και περιβάλλοντος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις «απάτητες παραλίες» και ειδικά ο πίνακας με όλες τις παραλιακές περιοχές που είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Natura 2000, προκάλεσε αρχικά την εντύπωση ότι σε όλες αυτές τις παραλίες απαγορεύονται οι ομπρελοξαπλώστρες και γενικά οτιδήποτε αφορά στην παραχώρηση της απλής χρήσης τους.

Όμως, δεν είναι δυνατόν από το καθεστώς της ασύδοτης εκμετάλλευσης να περάσουν στο άλλο άκρο και στις πλέον επισκέψιμες παραλίες να μην παρέχονται τα στοιχειώδη και να υποχρεώνονται

οι επισκέπτες είτε να κάθονται στον ήλιο, είτε – ειδικά εκείνοι που έρχονται από το εξωτερικό για λίγες ημέρες ή είναι κάποιας ηλικίας – να αγοράζουν ομπρέλες και να τις κουβαλούν στην παραλία.

Το «μυστικό» της ΚΥΑ βρίσκεται στις συγκεκριμένες συντεταγμένες που αναγράφονται στον πίνακα της κάθε «απάτητης» παραλίας.

Με απλά λόγια οι απαγορεύσεις δεν ισχύουν σε ολόκληρη την έκταση αλλά στα συγκεκριμένα τμήματα των παραλιών που περιλαμβάνονται εντός των συντεταγμένων.

Και εννοείται πως το ποια είναι τα συγκεκριμένα τμήματα δεν αφορά άμεσα τον κάθε πολίτη, αφορά όμως την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου η οποία σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο θα διενεργεί τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για την απλή παραχώρηση της χρήσης των παραλιών καθώς επίσης και εκείνους οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς.

Οι διαγωνισμοί θα αφορούν συγκεκριμένα τμήματα των παραλιών (με συγκεκριμένα κριτήρια αποστάσεων, τετραγωνικών μέτρων κλπ) από τα οποία – βάση της ΚΥΑ – αποκλείονται τα τμήματα που χαρακτηρίζονται ως «απάτητα» και περιλαμβάνονται στις εν λόγω συντεταγμένες.

Δείτε τι ακριβώς αναφέρει ο πίνακας με τις συντεταγμένες των «απάτητων» τμημάτων των παραλιών στην Κρήτη.

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη, …συντεταγμένες, Natura 2000,kriti, …syntetagmenes, Natura 2000